AYDIN: Bölgenin koruma altına alınmasında projelendirilmesinde tüm paydaşlarımız ile birlikte büyük çaba harcamaya devam ederken, koruma altındaki alanlarda yaşanan hırsızlık ve bozulma gibi olaylar bölge halkımızı ve bizleri üzmektedir.

AYDIN: TTK Genel Müdürlüğü, 17 Payton vincinin çalıştırılmasına sıcak bakmasına rağmen Zonguldak Valiliği ciddi adımlar atmayınca tesisin çalıştırılması da ertelenmiş görülmektedir.

*

Kandilli ve bölgesindeki koruma altındaki alanlarda yaşanan hırsızlıklar ve bu hırsızlıkların ortaya çıkarılamamasının verdiği endişe büyük üzüntkü yaratırken, sorumlu ya da sorumluların bir an önce yakalanması dile getiriliyor. Kandilli’nin Aşağı Kandilli Bölgesindeki varagel ve kilise çevresindeki SİT alanında bulunan elektrik direkleri, varagelin motoru başta olmak üzere yaşanan büyük talan  artarak devam ediyor. Daha önce kaymakamlık aracılığı ile kesilen elektrik direklerin nereye verildiğinin bilinmemesi ve takibinin yapılmamasının ardından, oksijen kaynaklı ve vinçli kamyon/kamyonlarla hırsızlığın sürdürülmesi tepkilere neden oluyor. Aşağı Kandilli’de, hastane,sinema, özel ortaokul ve lojmanların bulunduğu alanın tamamen kaderine terk edilip sahip çıkılmaması konusunda çeşitli iddialar ve söylentiler büyük rahatsızlık yaratırken, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın şöyle dedi:

“Bilindiği üzere Kandilli Beldesi sınırları içerisinde Aşağı Kandilli 17 Payton olarak bilinen bölge, tamamen Kandilli Belediye Başkanlığının belirlediği strateji ile yapmış olduğumuz ısrarlı takipler sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 8.72018/152 toplantı tarih ve numarası, 2359 nolu karar ile 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edilmiştir.

Bu karar için çalışırken tüm amacımız, Kandilli’nin temelini oluşturan değerlerimize sahip çıkılmasını sağlamak, bunun yanında yalnızca madencilik ile anılan beldemizin geleceğini de bu değerleri kullanarak, çeşitlendirerek inşa etmekti.

Geçen süreç içinde, 2015 tarihinden sonra görev yapan başta Zonguldak Valilerimize ve ilgili kurumlara bölge ile ilgili görüşlerimizi taşıyarak onların bölge hakkında bir yatırım planı oluşturmalarına çalıştık.

Sivil toplum kuruluşlarını da dikkate alarak hazırlanan geniş ölçekli Aşağı Kandilli turizm planı kamuoyunun dikkatinden kaçmamıştır.

Daha sonra bu plan göreve gelen Sayın Erdoğan Bektaş valimiz tarafından 17 Payton başı, 17 Payton ve 17 Payton dibi olarak düşünülmüş fakat hayata geçirilememiştir.

Belediye olarak beldemizin geleceğini, madenlerin yanında doğa güzelliğimizin ve sanayi mirasımızın turizm yatırımları ile zenginleştirilmesinde gördüğümüz için üzerimize düşen imar çalışmalarını hızla gerçekleştirirken yeni vizyonumuzu logomuza da yansıttık.

TTK’nın lojman bölgelerinin imar planlarını bitirerek belli bölgeleri koruma altına aldık. Böylece bölgenin kimliği olan bazı yerleşim yerlerinin gelecekte de aynı kalması konusunda en önemli adımı attık.

Bu arada 2.8.2017 yılında tescilli alanların talan edilmesinden duyduğumuz şüpheyi bir resmi yazı ile Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne bildirdik.

Kurul, 7.9.2017 tarihli Belediyemize yazdığı bilgilendirme yazısında, konunun önemini bildiren yazısını Zonguldak Valiliği, Zonguldak Defterdarlığı, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve TTK Genel Müdürlüğü dağıtımlı olarak gönderdiğini bildirmiştir.

17 Payton Bölgesi, bölgemizin turizm planlarının temel taşı, olmazsa olmazıdır. Fakat bölge, Orman Bölge Müdürlüğü ile TTK arasında kalmış gibi görünmektedir. Bu nedenle adımlar atılamamaktadır.

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu tarafından başlatılan Eğitim Köyü Projesi de sonuçlandırılamamıştır.

TTK Genel Müdürlüğü, 17 Payton vincinin çalıştırılmasına sıcak bakmasına rağmen Zonguldak Valiliği ciddi adımlar atmayınca tesisin çalıştırılması da ertelenmiş görülmektedir.

Bölgenin koruma altına alınmasında projelendirilmesinde tüm paydaşlarımız ile birlikte büyük çaba harcamaya devam ederken, koruma altındaki alanlarda yaşanan hırsızlık ve bozulma gibi olaylar bölge halkımızı ve bizleri üzmektedir.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bizler Kandilli’nin geleceğinin aydınlık olması için çabalarımızı tüm iyi niyetlerimizle devam ettireceğiz.

İlgili kurum ve kuruluşların da üzerlerine düşenleri yapacağına inanmakla birlikte en kısa zamanda adım atmalarını bekliyoruz.

Umarım küçük hesapları ile bölgeye zarar veren sorumsuz sorumlular en kısa zamanda yakalanıp gerekli cezayı görürler.”