Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 7 Haziran 1920 yılında kurulan Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 90’ıncı kuruluş yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama etkinlikleri kapsamında, Anıtkabir ziyaret edildi, “90.Yıl Basın-Yayın Hatıra Ormanı”na fidan dikim töreni yapıldı, “1920'den Günümüze Basın Yayın Sergisi” açıldı ve Anadolu Basını Özendirme Yarışması Ödülleri verildi.

 

YARIŞMANIN 25’İNCİSİ DÜZENLENDİ

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün yerel ve yaygın basının güçlendirilmesine yönelik faaliyetleri çerçevesinde; ilki 1973 yılında yapılan ve 1992 yılına kadar düzenli olarak gerçekleştirilen “Anadolu Basını Özendirme Yarışması”, 13 yıllık bir aradan sonra 2005 yılından itibaren yeniden başlatılan ve bu yıl 25’incisi yapılan yarışmaya yerel basından 129 gazeteci başvurdu.

“Yerel Haber”, “Makale-Yorum”, “Röportaj”, “Fotoğraf”, “Araştırma” ve “Mizanpaj” olmak üzere altı dalda düzenlenen yarışmada, her dalın ilk üç yarışmacısına ödül veriliyor. Yarışmada, basın meslek kuruluşları, gazeteciler, akademisyenler ve Genel Müdürlük yetkililerinden oluşan jüri, bu yıl yerel haber dalındaki eserlerin beşini ödüle layık gördü. Böylece bu yıl ödül sayısı 20’ye yükseldi.

 

ARSLANYILMAZ’A ÖDÜLÜNÜ ARINÇ VERDİ

Gazeteniz Önder’in eski Zonguldak muhabirlerinden, Halkın Sesi Gazetesi Sayfa Editörü Aydın Arslanyılmaz, “Karadeniz’e Kül Yutturuyorlar” haberiyle haber dalında üçüncülük ödülünü kazandı. Arslanyılmaz, ödülünü önceki akşam düzenlenen törenle aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen ödül törenine; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Yahya El Mütevekkil, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Hilmi Bengi, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve BYEGM'yi tanıtan sinevizyon gösterisinin ardından konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anadolu basınının temsilcilerinin sorunlarının bir hayli büyük olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“Anadolu'nun o zor şartlarında, zaten oldukça zor bir meslek olan gazeteciliği sürdürmek, ancak sizler gibi yürekli, sorumluluk sahibi, mesleğine aşık insanların harcıdır. Başta Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz olmak üzere, Basın İlan Kurumu ve RTÜK, Anadolu basınına karşı iyi niyetli bir yaklaşım içerisindedir. Hepiniz ellerinizdeki kıt imkanlar ve insan gücüyle, ulusal çapta faaliyet gösteren büyük medya kuruluşlarıyla amansız bir yarışın içerisindesiniz. Büyük fedakarlıklar ile bu yarışı devam ettirdiğinizi biliyorum. Elbette ki bizler de imkanlarımızın elverdiği ölçüde sizlere destek olacağız. Ancak bu yarışta sizin en büyük gücünüz, meslek aşkınız olacaktır. Sizlerin satırlarından Anadolu'da olan bitenleri takip ediyoruz ve gazetelerinizin sayfalarında şekillenen Anadolu fotoğraflarına bakarak, politikalarımızı belirliyoruz. Sizler Anadolu insanının dertlerini, sorunlarını, şehirlerinizin potansiyelini, imkanlarını Ankara'ya, İstanbul'a duyurarak tarihi bir görev yapıyorsunuz. İstanbul'un, Ankara'nın, hatta dünyanın ilgisini de yaptığınız haberler ve çektiğiniz fotoğraflarla bulunduğunuz bölgelere çekmeyi başarıyorsunuz. Yaptığınız haberlerin etkisi yalnızca bulunduğunuz bölgelerle kalmıyor, o haberlerin etkisi bazen kıtalar ötesinden hissediliyor. Katlandığınız zorluklar büyük ancak döktüğünüz alın teri kutsaldır.”

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Yerel Haber Dalı birincisi “Alkışlarımız Sümeyye İçin” haberiyle Eskişehir İki Eylül Gazetesi’nden Can Hacıoğlu, ikincileri “Yağışların Sebebi Obruk Değil” haberiyle Çorum Gazetesi’nden Halil İbrahim Yıldırım ve “Van’lı Kardelenlerin Büyük Başarısı” haberiyle Van Postası Gazetesi’nden Turan Şahinbaş, Yerel haber dalı üçüncüleri “Karadeniz’e Kül Yutturuyorlar” haberiyle Zonguldak Halkın Sesi Gazetesi’nden Aydın Arslanyılmaz ve “En Büyük Miras” haberiyle Gümüşhane Kuşakkaya Gazetesi’nden İbrahim Özdemir’e ödüllerini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç takdim etti.

Makale-Yorum Dalı birincisi, “Bildik Yozgat’tan Öteki Yozgat’a” isimli çalışmasıyla Yozgat Gazetesi’nden O.Hakan Kiracı, ikinci “Özür” isimli çalışmasıyla Antalya Akdeniz Haber Gazetesi’nden Avni Gelendost, üçüncü “Uyuşturucu İşsizlik ve Suudi Arabistan Çıkmazı” isimli çalışmasıyla Antakya Samandağ Gazetesi’nden Şahiye Say’a ödüllerini Yemen Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Yahya El-Mutawakil verdi.

Röportaj Dalı birincisi “Nobel’in Solda İtibarı Yoktur” isimli röportajıyla Adapazarı Yeni Sakarya Gazetesi’nden Engin Arapoğlu, ikinci “Hamur İşi Hanım İşi” isimli röportajıyla Kastamonu Sözcü Gazetesi’nden Yaşar Kuru, üçüncü “Kültürel Yapısı Üst Düzeyde Ama Okuma Oranı Düşük” isimli röportajıyla Mersin Güneyde İmece Gazetesi’nden Seyrani Soluğan’a ödülleri AKP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu tarafından takdim edildi.

Fotoğraf Dalı birincisi “Vali Nöbeti” konulu fotoğrafıyla Ordu Flaş Gazetesi’nden Nedim Kovan, ikinci “Sıla’nın Gözyaşları” konulu fotoğrafıyla Kastamonu Sözcü Gazetesi’nden İzzet Sarı, üçüncü “Yazısız Zabıta Danışma” konulu fotoğrafıyla Siirt Birlik Gazetesi’nden Diya Yarayan’a ödüllerini Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç verdi.

Araştırma Dalı birincisi “Irak Uzak Değil” konulu çalışmasıyla Adana Refleks Gazetesi’nden Mehmet Uluğtürkan, ikinci “Hayata Tutunmak” konulu çalışmasıyla Batman Çağdaş Gazetesi’nden Arif Arslan, üçüncü “Develi Ovasının Atardamarı” konulu çalışmasıyla Kayseri Havadis Gazetesi’nden Mükremin Öksüzgil’e ödüllerini Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Batman Milletvekili Ahmet İnal ve Çorum Milletvekili Agâh Kafkas tarafından verildi.

Mizanpaj Dalı birincisi Tokat Haber Gazetesi’nden Zeki Özdilek, ikinci Sivas Yeni Ülke Gazetesi’nden Kemal Çağlayan, üçüncü Öz Diyarbakır Gazetesi’nden Hüseyin Çiçekci’ye ödülleri Tokat Milletvekili Reşat Doğru, Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ile Başbakan Başdanışmanı ve Kamu Diplomasisi Koordinatörü İbrahim Kalın tarafından verildi.

Tören sonrasında ödül alan gazeteciler, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve milletvekilleri ile toplu hatıra fotoğrafı çektirdiler. Törenin ardından kokteyl düzenlendi.

 

ZONGULDAK MİLLETVEKİLLERİ YOKTU

Ödül töreninde, davet edilmelerine rağmen 3’ü AKP’li, 2’si CHP’li olmak üzere 5 Zonguldak milletvekilinden biri bile yoktu. Türkiye genelinde düzenlenen bir yarışmada Zonguldak’tan bir gazetecinin ilk üçe girerek ödül kazanmasına rağmen milletvekillerinin TBMM’deki törene katılmaması dikkat çekti. Ödül kazanan diğer illerdeki gazetecilerin yöre milletvekilleri törende hazır bulunurken, Zonguldak milletvekillerinin törene neden katılmadıkları anlaşılamadı.

 

ANITKABİR ZİYARET EDİLDİ

Kutlamalar kapsamında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’i ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu. Heyette, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ve kurum çalışanları da hazır bulundu. Bülent Arınç, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk;

7 Haziran 1920'de, Milli Mücadelemizin haklılığını milletimize ve tüm dünyaya duyurmak amacıyla kurduğun; 'Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi' yani bugünkü adıyla Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün 90. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle huzurundayız.

Genel Müdürlük, görevlerini bugüne kadar layıkıyla yerine getirmiş ve ülkemizin dünyaya açılan penceresi olmuştur. Bundan sonra da işaret etmiş olduğun müreffeh bir Türkiye hedefi doğrultusunda görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye devam edecektir.

Bu vesileyle bir kez daha minnetle anıyor, aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.”

 

“90.YIL HATIRA ORMANI”NA FİDAN DİKİLDİ

Kuruluş yıldönümü etkinliklerine aynı gün “90.Yıl Basın-Yayın Hatıra Ormanı” ağaç dikim töreniyle devam edildi. Ağaç dikim töreni, Ankara Çevre Yolu Etlik Girişi Ovacık Kavşağı’nda gerçekleştirildi. Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr.Hilmi Bengi, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ile kurum çalışanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, burada yaptığı konuşmada, “Bizler yaşadığımız dünyada, nefes aldığımız havada, içtiğimiz suda, üzerinde gezmiş olduğumuz toprakta gelecek nesillerin de hakkı olduğu, dünyanın bizlere gelecek nesiller için bir emanet olarak bırakıldığı anlayışından geliyoruz” dedi.

Arınç, BYEGM'nin 90’ıncı kuruluş yıldönümünün çok anlamlı bir etkinlikle kutlandığını belirterek, “90. Yıl Basın-Yayın Hatıra Ormanı” oluşturulması için BYEGM ile Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttükleri bu projenin hedefine ulaşacağına duyduğu inancı dile getirdi.

Kurumların mevcut görevlerinin yanında ülkenin bugününü ve geleceğini güzelleştirmek adına da görev alması gerektiğini ifade eden Arınç, “Bu, kendimize ve çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize olan borcumuzdur. Sanayileşme ile başlayan ve çağımızda doruk noktasına ulaşan çevre sorunları, bir kurumun veya devletin çabalarıyla çözülemez. Bu, toplumun tüm kesimlerinin el birliği ile üstesinden gelebileceği ciddi ve büyük bir sorundur. Ayrıca inançlarımız ve geleneklerimiz, bizlerin, yaşamış olduğu çevreye karşı da sorumlulukları olduğunu hatırlatmaktadır” diye konuştu.

Yalnızca insana değil, dünyadaki tüm varlıklara karşı sorumluluk içerisinde davranmanın en temel insanlık görevleri arasında bulunduğunu belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, bir anı iyi yaşayabilmek için elindeki tüm imkânları sorumsuzca harcayan bir tüketim anlayışının insanları değiliz. Bizler yaşadığımız dünyada, nefes aldığımız havada, içtiğimiz suda, üzerinde gezmiş olduğumuz toprakta gelecek nesillerin de hakkı olduğu, dünyanın bizlere gelecek nesiller için bir emanet olarak bırakıldığı anlayışından gelmekteyiz. Dolayısıyla dünyamıza karşı yok edici değil onu gelecek nesillere de taşıyacak hassasiyet içerisinde olmalıyız.”

Ormanların oluşturulmasına yönelik kampanyayı olumlu bulduğunu dile getiren Arınç, kampanyayı başlatan kurum yetkililerini ve kampanyayı sürdüren basın mensuplarını kutladı.

Arınç, BYEGM'in 1920'de TBMM'nin toplanması ile kurulan iki önemli kurumdan biri olduğunu, AA Genel Müdürlüğü ile BYEGM'in birkaç ay arayla Türkiye'nin milli mücadelesini bütün dünyaya tanıtmak, enformasyon sağlamak ve haber temin etmek üzere bizzat Büyük Atatürk'ün talimatlarıyla kurulduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Arınç, Karakaya, Bengi ve basın mensupları ile birlikte ormana ağaç dikti.

 

“1920'DEN GÜNÜMÜZE BASIN YAYIN SERGİSİ” AÇILDI

Kutlamalar kapsamında düzenlenen “1920'den Günümüze Basın Yayın Sergisi”, TBMM’de açıldı.

Serginin açılışını Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile birlikte yaptı. Açılışa, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr.Hilmi Bengi’nin yanı sıra Anadolu Basını Özendirme Yarışması’nda ödül alan yerel medya mensupları, Genel Müdürlük çalışanları, TBMM görevlileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bülent Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM), 90 yıldır hem Türkiye'nin tanıtımı, hem de Türkiye'ye yönelik çeşitli odakların sürdürdüğü kara propagandaya karşı başarılı bir çalışma yaptığını söyledi. Arınç, serginin, BYEGM'nin adeta resimli tarihini anlattığını dile getirdi.