Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk'ü ve Atatürkçülüğü gündelik siyaset olarak tanımlıyorsa;bir taraftan Büyük Önderimizin manevi varlığına saygısızlık yapma, diğer taraftan T.C. Anayasasının ruhunu ve bağlayıcı hükümlerini tanımama cesaretini ve hakkını, nereden ve kimlerden almaktadır?

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Eşsiz Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının bulunmamasıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir  soru önergesi verdi.

Köktürk, bu önergesinde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının metnine dahil olan anayasanın ruhunu ve dayandığı temel ilkeleri belirleyen başlangıç kısmında; Anayasanın,Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk'ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda; sözüne ve ruhuna bu yönde saygı ve mutlak sadakatle yorumlanıp uygulanmak üzere, Türk Milleti tarafından, demokrasiye aşık Türk evlatlarının vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi edildiği açıkça ifade edildiğine vurgu yaptı.

 

Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralı olduğunu belirten Milletvekili Köktürk, bu durumun Diyanet İşleri Başkanlığı içinde mutlak bağlayıcı olduğunu kaydetti. Ancak, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde Mustafa Kemal Atatürk'e ait bir fotoğrafın yer almamasını sorgulayan Türkiye Gençlik Birliği üyesi Faruk Erken'in Diyanet İşleri Başkanlığına bir yazı göndererek Diyanet İşleri Başkanlığı Mustafa Kemal Atatürk'ten rahatsızlık mı duymaktadır? şeklindeki sorusuna, Diyanet'in gönderdiği cevabi yazıda, soruya yanıt verilmeyip, Başkanlığın Gündelik politikanın dışında kalan siyaset üstü duruşuna vurgu yapılmasını gündeme taşıyan CHP Milletvekilinin soru önergesi şöyle:   

Buna göre;

1.      Diyanet İşleri Başkanlığı Mustafa Kemal Atatürk'ten rahatsızlık mı duymaktadır? Sorusuna karşılık, Diyanet İşleri Başkanlığının Gündelik politikanın dışında kalan siyaset üstü duruşuna yönelik cevabının ne alakası vardır?

2.      Diyanet İşleri Başkanlığı; Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü Gündelik siyaset olarak mı değerlendirmektedir?

3.      Şayet Diyanet İşleri Başkanlığı, sitesine Atatürk fotoğrafı konulmasını gündelik siyaset olarak değerlendiriyorsa; bu durum, sadece Büyük Önderimize saygısızlığı ifade etmekle kalmayıp, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının başlangıç ve 2 maddesinin açık hükümleri karşısında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını tanımadığı anlamına mı gelmektedir?

4.      Yine, Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk'ü ve Atatürkçülüğü gündelik siyaset olarak tanımlıyorsa;bir taraftan Büyük Önderimizin manevi varlığına saygısızlık yapma, diğer taraftan T.C. Anayasasının ruhunu ve bağlayıcı hükümlerini tanımama cesaretini ve hakkını, nereden ve kimlerden almaktadır?

5.      Bir taraftanyaptığı açıklamalarla sık sık gündelik siyasete müdahil olan, ancak diğer taraftan Büyük Önderimizle ilgili soruya Diyanet İşleri gündelik siyasetin dışındadır şeklindeki bir hatırlatmayla yanıt veren, bu yanıtıylada, T.C. Anayasasını tanımadığını gösteren Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili yaptırım konusunda harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?