Gün doğmadan ormanlık alanlara giden Çay köyü sakinleri, Nisan yağmurlarının ardından saklandıkları yerden çıkan salyangozları kovalara dolduruyor. Öğleye kadar topladıkları salyangozları evlerinin bahçesindeki kasalarda biriktiren köy sakinleri, satış için Çaydeğirmeni beldesindeki fabrikanın yolunu tutuyor. Kilogramı 1,5 liradan fabrikaya satılan salyangozların dolması, eti ve kabuğu, Fransa başta olmak üzere, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'nın yanı sıra bazı Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

 
-Köy sakinleri-
 
Köy sakinlerinden Güllü Duman (20), Önder Gazetesi muhabirine, her yıl genellikle Mart - Nisan aylarında topladıkları salyangozların önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Yağışların ardından beslenmek için salyangozların toprak yüzeyine çıktığını ifade eden Duman, "Gün doğmadan kalkıyoruz. Komşularımızla 10-15 kişi kovalarla ormana gidiyoruz. Burada büyük emekle topladığımız salyangozları tartarak kasalarda biriktiriyoruz. Günde 100-150 kilogram topladığımız oluyor" diye konuştu. Duman, sattıkları salyangozlarla aile bütçesine önemli katkı sağladıklarını, genellikle kadınların bu işle uğraştığını belirtti.
Engin Gezmez de köydeki 60 haneden 40'ının iki ay boyunca her sabah salyangoz toplamaya gittiğini vurgulayarak, "Çok sayıda köyde salyangoz önemli bir geçim kaynağı. 
Müşterisi hazır. Ne kadar fazla toplarsanız alacağınız para da o aranda artıyor. 
Nisan yağmurları da yüzümüzü güldürüyor" şeklinde konuştu.