Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenlenen arıcılığa teşvik kursları Ereğli'de sürüyor.

Kısa adı ZAYBİR olan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği yeni arıcılar yetiştirmeye ve arıcılığa teşviki sürdürüyor.
Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa Karadeniz Bölge Komutanlığında her dönem düzenlenen arıcılık kursu tamamlandı.
Kursta ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney'in slayt gösterileri ile hazırladığı sunumlarla kursiyerleri bilgilendirdi.
Güney, Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezinin Meslek Edindirme Kursları kapsamında ZAYBİR ile ortaklaşa düzenli olarak açılan bu kursların zaman zaman köylerde de olduğuna dikkat çekerek, özellikle üniversite öğrencilerine, askerlere ve cezaevindeki mahkûmlara da arıcılık kursunun verildiğini belirtti.
ZAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güney, Karadeniz Bölge Komutanlığında düzenlenen kurs hakkında şu bilgileri verdi:
"Ülkemizin değişik illerinden gelen bu arkadaşlara dilim döndüğünce arıcılığı anlatmaya çalıştım. Kurstaki amaç arıcılığı öğretmek değil, amacım arıcılık işini yapmaya değer mi sorusuna cevap aramaktır. Dilerim ki terhis olduklarında bu soruya verecekleri cevap doğrultusunda karar verecekler. Eğer arıcılık yapmaya değer derlerse mutlaka çevrelerinde arıcılık yapanları bulmalarını söyledim. Arıcılık denince elbette sadece arılar ve yaşantısı değil konular. Arıların yaşantısından öğreneceğimiz çok şeyin olduğunu da anlatmaya çalıştım."
Düzenlenen kurstaki konular hakkında ise Güney, şunları kaydetti:
"Damızlık Ana Arı, Ana Arı, Arı ve Arı ürünleri üretmek, pazarlamak ve ıslah çalışmaları yapmak üzere il düzeyinde Arı Yetiştiricileri Birlikleri kurulmuştur.
Birliğinin çalışma bölgesi il hudutları dâhilindedir. Ancak illerinde birlik bulunmayan arıcılar, Merkez Birliği tarafından komşu ildeki birliğe bağlı olarak kurulan illerindeki şubelere üye olabilirler.  Birliğin süresi 49 yıldır. Bu süre genel kurul kararı ile uzatılabilir. Birliğin amaçları ise, Birlik üyeleri ile koordinasyonu sağlayarak üstün verimli arıların yetiştirilmesi için; gerek yurt içinde yetiştirilen gerek yurt dışından ithal edilen ve gerekse yerli ırkların genetik potansiyellerinin geliştirilmesi, verimlerinin arttırılması, bunların Damızlık Ana Arı, Ana Arı kayıtlarının tutulması, arıcılık teknik uygulamaları yapmakta önderlik yapması, arıcıların faaliyetlerinde yardımcı olunması, arılarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi ve sigorta işlemlerinin yapılması, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, üyeler arasında yarışmalar düzenlenmesi, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlanması, ürünlerin değerlendirilmesi için gerekli tesislerin kurulması, işletilmesi gibi hususlar ile Merkez Birliği'nin planlayacağı her türlü arı yetiştiriciliği çalışmalarını yapmak amacıyla hizmet verir."
Düzenlenen kurslardaki verilen bilgilerin ana başlıkları ise şu şekilde: Arıcılık Teknik Bilgileri, Arıcılığın Ülke ve Aile Ekonomisindeki Yeri, Arı Ürünleri Üretimi ve Teknikleri ile Sağlığımızdaki Yeri, Arı Bakımı, Arı Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri."

Soldan sağa ön sıra: Sabri URGAN (Tokat), Hasan KÖMMECİ(Bursa), Bahtiyar CANLI (Sakarya), Mahmut KIRAN (Urfa), Mehmet ŞEN (Hatay), Mesut YILDIRIM (Gazi Antep), Feyyaz SÖNMEZ (Nevşehir), İsmail MERT (Anamur-Mersin), arka sıra soldan sağa: Mustafa ABA (Bingöl), Göksel KÜÇÜKKAYA (Çankırı), Hacı Bayram DEMİREL (Tokat) ve Mahsun DOĞUÇ (Diyarbakır).

Zonguldak İli Arı Yetiştiriciliği Birliğinin, Karadeniz Bölge Komutanlığında düzenlediği arıcılığa teşvik kursu, yapılan uygulama dersi ile son buldu.