Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 72. yılında bir kez daha saygı ve özlemle anıyoruz. Atatürk'ün ölüm yıldönümü nedeniyle gönderilen anma mesajları şu şekilde:

 

ERDOĞAN: ÖNDERİMİZ REHBER OLMUŞTUR.

 

AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan: Yüce Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 72. yılında, sevgi, saygı ve gönül borcu hisleriyle, özlemle anıyoruz. Milletimiz, her 10 Kasım’da olduğu gibi bu yıl da, aydınlık Türkiye’nin kurucusu Atatürk’e sevgisini, saygısını ve bağlılığını içten duygularla göstermekte, onun gibi bir lidere sahip olduğu için kıvanç duymakta, insanlığa mal olmuş dehayı yetiştirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Yüce Atatürk, yok edilmek istenen milletimizi, ortak paydalar merkezinde toplayarak, işgal altındaki vatan sathında, çağdaş dünyanın değerlerini benimsemiş, yeni ve bağımsız bir devlet kurarak, ülkemizi aydınlık yarınlara taşımıştır. Verdiği mücadele ve atılımlarıyla diğer milletlere de rehber olan önderimiz, hayatı, başarıları, düşünce sistemi,  üstün kişiliği, barışçı kimliği ve geride bıraktığı yıkılmaz eseriyle tarihe damgasını vurmuş, dünyada saygınlık kazanmıştır. Bugün bizlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırmakta kararlıyız. Milletimiz temel insan hak ve özgürlüklerinin geliştirip yerleştirilmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarının geçerli kılınması yolunda da önemli mesafeler kat etmiştir. Atatürk’ü anlayan, düşüncelerindeki derinliği kavrayan, aklın ve bilimin yol göstericiliğinde mana kökleriyle barışık nesiller, Türkiye Cumhuriyeti’nin her dönemde ayakta kalmasının, bağımsız, çağdaş, bir devlet olarak varlığını sürdürmesinin en büyük güvencesi olacak, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacaktır. Gazi Mustafa Kemal'in milletimizin gönlündeki erişilmez yeri hiçbir zaman değişmeyecek, sevgimiz saygımız ve güvenimiz azalmadan devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin Kurucusu, ilk Meclis Başkanımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

 

KOÇAL: CUMHURİYET İLE GURUR DUYMAKTADIR

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal: Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 72. yıl dönümünde, bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyor, manevi huzurunda saygı ile eğiliyoruz. Düşünceleri, yaşamı ve eserleriyle ölümsüzlüğe yolcu ettiğimiz Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk, kendisini milletine adamış, bağımsızlık ve özgürlük yolunda karşısına çıkan tüm güçlüklere direnmiş, yaşamına sığdırdığı büyük başarılarla başka milletlere örnek olmuş, milletimizin her alanda yücelmesi için yılmadan çaba göstermiş ölümsüz bir liderdir. Türk ulusu, tüm dünyanın övgüsünü kazanan ölümsüz önderiyle ve
O'nun kurduğu Cumhuriyet'le gurur duymaktadır. Ulusumuzun ışık kaynağı, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, aydınlık Türkiye'nin sembolü, büyük devrimci ve düşünce adamı Yüce Atatürk'ün yurttaşlarımızın gönlündeki erişilmez yeri hiçbir zaman değişmeyecektir. Ancak Yüce Önder   Atatürk’ü andığımız  bugün ; Ülkemizi siyasal, ekonomik, sosyal ve toplumsal krizlere açık hale getiren, ulusal değerlerimizi yozlaştıran, ülkemizin geleceğini karartmak isteyenler hala vardır. Bu aşamada Ülkesini ve ulusunu seven herkes; Atatürk’ün ilke ve devrimlerine, laik ve demokratik Cumhuriyet değerlerine, sosyal hukuk devleti ilkelerine duyarsız kalanlara ve ülkemizi tahrip etmek isteyenlere karşı sorumluluk üstlenmelidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sorumluluk çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir gün gelecek Atatürk Devrimleri ile Cumhuriyeti yok sayanlar mutlaka hesabını verecektir. Hep birlikte bu zorlukların üstesinden geleceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

MUSLU: SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

 

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu: Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybedişimizin üzerinden 72 yıl geçti. Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı ile sömürgeci ülkeleri dize getirmekle kalmamış, ilkeleri ve ulus olmanın yolunu aydınlatmak için yaktığı Cumhuriyet ışığıyla, ulusumuzun bağımsız ve onurlu olarak sonsuza dek yaşayabileceğini tüm dünyaya göstermiş büyük bir önderdir. Cumhuriyetimiz, O’nun ışığıyla kısa sürede hızlı bir kalkınmanın tanığıdır. Ulusal varlıklarımıza sahip çıkan ve “Tam bağmısızlık için ekonomik bağımsızlık şatttır” diyerek büyük bir öngörüyle bugünleri görebilen Büyük Atatürk’ün ışığı, kalkınmanın ve çağdaşlaşmanın yolunu aydınlatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, taşkömürünün sanayimiz için önemini görmüş ve Zonguldak’a özel bir ilgi göstermişlerdir. Zonguldak’ı, Cumhuriyetin ilk illerinden biri olarak ilan etmişlerdir. O’nu anmanın en güzel yolu, gösterdiği hedeflere her geçen gün biraz daha yaklaşmak, uygarlık yolunda daha hızlı adımlarla ilerlemek ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni her bakımdan yükseltmektir. Büyük Önder, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kahramanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatrük’ü ölümünün 72. yılında minnet ve rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.  

 

ÇİMENOĞLU: GÖSTERDİĞİ YOLDAN İLERLEYECEĞİZ.

 

Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu: Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 72. yılında bir kez daha minnetle ve özlemle anıyoruz. 10 Kasım 1938’de hayata gözlerini yuman Ulu Önder Atatürk, yaşamı boyunca Milletimizin bağımsızlığı, refah ve mutluluğu için mücadele etmiş, millet sevgisini bir yaşam felsefesi olarak benimseyen, bugüne kadar hiçbir ulusa nasip olmamış bir dünya lideridir. Bugünkü özgürlük ve bağımsızlığımızın en büyük pay sahibi olan Ulu Önder Atatürk, şu bilinmelidir ki; içimizde yaşatıldığı sürece,  yarınlarımızdaki özgürlük ve bağımsızlığımızın da en büyük teminatı olmaya devam edecektir. Bu nedenledir ki; dün olduğu gibi bugün de, yarın da, onun fikirlerine ve rehberliğine ihtiyacımız vardır. Milletimizin, Atatürk’ün eserlerini ve fikirlerini koruma ve kollama refleksinden ödün vermemesi, onun bize emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni daha aydınlık yarınlara taşıyabilmemizin de tek güvencesidir. Milletimizin, bu refleksi ilelebet koruyacağına ve onun gösterdiği yolda hiç durmadan ilerleme gayreti içinde olacağına da şüphemiz yoktur. 72 yıl önce aramızdan ayrılan Ulu Önder’i, dün olduğu gibi bugün de arıyoruz, yarın da arayacağız. Onu, dün olduğu gibi bugün de özlemle anıyoruz, yarın da özlemle anacağız. Aramızdan ayrılışının 72.yılında Ulu Önder Atatürk’ü bir kez daha gururla, özlemle ve rahmetle anıyor;  minnetlerimi sunuyorum. Ruhu şad olsun…

 

GENÇ: İLHAM ALMALIYIZ

 

Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç: Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Atatürk’ün, ölümünün 72. yılında rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Hedef olarak gösterdiği yolda, zamanın ve katılaşmış düşüncelerin kalıplarına takılmadan ilerleyebilmek için bilim ve akıl esasları üzerine kurduğu düşünce sisteminden güç ve ilham alarak daima ileriye doğru yönelmeliyiz. Bu düşünce ve duygularla, ilke ve devrimlerinle aydınlattığın uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdüreceğimize, manevi huzurunda söz veriyoruz. Sizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

 

ŞAHİN: DAHA FAZLA CÜMLE KURMAYA GEREK YOK

 

AKP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin: Yüzyılların tarihi başarısına imza atan, bir kez daha tarihin sayfalarına adımızı yazdıran ve bizleri her anlamda yücelten ileri görüşlü, yüksek cesaret sahibi olan muassır medeniyet çizgisinden ödün vermemenin gayreti ile açtığı yolda yürümenin önemini bilerek Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 72'inci yılında silah arkadaşları, tüm şehitlerimizi de rahmetle anarken, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz. “Millî egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Milletlerin esareti üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmağa mahkûmdurlar. 1929 (Atatürk’ün B. N., S. 82-83)” Bakınız, milli egemenlik ile ilgili Ulu Önderimizin sözü yaşadığımız yarım yüzyıla damgasını vuran ve direnen güçlerin durumunu ifade eden bir sözdür. Cumhuriyetimizin 87 yıldır korunması için varlığını ortaya koyan her kesimden insanın adı geçen esarete karşı duruşlarında ne kadar isabetli olduklarını da göstermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle ilgili daha fazla cümle kurmaya gerek yoktur, çünkü artık bir takım gerçekler açıkça halkımızın gözü önünde cereyan etmektedir.  Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimize minnettarlığımızı tekrar ifade ederken tekrar Allah c.c. den rahmet diliyor, saygılarımızı sunuyoruz”

 

BALCI: SONSUZA DEK YAŞATACAĞIZ

 

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı: Bugün 10 Kasım Büyük Önder ATATÜRK’ün Türk Ulusunun kalbine ve bilincine hiç çıkmamacasına yerleştiği günün 72 nci yıldönümü. O’nun, “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.” sözlerinin, bugün ülkemizin içinden geçtiği süreçte, ne kadar daha önem kazandığını görüyoruz. O’nun en büyük başarısı, üst üste büyük savaşlar geçirmiş, sefalet, yoksulluk içindeki Anadolu insanından laik, demokratik, çağdaş bir toplum yaratmış olmasıdır. Tüm yaşamını ülkesinin ve halkının kurtuluşuna, gelişmesine, güçlenmesine adamış bu büyük insan, “Ben ne yaptıysam, halkım için, ülkem için, ordum için yaptım. Hiçbir şeyi kendi kişisel çıkarlarım için yapmadım” diyerek; bugün yozlaşmış, her şeyi kendi kişisel çıkarları için kullanmaya çalışan, kirli siyaset bezirganlarına da ders veriyor. Atatürk’ü ölümsüzlüğe uğurladığımız bugün, Atatürk’ü “En Büyük Eserim” dediği Cumhuriyet’i anlayabilmiş yurttaşlar olarak anıyorsak, Bağımsızlığımızı ve Cumhuriyet’in değerlerini her koşulda korumak, Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşımak en büyük görevimiz olmalıdır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü; ölümünün 72 yılında saygıyla, şükranla ve minnetle anarken bize emanet edilen bağımsız, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatacağımızı haykırıyoruz.

 

COŞKUN: HUZUR İÇİNDE YAT

 

CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun: Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük komutan ve eşsiz devlet adamı Yüce Önderimiz Atatürk’ü, ölümsüzlüğe uğurladığımız günün 72. yıl dönümünde özlemle anıyoruz. Duygusallığın ötesinde bilgi ve bilinçle özümsenmiş köklü bir sevgiyle bağlı olduğumuz Ebedi Başkomutanımız Atatürk’ün, çağlar ötesine uzanan engin düşünceleriyle ölümsüzleştiğine inanıyoruz. ‘Büyük ölülere matem gerekmez; fikirlerine sadakat gerekir’ düşüncesinden hareketle O’nun maddi varlığının aramızdan ayrıldığı 10 Kasım tarihini bir matem günü kabul etmek yerine, dikkatlerimizi bir kez daha O’nun düşüncelerine yöneltmek için bir fırsat olarak görüyoruz. Demokratik, laik, çağdaş ve evrensel değerlerden oluşan dokusu, birleştirici yapısı ve bilimsel doğruların rehberliğini esas alan anlayışı ile Atatürkçü Düşünce Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti’ ni ülkesi ve ulusuyla sonsuza dek bölünmez bir bütün olarak yaşatacak en büyük itici bir güçtür. Bu gücün ulusumuz için taşıdığı değerin bilinciyle hareket eden Türk milleti ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ ifadesiyle özetleyebilecek çalışma anlayışıyla örgütlerimiz görevlerinin başındadır. Ebedi Başkomutanımız Atatürk, Düşüncelerde ve gönüllerde filizlenen ülkünle, ilke ve devrimlerinle aydınlattığın uygarlık yolunda ilerleyişimizi sürdüreceğimize manevi huzurunda bir kez daha söz veriyoruz. Huzur içinde yat”          

 

KGD: YAŞATMAK ASLİ GÖREVİMİZ

 

Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu: Büyük Önderimiz Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 72. yılındayız. O’nun işaret ettiği aydınlık yolda, ulus olarak kenetlenerek, Cumhuriyetin kazanımlarının bilinciyle, ilke ve devrimleri ışığında yürümeye devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde bağımsız ve özgür bireyler olarak, Büyük Önderimiz Atatürk’ün fikirlerini ve gerçekleştirdiği devrimleri sahiplenerek, mirasını geleceğe taşıyabilmek için, vatanımıza ve bağımsızlığımıza her şart altında sahip çıkmak, çağdaş Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatmak asli görevimizdir. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 72. yılında sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

THK: 'UYGARLIKTAN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ'

 

Türk Hava Kurumu Kdz. Ereğli Şube Başkanı:

Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran bugünkü hür ve demokratik ortamda yaşamamızı sağlayan asker, siyasetçi Büyük Devlet Adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 72. ölüm yıldönümünde  rahmet diliyor saygı ve şükranla anıyoruz,  aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.

Gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ödün vermeden ilerleyeceğiz emanetinin ve devrimlerinin bekçisi olmaya devam edeceğiz.