Konuya ilişkin Kdz.Ereğli Belediyesi'nden yapılan açıklama şu şekilde: TÜBİSAD ile organize bir çalışma yaparak gerek çevre bilincini yaygınlaştırmak ve e-atıkları ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla çalıştıklarını ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin e-atık toplayan tek belediyesi olduklarını vurgulayan Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belen Sanayi Sitesi girişindeki bin 500 metrekarelik alanın, e-atık toplama merkezi olarak hizmete girdiğini söyledi.

Okullarda öğrencilerin ve çevreye duyarlı vatandaşların topladığı 13 çeşit e-atığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği TÜBİSAD aracılığıyla gönderdiklerini hatırlatan Başkan Uysal, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2015 yılından bu yana elektrikli ve elektronik atıkları ayrı ayrı toplamaya başladığını ifade etti.

Başkan Uysal, "Bildiğiniz gibi proje kapsamında e-atık getirme merkezi ile atık toplama noktaları oluşturmuştuk. 2 yıldan bu yana vatandaşların adreslerinden e-atıklarını alıyoruz. Okullarda verilen eğitimler yanında e-atık toplama yarışmaları düzenleyerek proje üzerinde önemli çalışmalara imza atıyoruz. İlçe halkımızı bu atıklar konusunda duyarlı olmaya ve belediyemizle işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bu atıklar geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırılıyor" dedi.

Kdz. Ereğli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Namık Şahin, kullanıcısı için değeri kalmayan ya da kullanılamaz durumda olan hasar görmüş, bozuk, kırık, tamir edilemez olarak görülen elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümüne e-atık dediklerini hatırlattı.

Namık Şahin, “Bu atıklar, çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeli ve zararlı birçok madde içermektedir. Bu nedenle bu atıkların çöpe atılmaması ve diğer atıklardan ayrı toplanması gerekiyor. E-atıklar; büyük beyaz eşyalar ve otomatlar, televizyon ve monitörler, bilişim ve telekomünikasyon cihazları, küçük ev aletleri, elektrikli ve elektronik aletler, oyuncaklar, spor ve eğlence ekipmanları, tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletlerinden oluşuyor. Vatandaşlarımız e-atıklarını belediyemizin atık toplama noktalarına bırakabilirler yâda 333 13 53 numaralı telefona ihbar bırakarak bildirilen adresten ücretsiz olarak evlerinden işyerlerinden aldırabilirler.” dedi. 

Öte yandan Karadeniz Ereğli Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Atık Elektronik Eşya Getirme Merkezlerinden 2015 yılından bu yana 10 ton e-atığın geri dönüşüm tesisine gönderildiği belirtildi.