Zonguldak'ta havaların bir süre önce eksi değerleri bulup suların donmasının ardından tekrar havanın yumuşaması, donan su borularını ve su saatlerini patlattı.
Zonguldak Belediyesi Su Sayacı Servisi'ne, son 5 gündür vatandaşlardan su sayaçlarının patlamasıyla ilgili ihbar yağdı. Patlayan su boruları ya da su sayaçlarını almaya gitmekte yetersiz kalan servis çalışanları, hafta sonları da mesai yapmaya başladı.
Zonguldak Belediyesi Su İşleri Atölyesi Su Sayacı Servis Sorumlusu Sadık Yavuzarslan, "Havaların soğuk gitmesi sularda don yapıyor. Borular don yaptığında, saate gelen gelen sular da donduğundan su sayaçları patladı. Son günlerde ciddi artış gösterdi. Özellikle Baştarla, Karaelmas ve Ontemmuz mahallelerinde çok sıkıntı oluyor" dedi.
Kentte suların çok tazyikli olması nedeniyle soğuk havalarda don tutan boruların su sayaçlarını patlattığını ifade eden Zonguldak Belediyesi Su Sayacı Sorumlusu Şafak Bostancı, son 5 günde 450 civarında su sayacı patlama vakası yaşandığını söyledi. Su borusu ve su sayacı patlaması vakalarına yetişmekte zorlandıklarını belirten Bostancı, depoya tamir için getirdikleri su saatlerinin normal zamanlara göre yüzde 100'den fazla artış gösterdiğini kaydetti. Atölyede onarılması mümkün olmayan yüzlerce su saati ise hurdaya ayrıldı" dedi.

SU SAYAÇLARI NASIL KORUNUR?
Kış mevsiminde sık rastlanılan su sayacı patlamalarına karşı tedbir olarak izocam ve köpükleme yöntemi ya da bezin içine talaş ve kül konularak boruların sarılması gerekiyor.
Vatandaşların kış soğukları hissedilmeye başladığı anda, kar ve buzlanma olmadan önce tedbirli olmasını isteyen Su Sayacı Servis Sorumluları Yavuzarslan ve Bostancı, şunları söylediler;
"Özellikle tek katlı, gecekondu tarzı evlerin dışarıda olan tesisatlarında bu olaya çok rastlıyoruz. Açıkta kalan borudaki su donuyor, güneş açtığı zaman da su genleşmesi sonucu basınç yapıyor ve su sayaçları patlıyor. Bunun için kış mevsimi girerken vatandaşların, açıkta kalan su borularını bez içine talaş ve kül koyarak sarması ya da köpükleme yöntemiyle borunun etrafını kapatmaları gerekiyor. Sarılmazsa sular çok tazyikli olduğu için patlama yapıyor."