Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin üçüncüsünü düzenlediği Sultanahmet Meydanı’ndaki “Babıali Şenlikleri”ne katılan Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin standı, İstanbulluların büyük ilgisiyle karşılaştı. Zonguldak’taki tüm yerel gazetelerin ve Zonguldak’la ilgili kitapların sergilendiği stantta, gazeteler ücretsiz dağıtılıyor.

Babıali Şenlikleri'nin önceki akşamki açılış törenine; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Gazeteci-Yazar Altan Öymen, Gazeteci-Yazar Sedat Ergin ve Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Atalay’ın yanı sıra yazılı, görsel ve işitsel medyanın önde gelen temsilcileri ile basın emekçileri katıldı. Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği de, Anadolu’dan katılan iki basın örgütünden biri oldu.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'un dünyanın en güzel şehri olduğunu söyledi. Önceden basın yayın kuruluşlarının Babıali'de faaliyetlerini yürüttüğünü, ancak şu anda farklı yerlerde çalıştıklarını ifade eden Vali Mutlu, Aydın Doğan'a gazetelerin Babıali'de en azından bir ofis bulundurması gerektiğini belirtti.

 

ERİNÇ; “GEÇMİŞTEN DE DAHA AĞIR BİR DURUMDA HAPİSTEKİ GAZETECİ SAYISIYLA ÖN SIRALARDA YER ALABİLİRİZ”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç de, Babıali Şenlikleri'nin amacının meslektaşlar arasındaki dayanışmayı, buluşmayı, geçmişteki Babıali ortamında yaratmak, onların hem kendi meslektaşlarıyla hem de izleyici ve dinleyicileriyle buluşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
“Şenlik” sözcüğünü gerçek anlamıyla kullanacak durumda olmadıklarını belirten Erinç, “Yasalar açısından baktığımızda, Adalet Bakanlığı Şubat ayında başlattığı çalışmaları kısa sürede tamamlamazsa, gelecek şenlikleri dışarıda kalan meslektaşlarımızla yapmak gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceğiz. Çünkü 5 bini aşkın soruşturma, 2 bin dolayında dava, verilen, ancak hükmün açıklanmasının ertelemesi yoluyla geri bırakılan hapis cezaları vardır. Türkiye, geçmişten de daha ağır bir durumda hapisteki gazeteci sayısıyla ön sıralarda yer alabilir. Bu konuda Arınç'a hem katıldıkları için, hem de sorunlarımızın çözümü konusunda gösterdiği katkı dolayısıyla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Arınç’ın katkılarıyla, içinde bulunduğumuz ve yasal sıkıntıların her gün biraz daha arttığı ortamdan kurtulmamızda rol oynayacaktır' diye konuştu.

 

ARINÇ; “GAZETECİLERİN CEZAEVLERİNDE BULUNMASINDAN HOŞNUT DEĞİLİZ”

TGC Başkanı Erinç'in, “Birçok gazeteci cezaevinde bulunuyor” sözüne atıfta bulunan Bakan Arınç, gazeteciler hakkında açılmış 5 ya da 10 bin arasında dava olduğunu söyledi. Cezaevinde “gazeteci” kimliği ile yatanların olduğunu belirten Arınç, "Bu kimlikle haklarında dava açılanlar var. Yargılaması devam edenler var. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nden aldığım neticelere göre, sıfatı gazeteci olmakla birlikte ifade ve düşünce ile hiç alakası olmayan suçlardan da yatanlar var. Ama, vatandaş kendi arasında konuştuğunda 'şu kadar gazeteci içeride yatıyor' diyor. Cezaevinde terör örgütüne mensup olmak ve gasp gibi suçtan yatanlar var. Ama sıfat olarak gazeteci sıfatı taşıyıp cezaevinde yatanların birkaç yüz olduğunu söylemeliyim. Bunda kızacak gücenecek bir şey yok" dedi.
Dokümanlara baktığında hiç karşılaşmadığı gazete isimleriyle karşılaştığını belirten Arınç, "Böyle bir gazete Türkiye'de çıkıyor mu diye hayret ettim. Sordum. Soruşturdum. Bunlar piyasada satılmıyor. Bunlar belli amaçlarla çıkarılıyor ve dağıtılıyor. Amaç da propagandadır. Şu veya bu örgütün propagandasını yapmak için devletin her kurumuna küfretmeyi, Türkiye'de zalimlerin, düşmanların adeta yönetimde olduğunu söylemlerinde kullananlar var. Bunları söylemek lazım" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Babıali Şenlikleri’nin açılışı için temsili kurdele kesildi. Festival alanındaki basın-yayın kuruluşlarının stantlarını ziyaret eden Arınç ve beraberindekiler, Sultanahmet'teki Basın Müzesi'ni de gezdi.

 

ZONGULDAK STANTI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Davet üzerine şenliğe Anadolu’dan katılan iki basın örgütünden biri olan Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin standı, en çok ilgi gören stantlardan biri oldu. Zonguldak’ta çıkan yerel gazetelerin yanı sıra kitap ve broşürlerin sergilendiği stantta, İstanbullulara ücretsiz gazete dağıtıldı. KGD Başkanı Atilla Öksüz, Araştırmacı-Yazar Kadir Tuncer ile Halkın Sesi Gazetesi Muhabir Burak Özen’in yanı sıra Enes Akgün ve Nejdet Özsaygın da gönüllü olarak görev yapıyor. İstanbul Zonguldaklılar Derneği Başkanı Orhan Bayraklı da teknik destek sağlayarak katkı veriyor. İstanbul’da, Zonguldak adına böyle bir organizasyonda yer alınmasından son derece memnun olduklarını belirten Dernek Başkanı Bayraklı, KGD yönetimi ile görev alanlara teşekkür etti. Bayraklı, “İstanbul’un göbeğinde Zonguldak’ı yaşamak çok anlamlı... Zonguldak’ın basın zenginliğini burada görenlerin şaşkınlığını izliyoruz. Kadir Tuncer ve Burak Özen arkadaşımızın madenci kıyafetleri ile görev yapmaları da Zonguldak adına çok güzel ve anlamlı. Başkan Atilla Öksüz başta olmak üzere Yönetim Kurulu’nu ve emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Standı ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de, davetlerini kırmayarak şenliğe katılan KGD’ye teşekkür etti. Erinç, emeğin başkenti Zonguldak’ı Babıali Şenlikleri’nde görmekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.