Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, İl Mahalle Çevre Kurulu'nun 11 Mayıs 2010 tarih ve 419 sayılı kararı gereğince, bacalara takılı bulunan kurum tutucu, temizleyici adı altındaki aparatların söküleceğini söyledi.
Baca fanlarının motor güçlerine bağlı olarak kazan ve baca içindeki yanar maddeleri, külü, kurumu, dumanı, gazı vakumlayarak hız bir şekilde bacadan atmosfere atılmasını sağlaması özelliğinden dolayısıyla hava ve toprak kirliliği ile sağlık sorunlarına, fanların açık unutulabilmesi dolayısıyla gürültü kirliliğine, yanmayı hızlandırılmasından dolayı kömürün eksik yanması ve kömür tüketiminin artmasına, yangın mal ve can güvenliği açısından risk oluşturması nedeniyle yasaklandığını belirten Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, "Hava ve gürültü kirliliği ile yangınlara neden olan baca fanlarının kaldırılması için hem belediye yayın cihazımız ile uyarı yapıyoruz, hem de tespit çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son derece zararlı olan baca fanları kaldırılacak. Uyarılara rağmen baca fanı söküm işini gerçekleştirmeyen konut sahipleri ve apartman yöneticileri hakkında gerekli yasal işlem yapılacak" dedi.
Bu arada, belediyenin yaptığı duyurulardan sonra, hava, gürültü kirliliği ile yangınlara neden olan baca fanları vatandaşlar tarafından sökülmeye başlandı.