7 Mart 1983Kandilli ve 3 Mart 1992 Kozlu’da meydana gelen grizu facialarının yıldönümünde TBMM’de konuşan Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturıoğlu  “Emeğin, emekçinin ve madenciliğin başkenti Zonguldak İlimizde 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu ilçemizde meydana gelen grizu faciasında Rahmeti Rahman'a kavuşan, şehit olan 263 madencimiz ile 7 Mart 1983 tarihinde TTK Armutçuk Müessesesinde grizu patlaması sonucu 102 şehit madencimizin senei devriyesi münasebetiyle söz almış bulunmaktayım.” Dedi.

 

Çaturoğlu konuşmasında şunları ifade etti:


“Gerek 1983 yılında gerekse 1992 yılında meydana gelen kazalarda yerin yüzlerce metre altında, ağır ve zor şartlarda alın teri dökerek ekmeğini kazanmaya çalışırken, şehit olan madencilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum, mekânları cennet olsun. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hâlâ bu kazaların ateşi sönmeyen bir kor gibi madenci yakınlarının ve tüm Zonguldaklının, tüm maden şehitlerinin kalbinde yanmaktadır. Bunu buradan ifade etmek istiyorum.


Şüphesiz ki madencilik zor ve meşakkatli bir iştir. Madencilerimiz hem kendi geçimlerini sağlamak hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak için bu zor görevi yapmaktadırlar. Şu anda hâlen yer altı madenciliği görevini yapan, çalışan bütün madencilere de buradan selam ve saygılarımı iletiyorum.

 

2014 yılında da ülkemizde iki maden kazası olmuş bunlardan biri Soma diğeri de Ermenek. Ve burada süratle Türkiye Büyük Millet Meclisi toplanarak bunlarla ilgili çalışma hayatını düzenleyen kanunlar ortaya koymuş ve bunlar süratle yürürlüğe girmiştir.


Yine, 13/5/2004 tarihiyle 28/10/2014 tarihi aralığında sınırlı kalmak kaydıyla yer altı işlerinde meydana gelen iş kazaları sonucunda vefat edenlerin yakınlarına bazı sosyal imkânlar ve istihdam hakkı da verilmiştir.

Şimdi bu tarih aralığının dışında kalan başta Zonguldak olmak üzere tüm ülkemizdeki maden şehitlerinin yakınları aynı haklardan yararlanmak istemektedirler, bu onların en tabii hakkıdır. Biz Zonguldak milletvekilleri olarak bunu her platformda dile getiriyoruz. Başbakanımızla ve ilgili bakanlarımızla bu konularda görüşmeler yaptık. Her platformda mücadele etmeye de devam edeceğiz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

 
Tüm bunlara rağmen, çıkarılan yasalara, kömür maliyetlerinin bir kısmının devletçe karşılanmasına karar verilen yasaların da çıkmasına rağmen madencilik zor iştir ve gün geçtikçe de madenlerde çalışanların sayısı günden güne azalmaktadır. Bu sebepten dolayı, Türkiye'mizin en büyük projelerinden biri olan Filyos Vadi Projesi Zonguldak'ta hayata geçirilmeye başlanmıştır. 25 milyon ton kapasiteli limanı ve arkasındaki 15 bin kişinin istihdam edileceği endüstri bölgesiyle, sadece bölgemizin değil ülkemizin en büyük projelerinden biridir, aynı zamanda yeşile ve doğaya saygılı bir endüstri bölgesi olacaktır. Yine bu endüstri bölgesi, limanıyla, serbest bölgesiyle, biten karayolları, geliştirilen demiryolları, hava ve diğer yollarıyla, aynı zamanda Zonguldak'ı Türkiye'nin lojistik güçlerinden biri hâline getirecektir.

 

Ben son olarak tekrar bütün maden şehitlerimize ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

 

İşimiz hizmet, gücümüz millet, kararımız Anayasa oylamasında "evet" diyor, hepinizi tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.