Kdz. Ereğli ilçesinde "dünyanın en yaşlı gazisi" unvanını taşıdığı 1994'te, 110 yaşındayken vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz, gazi babasından kalan çarığı ve diğer kıyafetlerini giyerek konferans verdi.

Kaçmaz, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen "Atatürk ve Çanakkale" konulu konferansta yaptığı konuşmada, babasının Balkan, Çanakkale, İstiklal savaşlarına katıldığını ve 1994'te en yaşlı Çanakkale Gazisi olarak vefat ettiğini söyledi. 

Babasının vatanını, milletini, bayrağını, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü sözde değil özde sevdiğini ifade eden Kaçmaz, "Bu yurdun her karış toprağı şehit dedelerimizin temiz kanıyla yoğrulmuştur. Birlik ve beraberlik olduğu sürece Edirne'den Ardahan'a kadar bu vatanın bir karış toprağı geçilemez. Dedelerimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde bu vatanı böldürmediyse, bu bayrağı indirmediyse, bu ezanları susturmadıysa, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan şanlı ordumuz, polis gücümüz bu bayrağı indirmez, bu vatanı böldürmez, ezanları susturmaz" diye konuştu.

Bu arada Kaçmaz'ın, gazi babasından kalan çarığı ve diğer kıyafetlerini giyerek konferans vermesi nedeniyle salonda bulananların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. 

Konferansın ardından Çanakkale'de şehitlerin bir öğünlük yemeği olan yağsız buğday çorbası, şekersiz komposto, yarım tahin ve ekmekten oluşan menü dağıtıldı.

(Haber Cem Sürmeneli)