Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, son günlerde artan baca ve çatı yangınları ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ateş, yapılması gerekenler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

İlçede 2010 yılında 17 baca ve çatı yangını meydana gelirken, 2011 yılının Şubat ayında 9 yangınının meydana gelmesi İtfaiye Müdürlüğünü harekete geçirdi. Yangınların genel nedeni olarak baca temizliklerinin zamanında yapılmaması belirtildi. Temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgârlı havalarda halk arasında 'baca tepmesi' denilen olayın yaşandığına dikkati çeken Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, "Bacanın çekmemesi ya da rüzgarın oluşturduğu basınç nedeniyle, borudaki karbonmonoksit gazı odaya yayılır. Sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem bacaların yılda en az iki kez temizlenmesidir" dedi.

 

BACA TEMİZLİĞİ

Baca çıkışlarının şiddetli rüzgarlara karşı en az çatı seviyesinde olması gerektiğini belirten Ateş, bacanın içini ve yüzeyini kaplayan kurum saf karbon ve son derece yanıcı olduğundan baca temizliğinin yapılması için baca içinde ateş yakılmamasını söyledi. Bacaya uygun çelik fırçalarla çatıdan veya çıkrıkla aşağıdan yukarıya baca ebadına uygun çekik fırça yardımı ile baca içini fırçalanarak baca temizliği yapılmasının daha uygun olacağını kaydetti.  Bacaların kış başı ve sonunda olmak üzere yılda iki kez temizlenmesi gerektiğini ifade eden Ateş, "Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye Müdürlüğümüz (110) aranmalı." diye konuştu.