CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, 24 Haziran seçimleri öncesinde belirlenecek iktidar partinin milletvekillerinin yine  bugüne kadar hiç değişmeyen bir vaatlerini yineleyip, vatandaşın hafızası ve çektikleri sıkıntılar ile alay eder gibi bol kepçeden atacaklarını öne sürdü.

 

Ocakçı “ Nedir bu vaat ve bahaneler?” başlıklı yazılı açıklamasında eleştirilerini şöyle dile getirdi:

 

2003 yılından bugüne hiç değişmeyen, her türlü bahanelerin arkasına sığınılan ve her seferinde pişkin pişkin sözler verilen, bitmeyen aşk diye kara mizaha konu edilmek zorunda bırakılmış, yılan hikayesine dönen Ereğli-Devrek karayoludur.

 

2003 yılında programa alınan Ereğli-Devrek Karayolu`nda geride kalan 13 yılda bir arpa boyu dahi mesafe kat edilememiştir. 2018 yılının mayıs ayı sonunda topu topu 57 km olan yolun 6`da 1 i dahi bitirilememiştir. 

 

Kısaca bu konu hakkında bilgi vermek gerekirse, hatta söz verip tutmayanlara tekrar hatırlatmak gerekirse bu yolu kullanan 73 köy bulunmaktadır.

 

Köylümüzün aklıyla, hayalleri ve umutları ile alay edercesine davrananların 2003 yılından bugüne kadar olan süreç içerisinde oynadıkları adeta tiyatro niteliğindeki süreci gözler önüne serelim.

 

Yıl 2004, Ereğli-Devrek yolu ihalesi bitti, 2 yıl içerisinde bitirilecek müjdesi verildi.

 

2004 yılında başlayan çalışmalar ne hikmetse birden kesildi ve aradan yıllar geçmesine rağmen ilerleme dahi olmadı.

 

Her yıl, 2 sene sonrasına müjde verilmeye devam edildi. Her seçim dönemi öncesi müjde vardı. Seçim sonrasında ise bahaneler sıralandı.

 

Yıl 2010, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, AKP İlçe Yöneticileri, AKP'li Belde Belediye Başkanlarının da katıldığı toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BİZİM AMENTÜMÜZ: Hem Ereğli-Devrek hem Ereğli-Kandilli yolu bizim için amentüdür. Bilinen bilinmeyen güçler bir adım atıyor orada yollar duruyor ondan sonra sök sökebilirsen yap yapabilirsen. Ana damarları açmak için hiçbir sorun yok, önümüzü aldık götürüyoruz tali damarlar zaman zaman ana damarların sıkıntısının önüne geçiyor. Yakın zaman Ereğli-Devrek yolu hizmete açılacak bilgisini paylaştı.

 

Yıl 2012’ye geliğinde köylümüz bıçak kemiğe dayandı diye isyan etmeye başladı. Siyasiler ise 2012 yılında Van’da yaşadığımız deprem’i işaret ederek bu yolun ödeneği Van depremzedelerine harcandığını beyan ettiler.

 

Yıl 2013. Ereğli AKP İlçe Başkanı Fatih Çakır, AKP’li belediye başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Ereğli-Devrek yolundaki yapım çalışmalarını yerinde inceledi. Çakır, “Ereğli-Devrek yolunun Çaylıoğlu'na kadar olan bölümü ham yol olarak bu yıl içinde tamamlanacak.” dedi.

 

Yıl 2013, AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Ereğli-Devrek Karayolunun, Çaylıoğlu-Ereğli bölgesinde Nisan ayı itibariyle çalışmaların başlayacağını, ilgili kişi ile görüştüğünü Ereğli Devrek yolunun Çaylıoğlu’ndan bu tarafa olan bölümünün yapılacağını söyledi.  Bu yol hakkında üzerime düşeni yapıyorum, dedi. Kendisi bana, ‘Nisan ayında göreceksiniz çalışmaya başlayacağız, şu an oralar çamur’ dedi. ‘Kamulaştırma sorunu var’ dedi. Bu yol benim en baştan beri yaptığım bir taahhüt, bir plan dahilinde yürüyor işler. Hiçbir hareket yok diyenler olabilir ancak Nisan ayı itibariyle çalışmalar başlayacak, biz bu konuda takipçiyiz. Olanca gücümüzle bu konu için bastırıyoruz yukarıda” dedi.

 

Yıl 2014’e geldi. Yerel seçim öncesi malum müjdeler başladı. Seçimlere bir hafta kala AKP’nin Hukuki ve Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar'ın da katılımı ile yapılan mitingde Ereğli’ye müjdeyi verdiler.  Biz, 50 yıllık yatırımlar yapıyoruz. Ereğli-Devrek yolu 2 seneye bitecek dediler.

        

Yıl 2014, Armutlucuma Civar Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği; Kdz Ereğli Devrek Yolu için Milletvekili Ercan CANDAN'a Ereğli Devrek yolunun Yapılması için ve bu yola sahip çıkmaları için Armutlucuma Civar Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Plaketi verdi.

 

Yıl 2014 yılının Ağustos ayına geldi. Seçim bitti. Yolda yine bir ilerleme yok. Halk ve Ereğli kamuoyu yine sordu “nerede bizim yolumuz?” diye. Cevap yine aynıydı. 6 Haziranda Zonguldak'ta büyük sel felaketi yaşandı. Yolun parası oraya harcandı dediler.

 

Yıl 2015, genel seçim takvimi işlemeye başladı. Ereğli Armutlucuma ve Civar Köyleri Yardımlaşma Derneğinin düzenlediği toplantıda AKP Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu Ereğli-Devrek yolu için el yazısı ile taahhüt imzaladı.

 

Yıl 2016, Öğberler Derneği'nin iftar programında AKP İlçe Başkanı Fatih Çakır, 2018 yılı mart ayı içersinde Ereğli-Devrek bitecek ve kullanıma açılacak dedi.

 

Yıl 2016 Zonguldak AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu,  Ereğli-Devrek yolunda şu an itibariyle 3 tane firma çalışıyor. Bunlardan biri heyelan için diğerleri yol için. Bu yol için çalışan 2 firmanın ödenekleri bu sene bitiyor. Yıl içerisinde yeniden bir ihale yapılacak. Bu ihaleyi tek ve güçlü bir firmaya komple verilecek. Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın söylediğini söylüyorum; ‘2018’de bu yol tamamlanmış olacak, vatandaşlarımızın hizmetine açılacak.”

 


Yıl 2017, AKP Milletvekili ve ilçe başkanı yine umut dağıtmaya devam ediyor. Çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yol 2018 yılı içinde kullanıma açılacak.

 

Yıl 2017, Armutlucuma dernek başkanı çalışma olmadığına dair açıklama yapıyor. AKP ilçe başkanından “sezon arası” diye açıklama geliyor.

 

Yıl 2018, AKP Milletvekili ve ilçe başkanına Armutlucumalılar yolun niye başlamadığını sorduklarında, yol ödeneğinin Afrin harekatı için kullanıldığını anlatıyor.

 

Yıl 2018, Başbakan Binali Yıldırım Zonguldak’a geliyor ve açıklıyor;  Zonguldak-Ereğli yolu bu sene bitiyor. Ereğli-Devrek yolu da bu sene bitiyor. 

 

Yıl 2018, bir gazeteci arkadaşımız, bölgede çalışma olmadığını görüntülüyor ve haber yapıyor. AKP tarafı çalışma var diyor, köylü yok diyor. Sonunda bölge muhtarlarının ifadesi alınıyor.

 

15 yıl içerisinde bir çok müteahhidin kaçtığını duyduk. Para yok şuraya harcandı bahanesini duyduk. Kamulaştırma sıkıntısı bahanesini duyduk. Heyelan bahanesini duyduk. Her sene bütçeye aldırıyoruz tekrar tekrar ihaleye çıkıyoruz bahansini duyduk.

 

Bahaneleri duyduk oğlu duyduk.

 

2003 tarihinden bugüne yeni doğanlar 3 sene sonra askere gidecekler.

 

Yeni evlenenlerin 14 yaşında çocukları var.

 

Siz hala bahane peşindesiniz.

 

Kısacası, birileri halkımıza ya bu yolu lüks görüyor. Ya da İhtiyacın ne kadar önemli olduğundan haberdar değiller, Ya da yeni bir seçim çalışması için vaat olarak görüyorlar.

 

Bu hafta, yeni bir seçim arifesinde yeni milletvekili adaylarının belirlenmesi ile  aynı siyasi parti mensuplarının, aynı bölgede, aynı konuyu tam 15 yıldır pişirip pişirip halkımızın önüne tekrar tekrar koyacaklarını bu sefer kızgınlıkla seyredeceğiz.

 

Her fırsatta yol yaptık diye övünenlerin 15 yıl içersinde 50 kilometrelik yolu dahi bitiremediklerini vatandaşımız görüyor.

 

Bu sorunları gidermek, bu yolları yapmak hükümetin görevidir! Halkımızdan, seçim zamanı vaat ettikleri konular için oy aldılar ama bunları gerçekleştirmediklerini görüyoruz. Zonguldak hükümetten üvey evlat muamelesi görmektedir.

 

Ereğli - Devrek yolu bugüne kadar bitirilemediğine göre, bu demek oluyor ki bu proje ya hayali yapılmış ya da bitirilmesi için gerekli çaba gösterilmemiştir.

 

Ereğli-Devrek yolu, bir zamanlar bazılarının "Namusumdur" dediği bir yoldu. Birilerinin "Amentüm.", dediği bir yoldu. Geldiğimiz noktada ise maalesef iktidar partisinin milletvekili aynı yolda kontrol mühendisi   gibi inceleme yapıyorsa, bu ayıp  bu yolun bitmesini yıllardır bekleyenlerin değil, iktidarın ta kendisinindir.

 

Sandık kapıya geldiğinde ezberlenmiş vaatlerini dillendirmek için yollara düşmeyi alışkanlık haline getiren bu siyasiler,  yılan hikayesini andıran Ereğli-Devrek yolunu gündemlerine tekrar almakla, herkesin malumu olduğu üzere referandum için oy avcılığı peşine düşmüşlerdir.

 

İktidara geldikleri günden bugüne kadar her seçim döneminde  Ereğli-Devrek yolunda, Karayolları Kontrol Mühendisleri gibi inceleme  yapanlara, köyler güzergahında devam ettiğini söyledikleri ama bir çok zaman olmayan  çalışmalarda fotoğraf vermeyi alışkanlık haline getirenlere tek sözümüz “artık yeter” olacaktır.