Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanındaki yolsuzlukların diğer alanlarda olan yolsuzluklardan fazla olmadığını söyleyerek, "Sistemi çok daha şeffaf, çerçeveleri çok daha belirli ve kuralları daha belirgin hale getirdikçe bu olaylar azalır" dedi. 

 

Zonguldak ziyaretinde sağlık alanındaki usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgili soruları değerlendiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, teftiş kurulu ve emniyetle birlikte yapılan çalışmalarla yanlışlıkların ortaya çıktığını söyledi.  

Hassas davranarak çalışmaları sürdürmeye gayret ettiklerini ifade eden Bakan Akdağ, "Sağlık alanında usulsüzlük ve yolsuzluk bir başka alanda olandan daha fazla değil. Sadece biz, dönemimizde herhangi bir yanlışlık yapılmasın diye hassas davranıyoruz. Gerek teftiş kurulumuz gerekse emniyetle birlikte yaptığımız çalışmalarda bu hassasiyetin sonucunda yanlış birtakım işler de ortaya çıkıyor. Bundan sonra da yanlışlıklar olmasın diye gayret edeceğiz. Sistemi çok daha şeffaf, çerçeveleri çok daha belirli ve kuralları daha belirgin hale getirdikçe bu olaylar azalır. Bir taraftan da onun için gayret ediyoruz" diye konuştu. 

 

TEKEL İŞÇİLERİNİN EYLEMİ 

Bir gazetecinin eylem yapan TEKEL işçilerinin hasta olması ve bir salgın durumunda acil müdahale edilmesi yönünde bir soruya cevap veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, meselenin yakın zamanda çözüleceğine inandığını ifade etti. Bakan Akdağ, "Biliyorsunuz bu kardeşlerimizle ilgili olarak Başbakanımız, Türk-İş Başkanı ve diğer sendikacılarla bir toplantı yaptı. Ben inanıyorum ki bu mesele yakın zamanda çözülecektir. Tabii ki sağlık sorunu olabilecek vatandaşlarımız için Ankara il Sağlık Müdürlüğümüz bütün tedbirleri almış durumdadır" dedi. 

Üniversite hastanelerindeki özel muayene uygulamasıyla vatandaşların mağdur olduğuna da dikkat çeken Bakan Akdağ, yapılan çalışmaları anlattı. Vatandaşların, çoğu zaman hizmet alabilmek için özel ameliyat parası verme durumu ile karşılaştığını dile getiren Bakan Akdağ, vatandaşlara da müjde vererek sistemi kaldırma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Üniversite hastanelerinin vatandaşla özel muayene adı altında olan para ilişkisini ortadan kaldırmış olduklarını belirten Akdağ şöyle devam etti:

"Üniversite hastanelerimiz 2009 yılında yaklaşık 3,5-4 milyar lira civarında sosyal güvenlikten para aldılar. Bununla birlikte özel muayene, özel işlemle vatandaştan alınan para da aşağı yukarı 400 milyon lira civarındadır. Yani üniversite hastanesinin kasasına giren toplam paranın yaklaşık 10'da biridir. Bu paranın 3'te birlik bir kısmı da vergiye  gidiyor. O da Maliye'ye aktarılıyor. O yüzden burada çok büyük bir para yok. Bunun ortadan kalkmasını istiyoruz. Vatandaşı sıkıntıya sokan bir iş. Vatandaş

çoğu kere hizmet alabilmek için özel muayene, özel ameliyat parası verme gibi durumlarla karşı karşıya kalıyor. Üniversite hastanelerine finans sağlamanın yolu vatandaştan alınan bir para olamaz. Bu haksız bir şeydir. Evet hukukidir, çünkü kanun buna müsaade ediyor. Ama haksız bir iştir. Bana göre, tıp etiği açısından da uygun bir şey değildir. Bu yanlış sistemi kaldırıyoruz. Bu yanlış sistemle üniversitelere zannedildiği gibi çok para aktarılmıyordu. Sadece vatandaşı mağdur ediyordu. Bu mağduriyeti ortadan inşallah kaldıracağız."