Çaycuma Belediyesi’nden “Basın Müşaviri Sezai Bilici” imzalı gönderilen yazılı açıklamada; bazı yerel gazetelerde belediyenin Çaybel şirketiyle ilgili yayımlanan haberler “spekülatif” bulunduğu bildirildi.  Kahvehane sohbeti bile sayılmayacak yorumların haberleştirilerek belediyenin karalanmaya çalışıldığına vurgu yapılan açıklamadaTümüyle maksatlı olan, “güya” haberler üzerine, tarihe not düşmek açısından, açıklama yapılması zorunlu görülmüştür.” Denildi.

 

 

AKP’li bir Belediye Meclis Üyelerinin yönelttiği iyi niyetli soruların tamamının, şirketin 2015 yılı faaliyet raporunun internet üzerinden yayımlanmasıyla yanıtlandığına da dikkat çekilen açıklamada ayrıca; http://caycuma.bel.tr/images/pdf/CAYBEL_FAALIYET_RAPORU.pdf  linkinden tüm bilgilere ulaşılabileceği belirtilerek, iddialara sırasıyla şu yanıtlar verildi:

 

AYBEL’in sermaye artırımı için, AKP’li Meclis Üyelerimizin hassasiyeti üzerinden kriz çıkarmak isteyen çevreler hüsrana uğrayacaktır. Şirketin beyannamesi, tam da önergenin verildiği gün Vergi Dairesine sunulmuştur. Hiçbir gizli işi olmayan Belediyemiz oradan alacağı bilgileri de bir gurur abidesi olarak herkesle paylaşacaktır.

 

*ÇAYBEL şirketinin hiçbir imtiyazı yoktur. Belediyemizin ihalelerinde, diğer katılımcılarla eşit koşullarda yarışmaktadır. Nitekim girip de kazanamadığı pek çok ihale bulunmaktadır.

 

*Belediyelerin şirket kurması, kimi hizmetleri bu şirketler aracılığıyla sürdürmesi olağan bir uygulamadır. Pek çok belediye, bu yöntemle, ciddi çalışmaların altına imza atmış, özellikle büyükşehir belediyelerinin pek çok şirketi, dev bütçeleri ve yarattığı katma değerle ülkenin önde gelen şirketleri arasına girmiştir. Bunlar dururken, ÇAYBEL’in geçmişte kurulmuş kimi belediye şirketleriyle karşılaştırılması art niyetin ürünüdür.

 

*Kaldı ki TBMM’de yapılan son yasal düzenlemeye göre, belediyelerde çalışan taşeron şirket personelinin, belediyeler tarafından kurulacak şirketlerde istihdam edilmesi öngörülmüştür. Buna göre kurduğu şirketi kurumsallaşma yolunda oldukça mesafe kat eden Çaycuma Belediyesi, uzak görüşlülüğüyle bölgemizdeki tüm yerel yönetimlere örnek olmuştur. Şirket kurma hazırlıkları yapan çevre belediyelerin bilgi paylaşım talebi bunun açık kanıtıdır.

 

AYBEL, ilçemizde, istihdam sorununun çözümü için de ciddi katkılar sunmuş bir şirkettir. Bugün Belediyemizde çalışan insan sayısı devraldığımızın iki katına çıkmıştır. Çalışmaların durumu ve hacmine göre bu sayı daha da artabilecektir. ÇAYBEL’den çok daha az istihdam yaratan şirketlere, bu niteliklerinden dolayı methiyeler düzen kalemlerin, sıra ÇAYBEL’e gelince bambaşka şeyler yazmasının nedeni bizce malumdur.

 

AYBEL üreten bir şirkettir. Bünyesindeki beton fabrikası ve mikseriyle Çaycuma Belediyesinin tüm beton ihtiyacını, piyasa koşullarının çok daha altında bir fiyatla karşılamaktadır. Üretttiği beton ve ahşap kent mobilyalarıyla ilçemize estetik çözümler sunarken, bütçemize de azımsanmayacak katkılar yapmaktadır. Günde 2000 kg ambalaj atığı ÇAYBEL eliyle kaynağından toplanmaktadır ki, bölgemizde bunun başka bir örneği yoktur.

 

AYBEL’in istihdam politikası nettir. Kendi alanında liyakatiyle öne çıkmış nitelikli elemanlara bünyesinde her zaman iş bulunmaktadır. Bu yazıları kaleme alanlara açık çağrı yapıyoruz: Kendi çevrenizde şirket yönetebilme yeterliliğine sahip Genel Müdür de içinde olmak üzere, iş makineleri operatörü, duvarcı, seramik ustası, kaynakçı gibi nitelikli işlere sahip, iş arayan bir yakınınız varsa, lütfen ÇAYBEL’e başvurmalarını sağlayınız.

 

*ÇAYBEL Türk Ticaret Kanunu’na dayalı olarak kurulmuş bir şirket olmasına ve hiçbir mecburiyeti olmamasına karşın, büyük ölçekli tüm alımlarını ihale yöntemiyle yapmakta, en uygun teklif veren ihaleyi kazanmaktadır. Bunun belgeleri kayıtlarında mevcuttur.

 

*ÇAYBEL, ihalelerimizde rekabetin sağlanmasında da önemli bir işlev üstlenmektedir. Belediyemizin açtığı ihalelere diğer şirketlerle aynı koşullarda giren şirket, yarattığı rekabet gücüyle, ihaleyi kazanamasa bile verilen tekliflerin çok daha düşük olmasını sağlamaktadır. Şirket varlığıyla bile Belediyemize katkı sunmaktadır.

 

*Yalnızca Belediyemizle iş yapan ÇAYBEL, zarar ederse, Çaycuma Belediyesi kazançlı çıkmakta;  kar ederse, %100 hissesi kendine ait olduğu için yine Belediyemiz kazanmaktadır. Denklem bu kadar basittir.

 

*Verilemeyecek hiçbir hesabı olmayan Çaycuma Belediyesi, son derece demokrat, katılımcı ve şeffaf bir belediyedir. Çağdaş belediyecilik uygulamalarıyla bölgemizin parlayan yıldızıdır ve öncü çalışmalarıyla herkese örnek oluşturmaktadır. Eleştirilere son derece saygılıdır. Ancak daha giriş cümlesinde art niyetini belli eden saldırılara da itibar etmemektedir. Çaycuma için geceyi gündüze katarak yapılan çalışmalara, basit çıkar hesaplarıyla yapılan saldırılar, kendi çukurlarında kalmaya mahkûmdur.