Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. Yıldönümü nedeniyle gönderilen anma mesajları şöyle sıralandı:

 


VALİ ERDOĞAN BEKTAŞ

Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, ebediyete intikalinin 80. yıldönümünde milletçe sevgi ve saygıyla anıyoruz.

ATATÜRK; işgal altında kalmış yurdumuzda her türlü imkânsızlık ve yokluğa rağmen kahraman milletimizle birlikte başlattığı kurtuluş mücadelesinde büyük bir zafer kazanarak aziz milletimizin kötüye giden yazgısını ve tarihin akışını değiştiren, bizlere büyük bir devlet ve cumhuriyet armağan eden, yaşadığı çağa damgasını vuran, büyük bir komutan ve devlet adamıdır.

Büyük ATATÜRK’ün aramızdan ayrılışının 80.yılında bizlere düşen görev, büyük fedakarlıklarla kurduğu ve bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetini çok çalışarak, birlik ve beraberlik içerisinde korumak, kollamak ve yükseltmek, hatırası, eserleri ve ideallerine sahip çıkmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, yaşamı, fikirleri ve tarihe mal olmuş başarılarıyla tüm dünyanın takdir ve saygısını kazanan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, yakın silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi  saygı  ve şükranla anıyoruz.

 


CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ
:

“Milli mücadelenin Başkomutanı, bağımsızlığımızın mimarı ve Çağdaş Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 80.yıl dönümünde, bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyor, manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum.

Atatürk; yaşamı, yaptıkları ve başarıları ile tüm insanlığın saygısını kazanmış örnek bir devlet adamıdır. Ulu Önder, emperyalistlere karşı yaptığı mücadele ile mazlum halklara da örnek olmuş ve  yalnızca Türk Ulusunun yazgısını değil, tarihin akışını da değiştirmiş ölümsüz bir liderdir. Bu gün yanıbaşımızdaki ülkelerdeki diktatörleri ve yaşanan yanlışları gördükçe, O’nun kurduğu Cumhuriyet’in, ilerlemenin, devrimlerin, laikliğin, demokrasinin, hukuk devletinin, çağdaşlaşmanın, kadın haklarının, barışın ve huzurun ne kadar önemli ve değerli olduğunu her geçen gün daha iyi anlamaktayız. Atatürk ve Cumhuriyet düşmanları; Atatürk’ün düşüncelerini, eserlerini ve Cumhuriyeti yok etmeye yönelik tüm güçleriyle çaba göstermelerine rağmen, Atatürk’ün düşünceleri, ilkeleri ve en büyük eseri Cumhuriyet dimdik ayakta kalıp, ilelebet payidar olacak ve milletimizi sonsuza kadar aydınlatmaya devam edecektir.

Bir kez daha ilke ve devrimlerine bağlılığımızı yineleyerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 80. Yıldönümünde anısı önünde saygıyla eğiliyorum.


ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANI MUHARREM AKDEMİR:

 “Atatürk, tüm hayatını milletine adamış, Kurtuluş Savaşı'yla kazandığı mutlak bir zaferle tarihine yön vermiş, bilgi ve bilinçle özümsenmiş icraatlarıyla da ülkeye aydınlık bir geleceğin kapılarını aralamış büyük bir dünya lideridir. Atatürk’ün en büyük eseri, kurucusu ve lideri olduğu, milletimizle el ele geliştirdiği Cumhuriyetimizdir.  

Bizler, bağımsız ve müreffeh bir gelecek için Atatürk’ün fikirleri ışığında ilerleyerek bu mirası bizden sonraki nesillere gururla aktarmak kararlılığındayız. Anadolu topraklarından bir güneş gibi parlayan bağımsızlık ve özgürlük meşalesi hiç kuşku yoktur ki, Atatürk sayesinde gerçekleşmiştir. Bu sebepledir ki, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dünyada pek çok topluma istisnasız bir örnek olmuştur. Gerek yurt içinde ve gerekse de tüm dünyada adının ilk günkü gibi taze kalması ve heyecanla anılması bu yüzdendir.

 “Kahraman ulusumuzla baştan, yepyeni bir devlet kurarak bizlere emanet eden Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk; fikirleri, başarıları, eserleri ve de kılavuz edinmemiz için geride bıraktığı ilke ve devrimleriyle, birleştirici-bütünleştirici yapısı, en önemli bilimi kılavuz edinmiş öngörüsü ile hiç ölmeyecek bir devlet adamı olarak dünya liderleri arasındaki hak ettiği seçkin yerini almıştır. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet başta olmak üzere, tüm başarıları kendisine değil, Türk milletine mal ederek, her zaman öncü ve örnek olmuştur. Türk Milleti, Ata’sının kendilerine bıraktığı ve yüksek bir ruh ve şuurla sahip çıktığı Cumhuriyeti, daha iyi bir geleceğe taşıma azim ve kararlılığında olacaktır. Atatürk’ün İstiklal Savaşı’nın ardından kurduğu ve milletimize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti, hepimizin titizlikle koruduğu eşsiz bir eserdir. Bize emanet edilen Cumhuriyeti, koruyup geliştirmek ve muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak, her zaman benimsediğimiz ve canla başla çalışmamızın itici gücü olan şaşmaz hedeflerimizin başında gelmektedir. Unutmamak gerekir ki, 10 Kasım 1938 bir devrin sonu değil, Atatürk'ün bizlere miras bıraktığı Cumhuriyetimizin her bakımdan korunması için yeni bir dönemin başlangıcıdır. 

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, bağımsızlık savaşı sonrası kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti yüceltmek, daima ileri noktalara taşımak ve evrensel normlara uygun demokrasi ile taçlandırmak, Atatürk’e karşı en büyük görevimizdir. Aklın ve bilimin rehberliğini kabul etmiş manevi mirasçıları olarak bizler, ülkemizin bugün içinde bulunduğu durumdan hızla çıkarak, Atatürk’ün gösterdiği yolda devam etmesi için doğruluktan, adaletten, demokrasiden ve eşitlikten vazgeçmeden yürüyeceğimizi bir kez daha söz veriyoruz. Türk milletinin bağrından çıkardığı Atatürk, son nefesine kadar milletimizin her alanda yücelmesi için çaba göstermiş, ileri görüşlülüğü, eserleri, barışçı kimliği, dünya gerçeklerini iyi bilmesi, insani değerlere verdiği önem ve evrensel düşünce yapısı, onu dünyanın saygın liderlerinden biri haline getirmiştir.


KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Op. Dr. Hüseyin Uysal, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 80.yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Uysal, 10 Kasım Atatürk’ü anma mesajında şu ifadelere yer verdi:

“80 yıl önce, fikirleri, yaşamı ve eserleriyle ebediyete yolcu ettiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bilgisi, sevgisi, hoşgörüsü ve demokrat kişiliği ile tüm insanlığın saygı duyduğu, olanaksızlıklara boyun eğmeyen kararlı tutumuyla, Türk halkını, bağımsız Türkiye ülküsü doğrultusunda yönlendirerek zaferlere ulaştırmış büyük bir liderdir.

Millet olarak bize düşen görev, büyük bedeller ödenerek kurulan Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşamak ve yaşatmak; Ülkemizi Atatürk'ün hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için, birlik ve beraberlik içerisinde var gücümüzle çalışmaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünde saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” 


ZONGULDAK İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ V. MURAT KAPICI:

 

10 Kasım; Atatürk’e minnettarlığımızı belirterek O’nu daha iyi anladığımız gündür.

 Atatürk, “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü ile dünya barışına katkı sağlamış sadece milletimizin değil, bütün insanlığın sevgisini ve saygısını kazanmış bir liderdir. O, vatanına koşulsuz sevgisiyle bağlıydı.  Anadolu’nun kurtuluş mücadelesinde, milli iradeyi her şeyin üstünde tutmuş, adaleti temel alıp, muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı ülkemiz için şiar edinmiştir. O, milletine her şart dâhilinde güvenmiş, akla, iradeye, milli ve manevi fikirlere değer vermiştir. "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır." diyerek,  kurduğu cumhuriyete ve gelecek nesillere olan güvenini dile getirmiştir.  Milletimizi de bu düşünceler etrafında birleştirmeyi başarmış bir liderdir.  

 Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ferdi olarak;  atalarımızın emanet bıraktığı bu topraklarda, daima bilimle-fenle-sanatla-sporla kendimizi geliştirip, birlik beraberlik içerisinde hep ileriye yürüyeceğiz.  Şehit ve Gazilerimizin ülkemiz için göstermiş oldukları fedakârlıklara karşı bize düşen, o günkü inançla milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak gelecek nesillerimizi yetiştirmektir.

 Türk milletinin büyük önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle yâd ediyoruz. Ruhu şad olsun!

 


ÇAYCUMA TSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZEKAİ KAMİTOĞLU:

 

Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu, 10 Kasım vesilesi ile bir mesaj yayınladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ulu Önder Atatürk’ün miras bıraktığı fikir, eser ve inkılaplarının her zaman emanetçisi olacağını kaydeden Başkan Kamitoğlu’nun mesajı şu şekilde:

Bağımsızlık karakteri, milletine ve ülkesine olan sevgisi, milli egemenlik ve demokrasi anlayışı, çağdaş uygarlık hedefleriyle yalnızca bizlerin değil, tüm dünyanın hayranlığını kazanan, Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikal edişinin 80. yıldönümünde bir kez daha özlem ve rahmetle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı mücadelenin, ortaya koyduğu vizyonun ne denli büyük ve çağları aşan bir görüşü içerdiğini her geçen gün daha iyi anlamakta ve ona hayranlığımız bir kat daha artmaktadır. Atatürk, Türk tarihine yön vermiş, ülkemizin geleceğine ışık tutmuş, bağımsızlık mücadelesi veren diğer ülkelere de örnek olmuştur. Onun öncülüğünde başlatılan ve günümüzde de sürdürülen bu ileri hamlelerle ülkemiz büyük bir değişim yaşamış, dünya devletleri arasında gücünü kanıtlamıştır. O, milletinin gönlünde yeri doldurulamayacak Ulu Önder olarak yaşamaya ve yaşatılmaya devam edecektir. Türk milleti, Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünce ve ilkelerinden aldığı ilhamla ilerlemesini sürdürürken, ülkesini çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarma azim ve kararlılığı ile geleceğe yürümektedir. Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine eriştirmek hepimizin ortak hedefidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 80. yıldönümünde bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.”

 

 

CHP ZONGULDAK  İL BAŞKANI HAKKI GÜNEY:

Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran ve bu devletin ilk Cumhurbaşkanı olan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

7’den 70’e bu coğrafyada yaşayan ve dünyanın dört bir yanında olup kendini Türk hisseden hepimiz, sanki O’nu bugün, bu saatte kaybetmiş gibi üzgünüz.

Oysa o aramızdan ayrılalı tam 80 yıl oldu.

Evet, bugün O’nu hüzünle anıyoruz, ama yarın, o yaşıyormuş gibi çalışmaya, O’nun gösterdiği çağdaş medeniyete ulaşma mücadelemize devam edeceğiz.

Tam bağımsızlık için ekonomik mücadeleye,

Barış, huzur, kardeşlik ve özgürlük için “Yurtta barış, dünyada barış” anlayışını savunmaya,

Çağdaşlık için laikliği savunmaya,

Adalet, eşitlik ve insanca bir yaşam için Cumhuriyeti, demokrasiyi savunmaya,

Milliyetçiliği, halkçılığı, devletçiliği ve devrimciliği her şart altında savunmaya devam edeceğiz.

Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı andan itibaren O’nu hain ilan eden, O’nu din düşmanı gibi göstermeye çalışan, akla-hayale gelmeyecek yalan ve iftiralarla O’nu halkından kopartmaya çalışan emperyalist devletlere ve onların yerli işbirlikçilerine inat O’nu fikirleriyle ve gösterdiği hedefleriyle yaşatmaya devam edeceğiz.

O’nu kalbimizde, günlük hayatımızda, hayatın her alanında yaşatmayı başardığımız içindir ki, her 10 Kasım’da onu kaybetme endişesini yaşıyoruz.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bugüne kadar yaşatan ve bizlere emanet eden atalarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Biz de O’nu, bizden sonrakilere anlatmakla ve onları büyük önderin gösterdiği yolda ilerletmekle sorumluyuz.

Mustafa Kemal Atatürk’ü savunmak; bağımsızlığı ve özgürlüğü savunmaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ü savunmak; insanlığı savunmaktır, adaleti, eşitliği ve ibadet özgürlüğünü savunmaktır.

Mustafa Kemal Atatürk’ü savunmak; ülkede ve dünyada kardeşliği savunmaktır.

Toplumu çeşitli gerekçelerle bölerek iktidarlarını sürdürmek isteyen baskıcı, otoriter ve faşist yöneticiler Mustafa Kemal Atatürk’e karşıdırlar.

Ülkelere arasında sorun çıkartarak dünyayı yönetmeye çalışan emperyalist devletler Mustafa Kemal’e karşıdırlar.

Çünkü O halkın ve mazlum milletlerin önderidir.

Onun içindir ki o hâlâ yaşamaya devam ediyor.

Biz Cumhuriyetin ilk ili olan Zonguldaklılar olarak O’nun madenlere ve Zonguldak’a olan ilgisini unutmadık.

O’nun ilk şehri olan Zonguldak’ı yeniden köye çevirmeye çalışan politikaları uygulayanlar, her seferinde ekonomik kriz ile karşı karşıya geldiler.

O’nun zamanında göç alan, il olan ve 3 il olacak kadar büyüyerek Cumhuriyete güç katan Zonguldak, bugün göç veriyor ve Türkiye borçlarla boğuşuyor.

Sadece Zonguldak’a bakmak bile O’nun öngörüsünü anlamaya yeter.

Bu duygularla onu sevgi, saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz.


GMİS YÖNETİM KURULU:

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Mesaj şöyle;

“Türk ulusu; Ulusal Kurtuluş Savaşımızın önderi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80’inci yılında büyük bir özlemle anıyor.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak, tüm imkansızlıklara rağmen, ulus bilinci ve tam bağımsızlık inancıyla başlattığı Kurtuluş Savaşı ve kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, büyük bir değişim ve gelişim yaşadı.

Dünyanın geleceğini sanayinin belirlediğini gören Atatürk ve arkadaşları, Zonguldak ile yakından ilgilendiler. Zonguldak’ı Ankara’nın ardından ilk il yaptılar. Yabancıların elinde bulunan Zonguldak Kömür Havzası, devletleştirilerek ulusal sanayimize ve Türkiye’ye hizmet eder hale getirildi.

Atatürk’ün “Derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar kıymetli bir vilayetimizdir” sözü hayata geçirildi.

Ulusal ve tam bağımsızlıkçı anlayış, Türkiye’nin hızla gelişmesinin ve Dünyanın en güçlü ve onurlu ülkelerinden biri olmasının yolunu açtı.

Sanayi şehrine dönüşen Zonguldak, Cumhuriyete güç kattı.

Ancak bugün Zonguldak küçüldü ve göç veriyor, Türkiye ise dış borçlarla boğuşuyor.

Zonguldak’a ve Türkiye’ye Cumhuriyetin ilk yıllarındaki dinamizmi kazandırmak mecburiyetindeyiz.

Atatürk’ün ortaya koyduğu ve yaşamı boyunca uyguladığı ilkeler, her türlü zorlukları aşmamıza ve çağdaş medeniyeti yakalamamıza yeter.

Bizler, O’nun ilkelerinin takipçisi olmaya, aydınlattığı yolda ilerlemeye devam edeceğiz.

O’nu bir kez daha rahmet, saygı ve şükranla anıyoruz.”