Kalmaz'ın cenazesi, köy mezarlığında toprağa verildi, cenazeye protokolden katılım olmadı.


Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefatının ardından naaşını İstanbul'dan İzmit'e taşıyan Yavuz Zırhlısı'nda askerlik yapan Şaban Kalmaz, Ereğli'de 100 yaşında vefat etti.

Atatürk'ün naaşı başında İzmit'e kadar nöbet tutan askerler arasında yer alan Kalmaz, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Ereğli Devlet Hastanesi Göğüs Servisi Bölümü'nde yaşam mücadelesini kaybetti.



Yakınları tarafından cenazesi hastane morgundan alınan Kalmaz için Ormanlı beldesi Ortacı köyündeki Burun Ören Mahallesi Camisi'nde tören düzenlendi.

Cenaze törenine, Kalmaz'ın ailesi ve yakınları, Ereğli Belediye Meclis üyeleri İhsan Yazıcıoğlu, Sabri Dinç'in yanı sıra köy halkı katıldı.


Tabutunun üzerine çerçevedeki Yavuz Zırhlısı ve askerlik fotoğrafı konulan Kalmaz'ın ailesi, taziyeleri kabul etti.

Kalmaz'ın naaşı, kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.



"Gururla anlatmıştı"

Ortacı köyünde 4 yıl önce hatıralarını anlatan Kalmaz, 15 Nisan 1938'de askere gittiğini, acemi birliğinin ardından 48 ay Yavuz Zırhlısı'nda vatani görevini yaptığını belirterek, şunları kaydetmişti:



"Dolmabahçe Sarayı'ndan Ata'nın naaşının gemimize getirileceğini öğrendik. Naaşı alıp İzmit'e götüreceğimiz söylendi. Atatürk'ün naaşı gemimize konulduğunda büyük heyecan yaşadık. Atatürk'ün tabutunun başında nöbet tutması için seçilen askerlerden biriydim. Yolculuk süresince naaşın başından ayrılmadık. O gün olağanüstü bir durum yaşıyorduk. Zırhlının çevresinde yabancı devletlere ait uçaklar ve gemiler de vardı. Yolculuk esnasında askeri bando marş çalıyordu. Askerler selam duruyordu. Duygu seli yaşanıyorduk. Benim gibi çok sayıda asker ağlıyordu. İzmit'e gelindiğinde naaşı Ankara'ya götürülmesi için özel bir trene teslim ettik. O günleri yaşayan ve hayatta bulunan birkaç tanıktan biri olduğumu tahmin ediyorum. Belki de tekimdir. Atatürk'ün naaşı başında nöbet tutmanın gururu yaşıyorum.''




Haber: Mustafa Kemal Bektaş