Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının, günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturduğunu belirten Uğur, Son yapılan araştırmalara göre, dünyada yasal olan madde kullanımının yüzde 20'lik kısmı sigara, yüzde 50'lik kısmı ise alkol olarak başı çekmektedir. Yasal olamayan maddelerde ise yüzde 10 kullanımla esrar, yüzde 14'le eroin ve yüzde 6'yla diğer tıbbi ilaçların kötüye kullanımı dikkat çekmektedir. Ülkemizde AMATEM'in 2004 verilerine göre madde bağımlılığı için başvuruların yüzde 48'si alkol bağımlılığı, yüzde 28'si eroin, yüzde 16'sı esrar ve tıbbi ilaçların kötüye kullanımı, yüzde 8'i ise uçucu madde bağımlılığı oluşturmaktadır. Ülkemizde madde kullanımı ile mücadele çok eski tarihlere dayanmasına rağmen, ilk resmi kayıtlar 5 Mart 1920'de kurulan Hilal-i Ahdar Cemiyet'i ile başlamaktadır. Cemiyetin ismi 1934 de kabul edilen bakanlar kurulu kararı ile Yeşilay Derneği olarak değiştirilmiş ve yaklaşık 100 yıldır madde bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Her yıl Mart ayının ilk haftası özellikle okullarda şiir, makale, resim ve afiş çalışmaları, öğrencilere yönelik bilgilendirme eğitimleri gibi etkinliklerle Yeşilay Haftası olarak kutlanarak toplumda konu ile ilgili bir farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Sağlık Bakanlığı da son yıllarda toplumdaki madde kullanımı oranlarının artması ve kullanımın çok küçük yaşlara düşmesi nedeniyle ciddi çalışmalar başlatmıştır. Tütün ürünlerinin kullanımının kapalı alanlarda yasaklanması, Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumu'nun belirlediği oranda caydırıcı fiyatlar belirlenmesi, devlet hastaneleri bünyesinde sigara bırakma poliklinikleri açılması en kapsamlı çalışmaların başında gelmektedir. Ülkemiz bu konuda dünyada örnek bir çalışma yürütmektedir.
Bağımlılık yapıcı sigara, alkol ve uçucu maddelerin 18 yaş altına satışı yasaklanmıştır ve bu maddeleri satan işyerlerine denetimler getirilmiştir. Madde bağımlısı olan bireylerin tedavileri ise ülkemizde, Ankara, İstanbul, İzmir, Denizli, Elazığ, Samsun, Adana, Manisa, Kayseri illerinde bulunan Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM), İstanbul ve Diyarbakır'da bulunan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), İstanbul, İzmir ve Diyarbakır illerindeki Uçucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (UMATEM) tarafından yapılmaktadır. Yeşilay Derneği'nin yanı sıra günümüzde Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), Türk Toraks Derneği gibi birçok özel ve kamu kuruluşu tarafından yapılan çalışmaların tek amacı, özellikle çocuk ve gençlerimizi tertemiz, sağlıklı bir geleceğe hazırlayarak, toplumun hayat kalitesini arttırmaktır. Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, 2010 yılından itibaren Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm okullarda öğrencilerin yaş ve gelişim seviyelerini göz önünde bulundurarak hazırlamış olduğu eğitimleri sunmakta, İlimizde halkımıza yönelik de bilgilendirmeler ve hatırlatmalar içeren eğitimler planlamakta ve vermektedir. Yeşilay Haftası etkinlikleri çerçevesinde 1 Mart 2013 tarihinde Kdz. Ereğli Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri ve öğretmenlerine 'Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları, Madde Bağımlılığı, Obezite Nedir, Fiziksel Aktivitenin Önemi, Kanser ve Sağlıklı Tuz Tüketimi' konularında eğitimler verilmiştir. Söz konusu eğitim 7 Mart 2013 tarihinde Merkez Halk Eğitim Merkezinde de gerçekleştirilecektir. Amacımız çocuk ve gençlerimizin pırıl pırıl olan zihinlerini bağımlılıktan korumaktır dedi.