29 Mart Yerel Genel Seçimlerinde Demokrat Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Şehir Plancısı Kamuran Ayyıldız, yaptığı yazılı açıklama ile 18 Haziran Ereğli’nin kurtuluşunu kutladı.

Ayyıldız açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“1918-1922 yılları arasında siyasi çekişmeler ve çalkantılar nedeniyle kömür üretim sahasında üretim yavaşlamış , İtilaf Devletlerinin göz koyduğu havzaya ilk işgal girişimi Fransızlardan olmuş ve nitekim 10 Haziran 1919 tarihinde Fransız harp bakanlığından gönderilen gizli telgrafta Fransız donanmasının ve İstanbul’un kömür ihtiyaçlarının temin edildiği Zonguldak’ ın korunması gayesiyle yöreye asker çıkarılacağı bildirilmişti.
Yörede Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ve 1920’de de Kuva-yı Milliye harekete geçti. Fransa emperyalist gaye için 8 Haziran 1920 tarihinde Zonguldak/Ereğli bölgesi işgal edilmiştir. Fransızlar bu hareketlerini; İngiltere’den önce kömür rezervlerine ulaşmak ve İstanbul’la Anadolu’nun denizden olan münasebetini kesmek için yapmıştır ki milli mücadele dönemi boyunca İstanbul, Ereğli, Zonguldak, İnebolu, Samsun ve Trabzon limanları deniz nakliyatı açısından önemli idi.

T.B.M.M ’nın ve Kuva-yı Milliye’nin aldığı tedbirler sonucunda Ereğli halkının direnişleriyle 18 Haziran 1920 tarihinde düşman kuvvetleri Ereğli’den çekilmiştir.

Yaklaşık 4500 yıllık tarihi bir geçmişi olan Güzel Ereğli mizin her toprağında bir tarih yatmaktadır.Gelecek nesillere bu tarihi aktarmak bizim asli görevimizdir.

“Geçmişimizi, atalarımızı bu topraklar uğruna seve seve canını verip, şehit düşenleri, gazi olanları saygı ile yad ediyorum.”