Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Gülüç'de bulunan Büyük Ereğli Anadolu Otel'de ilçedeki işadamları ile bir araya geldi.



Kdz.Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu ilçe gündemine ilişkin kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan ve yatırımcılara yönelik yapılan destekler hakkında bilgi veren Bakan Özlü'nün konuşması şu şekilde:

 

"BÜYÜYOR, GELİŞİYOR..."

Ereğli’nin ve Zonguldak’ın tüm iş insanlarına, sanayicilerine, esnafına yaptıkları üretim, ticaret, yatırım ve ihracat için teşekkür ediyorum. Türkiye, sizlerin gayretiyle her geçen gün daha da büyüyor ve gelişiyor. Hükümetimiz de sizlerin önünü açmak için, sizlere yardımcı olmak için gece gündüz çalışıyor. Amacımız nettir. Amacımız, Türkiye’de daha fazla ve daha nitelikli yatırımlar yapılmasını sağlayacak bir ortam oluşturmaktır.

 

YATIRIMCI SIRAYA

Bugün Filyos Endüstri Bölgesi’ni kuracağımız alanda incelemelerde bulunduk. Zonguldak’ın ve özellikle Filyos’un lojistik imkanları gerçekten de çok yüksek seviyededir. Yeter ki, burada, sanayicilerimizin üretim yapabilecekleri uygun altyapıyı oluşturalım. Bunu başardığımız zaman, birçok yatırımcının bu bölgede yatırım yapmak için sıraya gireceğine inanıyorum. Çünkü iş üretmekle bitmiyor. Ürettiğinizi pazarlamanız ve nihai pazarlara ulaştırmanız, bazen üretim kadar maliyetli olabiliyor. Bu bölgede karayolu ağı, tren yolu, havaalanı ve yapılacak olan limanı düşündüğümüzde, çok önemli bir sorun otomatik olarak çözülüyor.

 

"BUNUNLA SINIRLI OLMAYACAK"

İnşallah, bu bölgedeki çalışmaları yakından takip edeceğiz. 12 bin civarında istihdam üretmesini beklediğimiz bu bölgeyi bir an önce tamamlayacağız. Ancak bu bölgenin etkisi bununla sınırlı olmayacak. Çevre ilçeler ve şehirler de Filyos Endüstri Bölgesi’nde çok büyük fayda temin edecek. Bu bölgenin yakın çevresinde, kurulacak olan büyük yatırımlara tedarik sağlayacak olan birçok firmanın daha kurulacağına inanıyorum.

 

294 OSB'DE 1 MİLYON 640 BİN İSTİHDAM

Yatırım yapmak için öncelikle iyi planlanmış sanayi bölgeleri gerekiyor. Bakanlık olarak, bunu yapıyoruz. OSB’leri, Sanayi sitelerini ve Endüstri Bölgelerini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştiriyoruz. Ülkemizde 294 Organize Sanayi Bölgesi’nde 1 milyon 640 bin kişi istihdam ediliyor. Şu anda Üretim reform Paketi üzerinde çalışıyoruz. Bu Reform Paketi’yle sanayi bölgelerimizin gücüne güç katacağız. Yatırımcılara çok daha cazip şartlarda sanayi parseli temin edecek, üretimin üstündeki birçok yükü kaldıracak adımlar atacağız. Yine yatırımcılara yönelik, hem yatırım aşamasında hem de üretim aşamasında önemli teşvik ve desteklerimiz bulunuyor.  Bunları da sürekli iyileştiriyoruz.

 

KOSGEB-KOBİ DESTEĞİ

Mesela 2017 bütçesinde, KOSGEB’in KOBİ’ler ve girişimcileri desteklemesi için ayırdığımız bütçe 1,1 milyar liraya ulaştı. 2015 yılında bu rakam, 300 milyon liranın biraz üzerindeydi. Bu yıl 900 milyon lira oldu. Gelecek sene ise 1,1 milyar lira olacak. Ar-Ge yapmak, makinesini yenilemek, nitelikli istihdam oluşturmak, yurtiçinde veya yurtdışında bir fuara katılmak isteyen bir KOBİ’miz işte bu parayı kullanacak. Yatırımınızı yaptınız, üretime başladınız, ancak iş burada bitmiyor. Ar-Ge ve tasarım yoluyla daha nitelikli ürünler üretmeniz gerekiyor. Sizlerin Ar-Ge ve tasarım yapmanız için de önemli programlar yürütüyoruz. Bu yıl hayata geçirdiğimiz Ar-Ge Reform Paketi’miz, zaten oldukça iyi olan bu destekleri çok daha iyi hale getirdi. Zonguldak gibi illerimizdeki işletmeler, bize haklı olarak şunu söylüyorlardı. ‘Ar-Ge Merkezi kurmak istiyoruz, ancak bizim 30 tane Ar-Ge personeli istihdam edecek gücümüz yok’ diyorlardı.

 

"PEKİ BİZ NE YAPTIK?"

Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli personel sayısını 15’e düşürdük. 10 tasarımcıyla da tasarım merkezi kurmanın önünü açtık. Tasarım merkezlerini de Ar-Ge merkezleriymiş gibi desteklemeye başladık. Yani yaptığınız tasarım projesinin değeri vergi indirimine tabi olacak. Yeter ki sizler yatırımlarınızı, üretiminizi ve ihracatınızı artırın. Biz, sizlere mümkün olan her desteği vermeye bundan sonra da devam edeceğiz.

 

"DİMDİK AYAKTAYIZ"

Son birkaç yılda, gerçekten de çok büyük hadiseler yaşadık, nice badireler atlattık. Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmelerin ülkemiz üzerinde çok ciddi bir yük oluşturduğunu görüyoruz. FETÖ, PKK ve DAEŞ gibi üç terör örgütüyle birden mücadele ediyoruz. Buna rağmen, dimdik ayaktayız. Buna rağmen, gücümüzü ve enerjimizi koruyoruz. Dünyada birçok ülke, eğer Türkiye’nin yaşadıklarına maruz kalsaydı, muhtemelen çok büyük ve derin krizler yaşıyor olurdu. Türkiye’nin ise temel makroekonomik göstergelerinde bir sıkıntı bulunmuyor. Son günlerde dövizde bir hareketlilik yaşanıyor. Ancak bu hareketlilik, dünyanın ülkesinde yaşanıyor. Biz bu hareketliliğin, ekonomi üzerinde çok ciddi bir etki oluşturmasını beklemiyoruz. Dün bu konuyla ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu’muz da bir toplantı yaptı, gereken kararları aldı. İş dünyamız hükümetimize güvensin. İş dünyamız, Türkiye’ye güvensin. Herkes işine gücüne bakmaya devam etsin. Yatırım yapacak olan yatırımını yapsın. Türkiye, bu zorlu süreçten daha da güçlenerek çıkacaktır. Özellikle 2017’den itibaren Türkiye’nin hızlı bir büyüme dönemine gireceğine inanıyorum. Biliyorsunuz, şu anda Başkanlık sistemiyle ilgili bir anayasa çalışması gündemde.

 

MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK

AK Parti’nin hazırladığı ve MHP’ye sunduğu tasarı, muhtemelen yakında TBMM gündemine gelecektir. TBMM’de 330’u geçersek, bir referandum söz konusu olacak. Ancak biz 367’yi de geçsek, bu sistem değişikliğine milletimize, sizlere sormamız gerektiğine inanıyoruz. Bu süreci doğru ve hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Türkiye’nin ihtiyacı olan, hızlı ve etkin çalışan, iyi denetlenen, demokratik normlara ve evrensel teamüllere uygun bir sistem oluşturacağız. Bu değişikliğin de Türkiye’yi, özellikle de ekonomimizi çok olumlu etkileyeceğini ve bu etkiyi, 2017’den itibaren hissedeceğimizi düşünüyorum. Böyle bir sistem değişikliğine olan ihtiyacı iş dünyamızın çok iyi anladığını, çok iyi idrak ettiğini tahmin ediyorum. Sizlerin bu sürece azami katkı vereceğinizi, sizlerle ve milletimizle birlikte, ülkemiz için en uygun sistemi geçireceğimize inanıyorum"

Konuşmanın ardından toplantının ikinci bölümü basına kapalı devam etti.

 

BAKANA DOĞUM GÜNÜ SÜRPRİZİ

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Bakan Özlü'nün doğum günü olduğunu belirtti ve getirilen pasta alkışlar eşliğinde kesildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)