Karadeniz Ereğli’de,  kitap fuarı çerçevesinde ilçeye gelecek olan Yavuz  Bahadıroğlu’nun  Atatürk hakkındaki sözleriyle ilgili ucu açık gergin bir süreç  yaşandı.  Tam da bu ortamda, Ereğli’ye öyle bir yazar geldi ki, fuarın rengini getirdi. O yazar “bizden biri” Metin Köse’ydi. Aslen Devrekli olup Ankara’da yaşayan Metin Köse,  Doğan  Kitap’ta yayımlanan Mükellefiyet, Göldağı ve Büyük  Yürüyüş kitaplarını imzaladı.

7. Kitabı olan “Amasra”yı  baskıya gönderdiğini  Gazeteniz Önder’in Muhabirlerinden Eyüp Bektaş’a anlatan  Metin Köse ayrıntıları şöyle dile getirdi:





MİLATTAN ÖNCE 400’Lİ YILLARI ANLATIYOR

“ Yeni kitabım Amasra başta olmak üzere Amasra Merkez’de ama tüm Karadeniz’i anlatan bir kitap Heraklia Pontika yani Karadeniz Ereğli ve bütün sahil boyunca Rikosas’a kadar geçen bir kitap. Milattan önce 400’lerde geçiyor. Grachi Amastris biliyorsunuz bir Pers Prensesidir Büyük İskender’in baldızıdır. Büyük İskender onu kardeşiyle evlendirir, komutan Grestos’la kendisi de onun ablası Roksana ile evlenir. Ve onu daha sonra Büyük İskender’in evliliklerde şöyle bir kuralı vardır, bir subay evlendiğinde asla o kadını ve çocukları Makedonya’ya götüremezsin, çünkü Büyük İskender’in hedefi gittiği her yerde her yeri fethetmektir.  Bu yüzden Makedonya’da çıkan bir isyan sonucu Babilon’dan yani Babil’den kardeşini Makedonya’ya gönderir ve giderken de o da Amasris’i boşar.


EREĞLİ’DE 16 YIL EVLİLİK VE 2 ÇOCUK

Amasris daha sonra Karadeniz Ereğli’deki Heraklia Pontika’da tiranı ile evlenir, Ereğli’ye gelir. Burada uzun süre kalır, 16 yıl evli kalır ve iki çocuğu olur. Ama daha sonra kocası Denis’in 220-230 kiloları bulan kilosu yüzünden zindana konur. Ve ondan şehir de Ereğli’nin yönetimi yani Amasris’in himayesinde oğlu Kloser ve Oksertese bırakılır. Fakat daha sonra çevredeki krallıkların burada gözü olduğundan hem çocukları korumak hem de Heraklia’yayı Karadeniz Ereğli’yi korumak için Amasris Trakya Kralı Lysmakhos ile evlenir. Fakat orada da çok mutlu olamaz. Oradan gelir tekrar Ereğli’ye gelir fakat Ereğli’de de çocukları büyümüştür, aralarında bir taht tartışması başlar.


DEMİRATLAR ÜLKESİ

Bunun üzerine Amasris buradan gider.  Sesamos’a gider yani bugünkü Amasra. Ve orada hemen yanındaki Kromla yani Kurucaşile, Tion yani Filyos ve Ktros bugünkü Gideros gibi yerlerdeki küçük kaleleri yıktırır oraların halklarını Sesamos’da yani Amasra’da toplar ve orada bir şehir kurar. Son kitabım bu. Ve Bu şehir bütün Karadeniz halklarını Karadeniz’in o günkü isimlerini ve o günkü kültürünü anlatan. Neden bu bölgenin adı Demiratlar Ülkesidir bunu anlatan bu bölgenin ilk yerleşik halklarını anlatan bir romandır. “

Doğan Kitap’ta  5. Kitap olarak yayımlanacak olan Amasra’nın 300 sayfa olacağını belirten Metin Köse’nin diğer kitaplarının isimleri ise şunlar:

Kervan, Pantarai, Mükellefiyet, Göl Dağı, Büyük Yürüyüş ve Aç Kapıyı Ben Geldim.