- Köksal: - "Dünyada birçok ülke, geri dönüşümden ciddi paralar kazanmakta. Sonuçta bu milli servettir. En doğru yöntemlerle bunu değerlendirmek gerekir"
- "Bu işin başında yediğimiz bir ceza bize girişimcilik fırsatı yarattı. Şu anda 26 personelle yıllık yaklaşık 7 milyon lira ciroya ulaşan bir firma olduk. Amacımız daha fazla insana istihdam yaratabilmek ve daha iyi bir hizmet anlayışıyla firmamızı büyütmek"

 

Çalışmak için gittiği Almanya'da, çöplerini ayrıştırmadığı gerekçesiyle kesilen para cezası sayesinde bu alanla ilgilenmeye başlayan Erol Köksal, kağıt ve elektronik atık geri dönüşüm firması kurarak kendi işinin patronu oldu.  Devrek’de yaşayan Köksal (45), 23 yıl önce çalışmak için Almanya'nın Oelde kentine gitti. Burada yaşadığı evin önüne koyduğu çöpleri ayrıştırmadığı için Köksal'a 180 mark para cezası verildi.  Bu olaydan bir süre sonra kablo geri dönüşüm fabrikasında çalışmaya başlayan Köksal, atık malzemelerin ayrıştırılması ve geri dönüşüm üzerine edindiği bilgi ve tecrübe sayesinde şefliğe yükseldi.

 

7 MİLYON LİRA CİRO ELDE EDİYOR

Üç yıl sonra memleketine dönen Köksal, atık malzemelerden kazanç elde edebileceği düşüncesiyle, atık kağıtları toplamaya başladı. Zaman içinde işlerini büyüten ve 2001 yılında Asya Kağıt ve Elektronik Geri Dönüşüm firmasını kuran Köksal, 2006 yılında yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle iflas etse de şimdilerde ülkenin dört bir yanından toplattığı kağıt ve elektronik atık malzemelerin tasnifi, bakım ve onarımından yıllık 7 milyon lira ciro elde ediyor. 

 

180 MARKLIK CEZA

Yılda yaklaşık 10 bin ton kağıt ve 250 ton elektronik atık malzeme toplayan firmada 26 kişiyi istihdam eden Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da çöplerini ayrıştırmadığı için kendisine verilen 180 marklık cezanın bu işe ilgi duymasını sağladığını söyledi. İnsanların karşılaştıkları her sıkıntının aslında ders niteliğinde olduğunu dile getiren Köksal, "Bu süreç zor geçti, zor yıllardı. Bu zaman zarfında iflas da gördüm ama vazgeçmeyerek bu işi geliştirdim. Hep bilimin, ilimin çerçevesinde firmayı ve kendimi geliştirerek, bu noktada ülkede bulunan açığı kapatmaya çalıştım." diye konuştu. 

 

CİDDİ PARALAR KAZANMAKTA

Erol Köksal, son yıllarda geri dönüşümde önemli ilerleme kaydedildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Burada her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Toplumun bilinçlendirilmesi, eğitimin seviyesinin hızla yukarıya çekilerek, bilinçli bir toplum yaratılması gerekiyor. Dünyada birçok ülke, geri dönüşümden ciddi paralar kazanmakta. Sonuçta bu milli servettir. En doğru yöntemlerle bunu değerlendirmek gerekir. Elektronik atıkları, kamu kurum ve kuruluşlardan ihalelerle alıyoruz. Malzemeler tesisimize getirilerek cinslerine göre ayrıştırılıyor. Bunların içinde kullanılabilecek, tekrar ekonomiye kazandırılabilecek, daha yüksek katma değer oluşturan ürünleri belirleyip, testini yaparak, internet kanalıyla satış noktalarında bunları değerlendiriyoruz. Kullanılamayacak derecede olan elektronik atıkları ayrıştırarak ilgili fabrikalara satıyoruz." 

 

FABRİKALARA YETMİYOR

Bilişim çağında olunduğuna işaret eden Köksal, gerek sosyal medya gerekse yazılım programlarıyla müşterilere sağlıklı ve kaliteli hizmet vermeye çalıştıklarını vurguladı. Köksal, başarı için ekip çalışmasının ve özverinin önemli olduğunu dile getirerek, "İşi bilmek çok önemli. Her noktadaki işi öncelikle kendim öğrenmeye çalışıyorum. En iyi şekilde öğretmeye çalışıyorum. Arkadaşlarla hatalarımız, eksikliklerimiz ve yapabileceklerimiz konusunda istişarelerimiz mutlaka oluyor. İşimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Çalışanlarımıza ve müşterilerimize değer veriyoruz." diye konuştu. 

 

İTHAL ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Firmalarının giderek büyüdüğünü ve yakın zamanda Avrupa piyasasında yer almayı hedeflediklerini söyleyen Köksal, şunları kaydetti: "Türkiye'deki atık kağıt miktarı Türkiye'deki fabrikalara yetmiyor. Bu ciddi bir handikap. Bu noktada firmamız da yerini mutlaka alacak. Ham madde tedariği noktasında yurt dışından atık kağıt ithal etmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık. İnşallah yakın bir zamanda sonucunu göreceğiz. Bu işin başında yediğimiz bir ceza bize girişimcilik fırsatı yarattı. Şu anda 26 personel ile yıllık yaklaşık 7 milyon lira ciroya ulaşan bir firma olduk. Amacımız daha fazla insana istihdam yaratabilmek ve daha iyi bir hizmet anlayışıyla firmamızı büyütmek." 

 
(Anadolu Ajansı)