Alaplı'da, Aztekler'in sofralarını süsleyen domatese benzeyen tomatillo yetiştiriciliği yaygınlaşmaya başladı.

Alaplı'da evinin bahçesinin bir bölümünde Azteklere ait olan domatese benzeyen tomatillo yetiştiriciliği yapan Yaşar Arıkan, Tomatillo'nun Karadeniz iklimine çabuk alıştığını, ancak Türkiye'de pek fazla bilinmeyen bir sebze türü olduğunu kaydetti.
Domatese benzeyen görünüşüyle Türkiye'de yetişen kırmızı domatese rakip olabileceğini ifade eden Arıkan, Şöyle dedi;
Evimin bahçesinin bir bölümünü botanik bahçeye çevirdim. Birçok yabancı sebze ve meyve yetiştirirliği yapıyorum. 14. ve 16 yüzyıllarda Orta Amerika'da yaşamış Azteklerin en çok sevdiği ve sofralarından hiç eksik etmediği tomatillo yetiştiriciliğine başladım. Karadeniz iklimini çok seven sebze, kırmızı domatese benzerliği ile dikkat çekiyor. Avrupalılar arasında domates bu sebzeden daha çok beğeni toplamış ve İtalya'ya getirildiğinde Akdeniz ikliminde iyi yetişmiş. Fakat dünya mutfaklarında yayılmaya başlayınca büyük Meksika aileleri tomatillo'yu ziyafet sofraları yanı sıra birçok restoranda kullanılmaya başlamış. Hafif ekşi tadıyla Meksika salsalların vazgeçilmez malzemelerinden bir olan tomatillo lezzetini belirginleştirmek için pişmiş olarak tüketilebildiği gibi çiğ olarak da kullanılabiliyor. Kahverengimsi kabuğun altındaki meyvesi yeşil ve sertken kullanılması tercih ediliyor. Buzdolabında iki hafta kadar saklanabiliyor. Eğer kabukları ayırıp hava almayan plastik bir poşete saklanması gerekiyor. Birçok hastalığa faydalı geldiği belirtiliyor dedi.