Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. Üniversitenin kuruluş yıl dönümü nedeniyle Zonguldak il genelindeki gazetecileri misafir eden rektörlük kahvaltının ardından slayt gösterisi eşliğinde üniversitenin geldiği durumu detayları ile anlattı.

Rektör Çufalı da sinevizyon gösterisinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kamuoyuna "Ereğli'de Eğitim Kampüsü'nün yapılmasını rektör engelledi, engelliyor" söylemleri de sorulan Çufalı net ifadeler kullandı.

Kdz.Ereğli'ye ayrı bakmadıklarını, Eğitim Kampüsü'nün mutlaka kurulması gerektiğini ancak ilçede bu konuyu gündeme taşıyanların kampüs kurulması yerine fakülte konularını gündeme taşıdıklarını belirten Çufalı şu ifadelere yer verdi: 

"BASIN ÜZERİNDEN TARTIŞILAN KONU"

"Ereğli’deki bu konu basın üzerinden medya üzerinden tartışılan bu konu sanki bizim üzerimize gidiyor sebebini de anlayabilmiş değilim. Aslında konunun ilgilileri durumun ne olduğunu biliyor. Ben buraya geldiğim yıl Ereğli’deki eski hastanenin bulunduğu Kampüsteki inşaat ile ilgili durum bana aktarıldı, eski hastane yeriyle ilgili askeriyenin şerhi var, bütçede yer yok, biz yaparız diye başlanıldı. Ben de memnuniyetle tamam dedim. Tabi ki yetkililer de bu konuyu biliyor ben kendim de görüştüm bunun dışında birçok Ereğlili kişilerimiz görüştü ve nihayetinde Cumhurbaşkanımızın direktifiyle o şerh kaldırıldı.

"EREĞLİ'DEKİLER İNŞAATI BİZ YAPARIZ DEDİLER"

Daha sonra işin kampüsün inşaatı konusu geldi bu inşaatın nasıl olacağı konusunda yine Ereğlili yetkililer inşaatı biz yaparız dediler, peki dedik bununla ilgili birçok toplantı yaptık. Bu toplantıları da kaymakamımız belediye başkanımız değişik parti gruplarından ilçe başkanları sivil toplum kuruluşları onlar da biliyorlar. Toplantılarda bu kampüs ile ilgili çalışmalar başlatıldı proje yapılıyor, proje devir aşamasında fakülte denildi daha önce fakülte denilmiyordu orada üç tane fakültemiz var ama birinci önceliğimiz kampüsümüz. Kampüsümüzün olmadığı yerde öğrenci sayımız da artmaz verimlilik de artmaz o nedenle bunu da herkes biliyor. Kampüs mutlaka yapılmalı.

"EREĞLİ'YE GÜZEL BİR KAMPÜS OLMASI GEREKİYOR"

Ereğli’mize çok güzel bir kampüs yakışıyor. Kampüsümüz olması gerekiyor, bu süreçte fakülteler de açılır fakülteler ilgili herhangi bir rezervimiz de yok ama olmayan bir kampüste fakültenin açılması daha baştan öldürürsünüz. Öğrenci seçiminde zorluklar çıkar dershaneler, atölyeler bütün bu sorunlar olduğu için yeni bir fakülte konusunda herhangi bir şey söylemedik şuanda. Yani olur olmaz değil, olabilir, fakülteler de olabilir, Ereğli’ye yakışır, fakülteler de yakışır ama kampüsün bir an önce başlaması lazım. Biz onu bekliyoruz. Proje bittiğinde biz hep beraber temeli atacağız ve çok güzel de bir kampüs kurulacak o arada bu süreç içerisinde de fakülteler kurulur.

ÖĞRENCİ SAYISI

Öğrenci sayılarımızın artması gerçekten de kampüs ne kadar geliştirilirse öğrenci sayısı o kadar daha fazla artacak. Bölümler, fakülteler kurulur o konuda herhangi bir sıkıntı yok. Fakülteler konusunda da sıkıntı yok ama fakültenin isimlendirilmesi konusu şimdiden bir isimlendirilmeye girmeye gerek yok.

"EREĞLİ'DEKİ İLGİLİLER BİZ YAPACAĞIZ DEDİLER BİZ DE TABİKİ DEDİK"

Yatırım bütçesi zaten biz öneriyoruz merkez bütçe buna kadar veriyor. Orada geçen yıl yatırım bütçesine herhangi bir yer yoktu, sadece orada değil bizim başka yerlerde de derken yeni bir binanın yapılması konusunda bütçe verilmemişti. O süreçte Ereğli’deki ilgililer biz yapacağız dediler, tabi dedik memnuniyetle hep birlikte biz ne desteği gerekiyorsa yaparız dedik. Bağışçı bulduklarını söylediler memnuniyetle kabul ettik. Ereğli’de birçok kuruluşlar var başta Erdemir olmak üzere Ticaret Odası olmak üzere çok rahat bir şekilde kampüs yapılabilir. Bunu da kendileri söylediler. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Bizim kendi bütçe açığımızdan geçen yıl ve bu yıl açısından diyorum yine bizim önerilerimiz olacak ama bize söylenilen kampüsün yapılabilmesi için mevcut imkanların olduğunu söyle arkadaşlarımız. Biz elimizden ne gelirse yapacağız. O konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Toplumda şöyle bir şey var anlayamadığım Ereğli-Zonguldak ayrımı gibi ben öyle bir şey düşünmüyorum. Benim için Zonguldak’ta aynı Ereğli’de aynı ikisi de Türkiye’nin önemli yerlerinden birisi Ereğli’nin kendisi açısından birçok avantajı var, Zonguldak’ın da birçok avantajları var. Biz beraber olalım bir olalım diyoruz.

Çufalı, Ereğli'den toplantıya katılan gazetecilerle sohbet etti. Çuhalı, samimi konuşmaları ve tavırları ile Ereğli'deki sürece ilişkin net ifadeler kullandı. 

"KAMUOYU ÜZERİNDEN TARTIŞMAK ÜSLUBUM DEĞİL"

Kamuoyu üzerinden tartışmak benim üslubum değil, doğru veya yanlış anlamda demiyorum ama ben o üsluptayım. Niye oluyor onu da anlamış değilim çünkü o kişilerle bu arkadaşlarla biz görüşüyoruz zaman zaman görüşüyoruz kendilerine konuyu anlatıyorum onlar bana anlatıyorlar. Yani kendi aramızda bunları görüşüyoruz.

"İŞ FAKÜLTE İŞİNE DÖNDÜ ANLAYAMADIM"

Ama ben şunu anlayamadım fakülte işine döndü bir anda. Daha önce fakülte değildi, oranın projesi gündeme geldiğinde daha önce böyle bir şey ben hatırlamıyorum. Ondan sonra da ben kendilerine söylediğim fakülte gerekirse fakülte de olur fakülteler gerekirse fakülteler olur hatta üniversite istiyorlarsa bu kendi şehrin bileceği bir şey. Ereğli halkının bileceği bir şey hükümetin bileceği bir durum. Ben burada size zaten söylemedim de niyetim de hiç olmadı işleri geriye çekelim böyle bir şey mümkün değildi. Ben bunu niye yapayım. Kendi kendime soruyorum böyle bir cevap da bulamıyorum. Ben kendim Gökçebeyliyim. Ereğli’de de benim akrabalarım var, Zonguldak’ta da var. Yani Ereğli-Zonguldak ayrımı tamam ne yazık ki bu var Zonguldak’ta yani vilayet olarak var. Üzücü bir durum. Ama ben böyle bir şeyin içinde değilim.

"EREĞLİ İÇİN KAMPÜS ELZEM"

Ereğli benim sevdiğim hatta şuan iki tane kampüs var ama iyi bir kampüs olması lazım dedim. Ereğli denilince güzel bir kampüs aklıma geliyordu benim. Hadi kampüs yok çünkü tartışmaları biliyorum eski hastane yeri ile ilgili binaları daha iyi bekliyordum. Ama Ereğli’ye kampüs elzem öğrencilerin Ereğli’ye gelmesi için kampüs gerekli. Şöyle bir şey yapmamız olanaklı şimdiden bir fakülte daha koydurabiliriz. Öğrencisi olmayınca ne işe yarayacak. Öğrenci nereye gidecek. Ya hadi öğrenciyi aldık sınıflar iyi değilse o öğrenci kaçınca ne yapacağız? Yani kötü bir başlangıç yapılırsa çok kötü olur. O nedenle kampüs bir an önce başlasın fakülteler konusunda bir sıkıntı yok. Açmam diye bir düşüncem hiç olmadı.

"PROJEYİ BEKLİYORUZ"

Fakülteler de açılabilir. Projeyi bekliyoruz. Bize projenin yapıldığı söylendi birkaç toplantıda proje ile ilgili proje değişiklikleri ile ilgili fikrimizi söyledik, gerekli değişiklikler de yapıldı. Biz sonuçlanmasını bekliyoruz. Sonra ihalesi yapılıp temeli atılacak çok memnun olacağız. Yani şuan ki süreç bizim dışımızda proje bitsin biz ne gerekiyorsa yapacağız. Ereğli’de öğrenci sayısının artmasını ben de istiyorum. Hatta bazı bölümler var kolay açabileceğimiz ama yer yok. Ereğli Eğitim Fakültesi var mesela, öğrencileri çok dolu bir bölüm daha açsak nereye koyacağız öğrencileri. Yani orada kampüsün inşaatının başlaması bile çok önemli, ben elimden ne gelirse onu da yaparım Ankara’da, sivil toplum kuruluşlarıyla hep beraber giderek de olacaksa ben her zaman hazırım."