- Karakız:"Çöpe atılan plastik ürünler çevreye büyük zarar veriyor. Fabrikalar plastik ambalaj bantlarını çöpe atmasınlar. Benim gibi sepet ören kişilere vererek çevreyi korusunlar"

 

Alaplı ilçesinde yaşayan emekli Ali Karakız, topladığı atık plastik ambalaj bantlarından eliyle ördüğü sepet ve pazar çantalarını yakınlarına hediye ediyor. 

Babasından 20 yıl önce öğrendiği ahşap sepet üretimini bir yıl önce plastik sepet üretimine çeviren Karakız (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alaplı'daki fabrika ve iş yerlerinde çöpe atılan plastik ambalaj bantlarını toplayarak, hediyelik sepetler ördüğünü söyledi.





Plastik ürünlerin çevreye zarar verdiğini ifade eden Karakız, "10 yıl bu işe ara vermiştim. Bir yıl önce de çevremde çöpe atılan plastik ambalaj bantları gözüme çarpıyordu. 'Bunları nasıl değerlendirebilirim?' diye düşünürken sepet yapmak aklıma geldi. 1 yıldır da evimde rengarenk plastik bantlardan hediyelik sepetler yapmaya başladım." diye konuştu. 

Karakız, bir yılda 100 sepet yaptığını anlatarak, "Ahşap kalıp üzerinde plastik bantlardan birleştirerek sepet yapıyorum. Günde iki sepet yaparak ihtiyacı olanlara pazarda kullanmaları için hediye ediyorum. Emekliyim, boş zamanlarımı değerlendirmek için çok güzel bir uğraş olduğunu düşünüyorum. Kahveye gitmektense böyle işlerle uğraşmak daha iyi. Emeklilere de bu tür işlerle uğraşmasını tavsiye ediyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

Fabrika ve iş yerlerinin pek çoğunun atık plastik ambalaj bantlarını çöpe attıklarını dile getiren Karakız, "Ben de bunları toplayarak sepet yapıyorum. Çevreye verdiği zararı da önlemiş oluyorum. Buradan fabrika ve iş yeri sahiplerine seslenmek istiyorum. Atık plastik ambalaj bantlarını çöpe atmak yerine, bizler gibi sepet ören kişilere vererek değerlendirilebilirsiniz." ifadesini kullandı.

 

 

  (AA)