TTK Genel Müdürü Burhan İnan, 17 Mayıs tarihinde meydana gelen ve 30 işçinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan grizu patlamasında cesetlerine ulaşılamayan 2 maden işçisinin 735 metre derinlikle oluşan su dolu kuyuya düştüklerinin tahmin edildiğini söyledi. Tüm Türkiye hatta dünyanın gözünün çevrildiği emeğin başkenti Zonguldak'ta 30 maden işçisinin hayatını kaybetmesi büyük üzüntü yaratmıştı. Henüz cesetlerine ulaşılamayan Dursun Kartal ve Engiz Düzcük'ün ailesi ve yakınları ise perişan halde.

Türkiye Taşkömürleri Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda, 17 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenciden 28'inin cesedine ulaşılırken, 2 madenciye de hala ulaşılamamıştı. Kaldırılan göçüklerin altında bulunamayan işçiler Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün, patlama sırasında 735 metre derinlikte oluşan içi su dolu kuyuya düştükleri tahmin ediliyor. Patlama sırasında hasar gören ocakta bakım ve onarım çalışması yapılmadan bu kuyuya bakmanın riskli olacağını belirten Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, onarım çalışmasını yapacak Çinli firmadan işi hızlandırmalarını istediklerini söyledi.

PROJELER HAZIR
Patlamanın meydana geldiği 540 kodunda büyük hasar meydana geldiğini, kuyuya inilen ana kafes ve halatlarının yuvalarından çıktığını vurgulayan İnan, maden ocağını yapan Çinli firma ile bakım ve onarım çalışması için anlaşma yaptıklarını belirtti. İnan, "Çinli firmadan kuyuyu tekrar çalışabilir hale getirmesini istedik. Tespitlerini yaptılar, projelerini hazırladılar, çalışmaya başlayacaklar. Bize 3.5 ayda işi bitireceklerini söylediler" dedi.
SU TAHLİYE EDİLİP
İŞÇİLERE ULAŞILACAK
Kayıp işçilerin düştüğünü tahmin ettikleri 735 metre derinlikteki kuyuda bulunan suyun, ancak onarım çalışması tamamlandıktan sonra tahliye edilebileceğini kaydeden İnan, "Patlamadan önce kurtarma kafesiyle 720 koduna kadar inebiliyor ve oradaki tulumbamızı çalıştırıyorduk. Otomotik olmasına rağmen zaman zaman elektrik kesildiğinde ekiplerimiz tulumbanın yanına iniyordu. Kuyunun tamir edilmesinin ardından kurtarma kafesiyle tekrar oraya inebileceğiz. Böylece arızalanan tulumbanın yerine alınan yeni tulumbayı oraya yerleştireceğiz. Suyu tahliye ederek de işçilerimize ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
DÜNYANIN GÖZÜ
EMEĞİN BAŞKENTİNDEYDİ
17 Mayıs tarihinde gelen Türkiye ve dünyanın yakından takip ettiği grizu faciası felaket olarak yorumlanmış ve Zonguldak'ta tüm eğlenceler iptal edilmişti.
2 Maden işçisinin cesedine henüz ulaşılamazken yakınları ve sevenleri büyük şok yaşamaya devam ediyor.

44 günden bu yana maden ocağından ses bekleyen  şehit  madenci ailelerinin gözyaşı dinmiyor.