Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Hodan, Ispıt otu, Sağırdili, Kaldırık olarak bilinen ve Karadeniz’in dağlık ve nemli arazilerinde yetişen lezzetiyle ün yapan yöreye has "Zılbıt" Alaplı’da köylü pazarındaki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Yöresel Köy ürünleri satışı yapan, Nevzat Kurt, yaptığı açıklamada, Köylerde bahçe ve dere kenarlarında toplanan zılbıt, Şubat ve Mart aylarında köylülerin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.





Doğada kendi kendine yetişen zılbıtın pazarda kilosunu5 ile 10 Lira arasında satıldığını ifade eden Kurt, şunları söyledi:

"Karadeniz bölgesinde şubat ve mart aylarında bolca görünen zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlere de cesaret verdiği için kullanıldığı belirtilir. Zılbıt’ın bölgemizde fındık, kestane ve ıhlamurdan sonra köylülerin önemli geçim kaynaklarından biridir. doğada kendi kendine yetiştiği için herhangi bir masrafı da yok. Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran zılbıtın eski çağlarda savaşa giden askerlere de cesaret verdiği için kullanıldığı bölgemizde konuşulur. Bölgemizde bolca yetişen bir sebze türü olan zılbıtın çeşitli usullerde yemekleri de yapılır."