Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü, “Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi/Ağustos 2015” sonuçlarını açıkladı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürü Şeref Demirtaş, yurt dışı üretici fiyat endeksinin aylık yüzde 4,69 arttığını belirterek, “Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4,69 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,92 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,20 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,31 artış gösterdi. Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 4,74 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 4,69 artış olarak gerçekleşti” dedi.

En yüksek aylık artışın, kağıt ve kağıt ürünlerinde gerçekleştiğini ifa eden Bölge müdürü Demirtaş, “Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kağıt ve kağıt ürünleri (yüzde 7,15), motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) (yüzde 7,04), diğer ulaşım araçları (yüzde 6,18) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -3,51) de bir önceki aya göre endeksin en fazla düşüş gösterdiği alt sektör oldu” diye konuştu.

Demirtaş, ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artışın ise, sermaye mallarında gerçekleştiğini söyleyerek, “Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık artış sermaye mallarında ve yıllık artış da dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti” dedi.

(Haber Merkezi)