Devrek ilçesinde görev yapan araştırmacı yazarlar Sefer Köse ve Tarık Dakal, ilçede yaşayan bütün ailelerin soyağacını ortaya çıkardı.
Sefer Köse ve Tarık Dakal'ın kaleme aldığı "Devrek ve Köyleri" başlıklı kitapta, ilçede bulunan 78 köy, 15 mahalle ve 93 muhtarlığı hakkında bilgiler veriliyor.
İlçenin soyağacını 160 sayfalık bir kitapta toparladıklarını belirten yazarlardan Sefer Köse, "Uzun süren çalışmalarımızda yaklaşık 300 ciltlik Devrek soy kütüklerini taradık. Devrek'in adının geçtiği Kastamonu salnameleri, Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı kayıtları ve Devrek'e ait temettuat defterleri ile seçim sonuç kayıtlarını inceledik. Eski ve yeni muhtar isimleri için tarihi kaynaklar ile ortaya koyduğumuz eser sayesinde Devrek'in soyağacını ortaya çıkarmış olduk. Ecdadın bize sağlam temeller üzerinde teslim etmeye çalıştığı bu toprakları bizler de, bizlerden sonra gelecek kuşakla sağlam temeller üzerinde teslim etmeliyiz" şeklinde konuştu. Yazarlardan Tarık Dakal ise, kitabın içeriğinde Devrek'te hangi sülalelerin bulunduğu, bu sülalelerin hangi köy ve mahallelere dağıldığı, aynı sülalede kaç farklı soyadının bulunduğu ve bu soyadlarının da hangi köy ve mahallelere dağıldığı ayrıntılı olarak anlatıldığını belirterek, "İlçemizde kullanılan lakaplardan bazıları da kitabımızda yer almakta. Yine kitabımızda ilçemizde mahalle ve köy adlarının belirlenmesinde sülale adlarının ve soyadlarının ne kadar etkili olduğu açıkça görülmekte" diye konuştu.
Yazarlar, kaleme aldıkları eserde Devrek tarihine ışık tutan eserlere de yer verdiklerini söyledi.
"Geldik, gördük, gidiyoruz" di-yen yazarlar, hazırladıkları kitabı doğdukları yere bir vefa örneği olarak çıkarttıklarını belirtti.