DP Ereğli Belediye Başkan adayı Ayyıldız, Hema Kandilli Kömür İşletmesi tarafından davet edildiğini ve termik santral ile ilgili kendisine bilgi verildiğini açıkladı.

 

Kendisine dünyada eşi olmayan  bir santral kurulacağının söylendiğini ifade eden Ayyıldız, “bölgemizin geleceğini kökten etkileyecek olan termik santrallere karşı, her türlü mücadelenin içinde olmaya devam edeceğim” sözleriyle kararlılığını bir kez daha kamuoyuna duyurdu.

 

Kdz. Ereğli’nin geleceğini ipotek altına alacak ve kentte hızla artmakta olan kanser hastalığına tavan yaptıracak olan termik santralarla karşı kentte son dönemde sanki bilerek bir “UNUTTURMA” politikalarının uygulandığına dönük eleştirilerin arttığı bir süreçte “beni Hema’ya çağırdılar” diyen DP’nin Kdz. Ereğli Belediye Başkan adayı Kamuran Ayyıldız, aldığı bilgilerden tatmin olmadığını ve termik santrallere karşı olmaya devam edeceğini bildirdi. Ayyıldız, “Hema Endüstri A.Ş. Kandilli Kömür İşletmeleri İşletme Müdürü ve beraberindeki mühendis ekibi beni Köseağzına kurmayı planladıkları Termik santral ile ilgili tanıtım toplantısı yapmak üzere davet ettiler” dedi.

Bu davetten dolayı  “Öncelikle nazik davetlerinden ötürü kendilerine teşekkür ediyorum” diyen Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız açıklamasında şu görüşlerini kamuoyu ile paylaştı:

 

SÖYLENENLERE İNANMAK GÜÇ

Toplantının amacı Köseağzına kurulması planlanan Termik Santralin özelliklerini hangi teknoloji kullanılacağını aktarmak olarak bana bildirildi. Samimi ve iyi niyetli olarak ve tabiî ki çalıştıkları firmanın temsilcisi ve çıkarlarını koruyacağının bilincinde olarak, insan sağlığını en ön planda tuttuklarını dile getirdi Hema yöneticileri. Hema temsilcileri; Türkiye’de benzeri inşa edilmemiş hatta dünyada az sayıda kullanılan teknolojiyle bu santrali kurmak istediklerini aktardılar.Buna inanmak çok güç. Çünkü; belirttiğim gibi. Türkiye’de henüz eşi yok bu teknolojinin. Dünya Sağlık örgütünün ve Avrupa Birliği uyum yasalarının ön gördüğü değerler ve yasalardan bihaber değiliz çünkü.

Bugün küresel ısınmayı hızlandırması ekolojik dengede bozukluk meydana getirmesi sebebiyle, dünyada fosil yakıtlarla (petrol ürünü, doğalgaz, kömür) kurulan termik santrallerin en aza indirilmesini ön gören KYOTO anlaşması tamamen çevre sağlığı yaşanılabilir ve sürdürülebilir çevre kriterleri sebebiyle; Türkiye dahil bir çok ülke tarafından imzalanmıştır. Hema yöneticileri tarafından bana aktarılan bilgilerin bir kısmını kamuoyu ile  paylaşmak istiyorum. Denizden alınacak olan soğutma suyunun nasıl aktarılacağını konuyu takip edenler merak ediyorlar. Bu suyun denizin üst seviyesinde ki suya yakın bir sıcaklıkta tekrar deniz seviyesine bırakılacağı, bunda da herhangi bir sakınca olmadığı, çünkü bu soğutma suyunun herhangi bir işlemden geçmediği aktarıldı. Bu santrallerde açığa çıkacak olan kül ve gazın nasıl tutulacağı en önemli konudur. Bununla ilgili her türlü tedbirin alınacağı filtrasyonun da en yeni teknolojinin kullanılacağı gazın dışarı verilmeyeceği anlatıldı.

Bir de atık olarak meydana gelecek olan su var ve bu suyun arıtılması çok önemli. Sn. Mehmet Hoşoğlu bir havuz yapacağını ve bu atık su ile havuzu dolduracaklarını burada balık yetiştireceklerine dair söz verdi. Halk arasında yayılan başka bir konuda, liman yapılacağı ve bu liman vasıtasıyla ithal kömür alınıp santralin bu kömürle çalıştırılacağı idi. Bunu da sordum ve kesinlikle böyle bir şeyin mümkün olmadığını belirten İşletme Müdürü Sn.Nuh Baş referans ürünün taşkömürü olduğunu ve başka kömür kullanmalarının mümkün olmadığını belitti.

MÜCADELEYE DEVAM

“Neden Köseağzı?” diye bir soru yönelttim! Çünkü Köseağzı, şehir merkezine  yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta ve bölgemizin en önemli nefes aldıran sahili konumundadır. Teknolojide insan ve çevre sağlığı adına hiçbir masraftan kaçmayacaklarını belirtiyorlar.  Yetkililer, yer seçimi konusunda deniz seviyesinin önemli olduğunu ve bunun da maliyeti etkilediğini, bu nedenle Köseağzı’nı tercih ettiklerini dile getirdiler. Köseağzı’nda kömürün kapalı bir alanda stoklanacağını ve açıkta kömür stoklamayacakları söylediler. Bana söylenene göre; dünyada eşi benzeri olmayan bir tesis kuracaklarmış. Ben diyorum ki eğer Termik santral taşkömürü işletmelerimizin devamı için ve enerji üretimi için mutlaka gerekli ise, alternatif yer arayışına gidilmeli ve kesinlikle Köseağzı’na kurulmamalıdır. Köseağzına Fosil yakıtlı bir santral kurulmasına fikren karşı olduğumu buradan belirtmek istiyorum.Yenilenebilir enerji santralleri için çok uygun olan Köseağzı’nda kömürle çalıştırılacak bir santralin kurulmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ve daha önce kamuoyuna açıkladığım gibi, bölgemizin geleceğini kökten etkileyecek olan termik santrallere karşı, her türlü mücadelenin içinde olmaya devam edeceğim.