ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı nedeniyle kutlama programı düzenlendi.

Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, burada yaptığı konuşmada Zonguldak'ın Fransızların işgali altına girdiği, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip ilçenin, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetleri'nin Anadolu ve Karadeniz'de ışık olduğunu söyledi.

Kahramanca ilçenin savunulduğunu anlatan Posbıyık, "Fransızlar, Ereğli'den geldikleri gibi gitmişlerdir. Ereğli’nin Kuvay-i Milliye ruhuyla hareket eden kahramanları, bu topraklarda emperyalistlere geçit vermemişlerdir. Kurtuluş mücadelesini başlatan ve bütün Anadolu’yu vatan ve bağımsızlık aşkıyla ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk, Karadeniz Ereğli’nin işgal sürecini de yakından takip etmiş, verdiği direktiflerle yön vermiştir." dedi.

Ereğli Belediyesi Halk Oyunları gösterisinin ardından Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Eskişehir'den kalkan 113. Filo Komutanlığı'na bağlı 4 savaş uçağı da Ereğli semalarında gösteri uçuşu gerçekleştirdi.
Vatandaşlar sahil şeridini doldurarak savaş uçaklarının görüntülerini çekmeye çalıştı.

Protokol ayrıca anıt arkasındaki şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu anıt ile Müdafa-i Hukuk Cemiyeti üyelerinin yer aldığı alana karanfil bıraktı.