TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, Amasra'ya kurulması planlanan termik santral ile ilgili açıklamada bulundu.

TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan, Amasra'ya kurulması planlanan termik santral ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü'nün termik santralle ilgili ÇED süreci başvuru dosyasını kabul ettiği yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

Aydan, termik santrallerin, bölgedeki doğal çevre için son derece önemli bir tehdit olduğunu kaydederek şunları söyledi: 

'Son günlerde, Amasra'ya kurulması planlanan termik santralle ilgili bazı gelişmeler yaşanmıştır. Yetkililer tarafından daha önce Amasra'ya termik santral kurulmayacağı ifade edilmesine rağmen, süreç hızla ilerlemektedir ve edindiğimiz bilgi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü'nün termik santralle ilgili ÇED süreci başvuru dosyasını kabul ettiği yönündedir.

Diğer yandan, Enerji Bakanımız, termik santral kuracak firmalara yerli kömür kullanmaları durumunda, kömür yataklarının ücretsiz olarak tahsis edileceğini ifade etmektedir. Bu da, Amasra'ya veya yöremize yapılacak enerji yatırımlarını cazip kılmaktadır. Oysa, 1/100.000 ölçekli Zonguldak, Bartın, Karabük Çevre Düzeni Planında Amasra'da termik santral planlanmamış. Bartın İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından Şehir ve Bölge Plancısına yaptırılacak, Bartın ili 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili yapılan toplantıda da, Amasra ilçesinde turizm sektörünün desteklenmesi ve bunun için gerekli tesislerinin (günübirlik ve turizm tesis alanları, kamping alanları, vb) yapılması öngörülmüştür.

Bu yüzden söz konusu termik santral ilk olarak üst ölçekli plan ana kararlarına aykırıdır. TEMA Vakfı 2009 yılında, 1/ 100000 Ölçekli Zonguldak, Bartın, Karabük Çevre Düzeni Planıyla ilgili olarak, Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama genel Müdürlüğü'ne verdiği itiraz dilekçesinde konuyu ele almıştır.

Termik santraller, bölgedeki doğal çevre için son derece önemli bir tehdittir.

Termik santrallerin doğal varlıklar üzerinde oluşturduğu tehditler bilinmektedir.

Toprak ve hava kirliliği yanında, en önemli çevresel etkilerinden biri de sular üzerinde sebep olduğu tehditlerdir.

Termik santralin soğutma suyu gereksinimi büyüktür. Bu nedenle termik santraller genellikle nehir, göl veya deniz gibi soğutma suyu kullanılabilecek kaynaklara yakın yerde kurulmaktadır. Atıkların denize atılması, karaya serpiştirme çok eskiden beri kullanılan sorumsuz atık yöntemidir. Termik santrallerde tüketilen soğutma suları kullanılmadan önce çeşitli kimyasal işlemlerden geçirilmekte ve santralin makinelerine zarar vermemesi sağlanmaktadır. Böylelikle kaynaktan alınan sular kaynağa geri verilirken kirliliğin artmasına neden olmaktadır.

İnsan kaynaklı karbon salınımlarının en büyük kaynağı olan termik santrallerin iklim değişikliği başta olmak üzere sebep olduğu çevre felaketlerine rağmen, Amasra'da veya Filyos'ta termik santral yapılması durumunda, Filyos Çayı, Filyos sahili, çevredeki yerleşimler, bölgedeki endemik flora ve fauna geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görecektir.

Zaten Çatalağzı'nda ki termik santrallerden dolayı yöre doğası zarar görmektedir. Ayrıca, yörenin başlıca istihdam kaynağı olan turizm sektörü, kültürel- tarihi, doğal değerler zarar görecektir.

Bizler, TEMA Zonguldak Temsilciliği olarak, ne gözbebeğimiz Amasra'da, ne de verimli tarım topraklarına sahip Filyos havzasında termik santral kurulmasını istemiyoruz.

Amasra'ya termik santral yapılmasını istemediklerini birçok kere eylemlerle gösteren Bartın halkının ve ilgili STK'ların bu haklı mücadelelerinde her zaman yanlarındayız. Yetkililere sesleniyoruz, ne olur güzelim Amasra'ya kıymayın.'