Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürü Sinan Taşkın, Fındık hasat sonu ile anız yangınlarının artması üzerine çiftçilik ile uğraşan vatandaşlara uyarıda bulundu.

 Taşkın gazetecilere yaptığı açıklamada, Fındık bahçelerinde çeşitli nedenlerden oluşan anız yangınlarının insan hayatını ve çevreyi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Sıcak hava nedeniyle fındık bahçelerinde kuruyan ot ve yaprakların küçük bir kıvılcımla tutuşmaya elverişli hale geldiğini ifade eden Taşkın, şunları söyledi:

İlçemizde fındık hasat sonu itibariyle günde 5 ile 10 civarında yangın ihbarı alıyoruz. Gittiğimiz yangınların tamamı da fındık bahçelerinin temizliği sonrası çıkan anız yangınları. Bu konuda çiftçilerimizi yıllardır uyarmamızı rağmen kontrolsüz şekilde bahçelerde otlar yakılmaya devam ediliyor. İtfaiye ekiplerimiz anız yangını ile uğraşırken daha ciddi olaylara müdahalede geç kalma ihtimali her zaman vardır. Tarımsal arazi ve toprakların söz konusu yangınla kullanılamaz hale gelirken Hava kirliliği başta olmak üzere doğal hayattaki yaşamı da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Anız yangınlarının, elektrik ve telefon direklerinin yanmasına sebep olduğu gibi toprak üzerindeki mikroorganizma ve yaban hayvanlarının da büyük zarar görmesine neden oluyor. Bu nedenlerle doğal hayattaki dengenin de bozuluyor. Çiftçilerimizden isteğimiz fındık hasat sonrası ateş yakmasınlar.”