Zonguldak CHP Milletvekili Ali Koçal, Cumhuriyet Bayramını kutlayan açıklamasında şunları kaydetti:

?Yüce Atatürk?ün ?En Büyük Eserim? dediği ve ?En Büyük Bayram? olarak ilan ettiği Cumhuriyetimizin 86. yılını kutlamanın onur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet'i kuranları, Cumhuriyet devrimini gerçekleştirenleri sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Cumhuriyet; çağdaşlığı seçenlerin kurduğu bir rejimdir.

Cumhuriyet; demokratik bir örgütlenmenin ifadesidir.

Cumhuriyet; anayasal yurttaşlık hakkının din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetilmeksizin güvence altına alınmasıdır.

Buna rağmen  Günümüzde ; Cumhuriyetin eseri olan demokrasiyi amaç değil,araç olarak kullanmak isteyen ve böylece Cumhuriyet kazanımlarını  yok etmeye, çalışanlar vardır.

Kimileri ; Cumhuriyetin temel niteliklerini ve üniter devlet yapısını hedef alarak tartışmaya açmıştır.Yasalar çiğnenmeye başlanmıştır.Mobil mahkemeler kurularak savcı ve hakimler suçluların ayağına getirilmiş Cumhuriyet tarihinde bir İlk?e  imza atılmıştır. Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmiştir.

Türkiye, bir karanlığa doğru sürüklenmektedir.

Ancak ; Cumhuriyet Halk Partisi geçmişte olduğu gibi, bugün de, tam bağımsızlık ve ulus egemenliğine dayanan; laik, demokratik, sosyal hukuk devletini Atatürk ilke ve devrimlerini, üniter devlet yapısını korumaya ve sonsuza değin yaşatmaya kararlıdır.

CHP varolduğu sürece ; Büyük bir kararlılık, azim ve inançla kurulmuş olan Cumhuriyetimizin, yine aynı kararlılık, azim ve inançla ebediyen yaşatılacağına, kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

Bu güven duygusuyla, Ulusumuzun en büyük bayramı olan Cumhuriyet Bayramını kutlar, sonsuza kadar aynı heyecan ve coşku içinde kutlanmasını dilerim.?