Vefat ettiğinde 3 savaşa katılmış Dünyanın en yaşlı gazisi olan Hüseyin Kaçmaz’ı anlatan SON GAZİ yayımlandı.

*

110 yaşındaydı 1994 yılında vefat ettiğinde Hüseyin Kaçmaz. O’nun son unvanı da,  "Dünyanın en yaşlı gazisi" olmaktı. Çünkü O, 14 yıl boyunca savaşmıştı.

O; 1912 yılında Balkan savaşlarında, 1915’de Çanakkale Geçilmez’de ve Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı’nda yer aldı. Üç savaşa katılan Kestaneci Köylü İstiklal Madalyalı Hüseyin Kaçmaz’ın kahramanlıklarını anlatan bir kitap yayımlandı. Kitabı yayımlayan ise Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz.  Türkiye’nin dört bir yanından aldığı davetlerle bir çok kentte babasının sözlerini özellikle öğrencilere anlatan Turgut Kaçmaz, “Babamın anlattıklarını, yaşadıklarını kaybolup gitmemesi, gençlere yol haritası, düşünce ufukları için bir rehber olsun” diye bu kitabı bastırdığını söyledi.

Turgut Kaçmaz görüşlerini şöyle ifade etti:

“Babamla birlikte gezdiğimiz yerleri, savaştığı yerleri hepsini de yazdım. Atatürk’ü yazdım, Çanakkale’yi yazdım, Kurtuluş Savaşı’nı yazdım. Babam, Atatürk’ü savaşlarda uzaktan yakından görürdü Kurtuluş Savaşı bittiği zaman bütün ordular Bursa’da toplanır babam Atatürk’e evrak getirir son nefesine kadar Atatürk’e nasıl selam verdiğini, ne konuştuğunu aynı duygu, aynı hisle anlatırdı. Benim babam vatanını, milletini, bayrağını, Mustafa Kemal Atatürk’ü sözde değil özde sevenlerdendi. Ben de onun oğlu olarak özde sevenlerdenim. Babam derdi ki; Atatürk olmasaydı bu savaşlar kazanılmaz, Cumhuriyet kurulmazdı, Dünya Tarihi böyle olmazdı, sen doğardın ama senin adın Turgut Kaçmaz değil Niko veyahut başka bir isim olur derdi. “