Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, sigara dumanının astım hastalarını kontrol altına almayı zorlaştırmasına rağmen, hastaların yüzde 10’undan fazlasının halen sigara içtiğini kaydetti. 
Prof. Dr. Meltem Tor, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı basın bildirisinde, astımı; tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmalarıyla kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olarak tanımladı. Astım belirtilerinin ve şiddetinin kişiden kişiye veya zamanla değişebileceğine işaret eden Tor, astımın geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle arttığını belirtti. Astımın tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilediğini vurgulayan Tor, ülkede ise yaklaşık her 12-13 erişkinden birinin ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu kaydetti. Tüm dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini anlatan Tor, astım tedavisinin amacının ise hastalığı kontrol altına almak ve iyilik halinin devamlılığını sağlamak olduğunu aktardı. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilacın bulunabildiğini belirten Tor, “Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimiyle hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yaşamlarına hastalık nedeniyle kısıtlanmadan devam edebilir. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınması bulunmaması, gece ise astım nedeniyle uyanmama demektir. Ayrıca hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması ve günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir” dedi. 
Gösterilen çabalarla Türkiye’de ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısının arttığını, fakat bu artışın halen istenen düzeyde olmadığına dikkat çeken Tor, güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranının yüzde 22 oranında bulunduğunu söyledi. Sigara dumanının astımın kontrolünü güçlendirmesine rağmen ülkedeki astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının hala sigara içtiğini kaydeden Tor, “Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı ve benzer tetikleyicilere maruz kalmak ile obeziteyi sayabiliriz. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir” ifadelerini kullandı. Tor şöyle konuştu: “Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır. Türk Toraks Derneği son yıllarda bütün bu sayılan gruplar için Dünya Sağlık Örgütü'nce kurulan GARD ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle ülkemizin birçok ilinde birçok toplantı düzenlemiş ve her bir grup için ayrı eğitim kitapları ve slayt setleri hazırlamıştır. Bu yıl da 'kolaylaştırdığı gösterilmiştir' sloganıyla 7 Mayıs 2013 Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacaktır.”
Tor, Zonguldak il merkezinde 7 Mayıs Salı günü saat 14.00’de Genel Maden İşçileri Sendikası konferans salonunda Halk Sağlığı Müdürlüğü ve TTD Batı Karadeniz Şubesi'nin ortak düzenlenecek konferansta astım ile ilgili detaylı bilgiler vereceğini belirterek, katılanlara broşür ve astım kontrol testleri dağıtılacağını ifade etti