Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk, “Askeri Hakimler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın TBMM Adalet Komisyonu gündeminde görüşüldüğünü ve Alt Komisyon kurulmasına karar verilerek tasarının alt komisyona gönderildiğini söyledi.

“Askeri Hâkimler Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Anayasa’ya açıkça aykırıdır” diyen Milletvekili Köktürk, şunları söyledi:

“Söz konusu tasarının içeriği; T.C. Anayasamızın 2’nci maddesinde yer alan ‘Hukuk devleti ilkesine’, 9’uncu maddesinde yer alan ‘Yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır hükmüne, anayasamızın 138’inci maddesinde yer alan ‘Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar; anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani Kanaatlarına göre karar verirler’ şeklindeki düzenlemeye ve yine anayasamızın ‘Askeri Yargı’ başlıklı 145’inci maddesiyle evrensel hukuk ilkelerine tamamen aykırıdır. Çünkü tasarının 13’üncü Maddesiyle 357 Sayılı Askeri Hâkimler Kanunun 32’nci maddesi yeniden düzenlenerek, ‘Bir askeri hâkimler kurulunun kurulması’ öngörülmektedir. Kurulacak Askeri Hakimler Kurulu, ‘Milli Savunma Bakanı ve Milli Savunma Bakanının telifi ve Başbakanın onayıyla birinci sınıf askeri hakimler arasından seçilen 4 üyeden’ oluşacaktır. Tasarının 33’üncü maddesiyle ‘Askeri hâkimlerle ilgili mesleğe kabul etme, atama, nakletme, izinler, birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve görevden uzaklaştırma’ yetkileri askeri hakimler kurulunun görevleri arasında sayılmıştır. Yürütmenin yani AKP iktidarının bir üyesi olan Milli Savunma Bakanı ile Milli Savunma Bakanın teklifi ve Başbakanın onayıyla seçilecek 4 üyeden oluşan Askeri Hakimler Kurulu’nun hakimlerle ilgili mesleğe kabul etme, atama, nakletme, izinler, birinci sınıfa ayrılma, birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve görevden uzaklaştırma gibi konularda yetki ve görevlerinin anayasamızda güvence altına alınan hakimlik teminatı ve bağımsızlık esaslarla bağdaşması mümkün değildir.

Yürütme erkinin temsilcilerinin yani AKP iktidarının temsilcilerinin ve yürütme erki tarafından doğrudan seçilen üyelerin, askeri hakimlerin özlük işleri ve diğer yargısal faaliyetlerini düzenleyen kurul içerisine yer alması açıkça anayasaya aykırıdır.

Bu düzenlemeyle tıpkı, sivil yargı gibi askeri yargı da tamamen yürütmenin, siyasal iktidarın tamamen kontrolüne sokulmakta, askeri yargıdaki yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmakta, yürütmenin baskısı askeri yargının ve dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin ensesinde Demokles’in kılıcı gibi sallandırılmaktadır. Bu düzenleme, anayasayla güvence altına alınan kuvvetler ayrılığı ilkesi, hukuk devleti ilkesi ve yargı bağımsızlığı ilkeleri karşısında ‘tam bir skandaldır.’ AKP’nin demokrasiyi katline yönelik geldiği son aşamanın açık göstergesidir.” (Haber Merkezi)