Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Cemallettin Çataklı’nın 45'inci Apimondia Dünya Arıcılık Kongresine Katıldığı şöyle bildirildi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yaptığı kongreyi değerlendiren il Müdürü Cemalettin Çataklı yoğun ilginin olduğu kongrenin bu sene daha geniş kitlelere ulaşacağını düşündüğünü, arıcılık ve arıcılık ürünleriyle ilgili yöresel kestane balımızın da açılan stantta sergilendiğini belirtti. Çataklı,  Zonguldak Arıcılar Birliği ile birlikte yöremize has arı türlerinin ortaya çıkartılması için İl Müdürlüğü ile ortak çalışma başlatıldığını belirtti. İl Müdürü böyle önemli bir kongrede stant açan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliğine de teşekkür etti.

 

Açıklamanın devamı şöyle:

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba ise yaptığı konuşmasında, ünlü fizikçi Albert Einstein’ın ‘Eğer arılar yeryüzünde kaybolursa insanlık sadece 4 yıl hayatını sürdürebilir’ sözünü söyleyerek arıların polinasyonundaki önemini vurgulayıp arıcılığa çok destek vereceğini ifade etti. 

 

Türkiye’nin yılda 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu vurgulayan Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’de 3’te 1’i endemik olan yaklaşık 12 bin tür bitki çeşitliliği bulunduğunu 106 bin tonluk bal üretimiyle dünyada Çin’den sonra 2’inci sırada yer aldığımızı ifade etti. 106 bin ton üretimden sadece 7 bin ton balı ihraç edebiliyoruz. Bu 7 bin tonu arttırmak için de çeşitli projelerin olduğunu söyleyen Sayın Bakanımız Fakıbaba’nın konuşmaları arıcılara umut verdi.