TMMOB Maden Mühendisleri Odası’nca Ankara'da düzenlenen 22. Uluslarararası Madencilik Kongresi açılışında konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın TTK üretiminin kapasitesi olan yıllık 5 milyon tona çıkarılmasını ile ilgili sözlerine ilk yanıt Bakan Taner Yıldız’dan geldi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Eyüp Alabaş’ın sözleri üzerine, “Taşkömürüyle alakalı başkanımızda bahsettiler, yıllık yaklaşık 2 milyon tondan 5 milyon tona çıkarılmasıyla ilgili hem Genel Maden İşçileri Sendikamızın hem Maden Mühendisleri Odamızın net tavsiyelerini bekliyorum” dedi.

 

Bakan Yıldız, Alabaş’ın sözlerini değerlendirerek şunları söyledi:

 

“Taşkömürüyle alakalı başkanımız da bahsettiler, yıllık yaklaşık 2 milyon tondan 5 milyon tona çıkarılmasıyla ilgili bu konuda en büyük otoritelerden biri olan Maden Mühendisleri Odası’nın oranın jeolojik yapısını bilerek ve somut önerilerle beraber görüşlerinizi bekliyoruz. En fazla merak ettiğimiz görüşlerden birisi budur.

5 milyon tona değil ben 15 milyon tona çıkarılsın diyorum, daha iyi bir noktada olmak için. Bununla alakalı lütfen hem Genel Maden İşçileri Sendikamızın hem Maden Mühendisleri Odamızın net tavsiyelerini bekliyorum” sözleriyle çözüm önerisi beklediğini dile getirdi.

 

Bakan Yıldız’dan önce konuşan GMİS Genel Başkanı Alabaş, “Ülkemizin taşkömürü talebinin 2013 yılında 26,5 milyon tona çıkacağı planlanmaktadır. Bizler, TTK’nın üretim kapasitesi olan 5 milyon ton üretmesini, dışa bağımlılığımızın azaltılarak katma değerin ülkemizde kalmasını istiyoruz” demişti.