Karadeniz’in Özelliklerini Koruma (KÖK) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, 31 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde  Zonguldak’ta düzenlenecek “5’inci Karadeniz Kalkınma Kurultayı” nedeniyle 1 Ekim 2013 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı ziyaret etti.
Ziyarette KÖK Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ümran Göçen, Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Turpçu ve CHP İl Başkanı Halil Furat, GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, GMİS Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, GMİS Karadon Şube Başkanı Neşet Cebeci, Şube Teşkilat Sekreteri Hamza Açıkgöz de hazır bulundu. 
KÖK Derneği Başkanı Murat Karayalçın, ziyarette, KÖK Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ı, 31 Ekim-1 Kasım 2013 tarihlerinde Zonguldak’ta gerçekleştirilecek olan 5’inci Karadeniz Kalkınma Kurultayı’na davet etti. Filyos Vadisi Projesi ile Zonguldak tarihi ve kültürünün tartışılacağı Kurultay’da Sendikanın desteğini görmek istediklerini belirten Karayalçın; “31 Ekim gününün ‘Dünya Karadeniz Günü’ olarak ilan edilmesinin nedeni, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin Karadeniz'in kıyısındaki kirliliğini önlemek amacıyla 31 Ekim günü Bükreş'te bir araya gelerek bir uluslararası anlaşmayı imzalamış olmalarıdır. O gün bu toplantıyı yapacağız. Bu toplantıda konu Filyos Projesi'dir. Filyos Projesi, efsanevi bir proje. Yıllardan bu yana hepimiz, her birimiz yaşımız ne olursa olsun, yaşımız kaç olursa olsun Filyos Projesi'nin adını duyuyoruz, önemini biliyoruz. Ama bir türlü başlamıyor. Filyos Projesi, adeta destanlaşmış bir proje. Amacımız, Filyos Projesi'nin önemine ilişkin Türkiye, Zonguldak, Batı Karadeniz ve Karadeniz kamuoyunun dikkatini çekmek, dikkatlerini yoğunlaştırmaktır. Bu toplantıyı o nedenle düzenliyoruz. Dönemin Sultan 2’nci Abdulhamid'e sunulan bir rapor. Rapor da Filyos Projesi’nin önemi anlatılıyor. 1898'den bu tarihe kadar Filyos Projesi bir türlü harekete geçmedi.  Filyos Vadisi Projesi’ne bir katkımız olursa seviniriz” dedi.

 

ALABAŞ; BÖLGE EKONOMİSİ HALEN TAŞKÖMÜRÜNE DAYALI
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi;
“Gerek şimdi gerekse parti genel başkanlığınız döneminde Zonguldak ile ilgili çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Zonguldak’ı yakından biliyorsunuz. Gelinen son nokta ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Zonguldak’ın ekonomisi halen kömüre dayalıdır. Türkiye Taşkömürü Kurumu, geçtiğimiz yıl tarihinin en az işçi sayısıyla en düşük üretimini gerçekleştirdi. TTK’nın yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesi olmasına, 12 bin yer altı, 2 bin yerüstü olmak üzere 14 bin işçilik norm kadrosu olmasına rağmen, geçtiğimiz yıl 12 bin işçiyle 1 milyon 500 bin ton kömür üretti. Dolayısıyla kapasitesinin üçte biri kadar üretim yapan bir kurumun verimli çalışmasını beklemek mümkün değil. TTK’nın 2012 yılında Hazine’den işçi açıklarının giderilmesi talebi var. İşçi açıklarının giderilmesi konusunda siyasetçilerimizden beklentilerimiz var. 
Taşkömürü halen stratejik açıdan dünyanın ilk üç enerji kaynağından biri. 
Bölgemizde Filyos Projesi’nin gerçekleştirilmesi yönünde beklentiler olsa da bugüne kadar gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle bölgemizin yegane ekonomik kaynağı taşkömürüne dayanıyor.
Gerek kamu gerekse 1990’dan sonra redevanslı sahalarla özel sektörün taşkömürü üretimine girmesiyle bugün kamu ve özel sektör eliyle yılda 3 milyon ton taşkömürü üretebiliyoruz.
Bölgemizden üretilen gerek metalürjik gerekse yüksek kalorili taşkömürüyle ülkemizde tüketilen taşkömürü ihtiyacının yüzde 10’luk kısmı karşılayabiliyoruz.
Biz, GMİS olarak TTK’nın gerekli yatırımların yapılarak, emek yoğun çalışılan kurumda işçi açıklarının giderilmesiyle üretim kapasitesi olan 5 milyon ton üretime ulaşılabileceğine, özel sektörün de rehabilitasyonla 5 milyon ton üretime ulaşabileceğine inanıyoruz. Böylece Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacının en az yarısının bölgemizden karşılanabileceğine inanıyoruz.
Türkiye’nin gerek enerji tüketiminin hızla arttığı, gerekse taşkömürü tüketiminin hızla arttığı bir dönemde taşkömürü üretiminin düşmesi bölge insanı olarak bizleri üzüyor.
Gerek Zonguldak’ta, gerekse Zonguldak dışında, bunları bilen herkesin desteğine ihtiyaç var.
Bundan önce Zonguldak’a, madenciliğe ve madencilere verdiğiniz desteği bundan sonra da sürdüreceğinize inanıyoruz.