Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Zonguldak'ta 30 milyon liralık 3 tesisin temel atma ve 8 tesisin toplu açılışı için bir otelin konferans salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kente 62 milyon lira tutarındaki 20 müjdeyle geldiklerini söyledi.  Bakan Eroğlu konuşmasının bir çok bölümünde Ereğli ve Alaplı'da yapılan, yapılması planlanan çalışmalara ilişkin de bilgiler aktardı. Bakan Eroğlu'ya Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Ereğli ve Alaplı'da neler yapılabileceğine dönük bilgiler verildiği öğrenildi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Bakan Eroğlu, "Başbakanımız çok çalışıyor.  Allah aşkına 2003'ten bu yana son 10 yılda yapılanlara bakarsak Türkiye gerçekten muhteşem bir dönüşüm yaşadı. Bunu Sayın Başbakanımıza, ekibine ve milletin verdiği desteğe borçluyuz. Bir ülkede siyasi istikrar yoksa ekonomik istikrar da yoktur" diye konuştu.

 

PARADAN 6 SIFIR ATILDI
Bakan Eroğlu, dünyada kriz yaşanırken Türkiye'de yatırımlar yapıldığını, paranın bolluğundan müteahhitlerin kendileriyle yarışamadığını  belirterek, geçmiş dönemde yatırım yapılamamasının en önemli nedeninin devletin gelirlerinin büyük kısmının faize gitmesi olduğunu vurguladı. Paradan 6 sıfır atıldığını, eskiden IMF başkanının devlet başkanı gibi karşılandığını anlatan Eroğlu, IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcun ödendiğini, Merkez Bankasının kasasında da 120 milyar dolar civarında döviz bulunduğunu kaydetti.

 

“POTANSİYELİ YÜKSELTTİK”
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Türkiye'nin kasasının dolduğunu, borçların ödendiğini, yatırımların da dolu dizgin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu yıl 50'ye yakın il gezdim. Şu anda 4 binden fazla şantiyemiz gece gündüz çalışıyor. Artık paramız bol, üç vardiya çalışacaksın, zamanla yarışacaksın. Zamanla yarışmaya mecburuz, geçmiş dönemde heba edilen zamanları geri kazanmamız lazım. Şu anda 1235 büyük dev tesisleri hizmete sunduk. Bunların 232'si dev baraj. Şu anda dışarıdan 15 milyar dolarlık doğalğaz, enerji ithalatı yapmıyoruz. Niye? Çünkü 26 milyar kilovat saat olan hidroelektrik potansiyelimizi, 76 milyar kilovat saate yükselttik. Böylece 15 milyar dolarlık dövizimiz Türkiye'de kaldı. Farkımız bu. Eskiden 'su akıyor, sizler bakıyorsunuz' diyorlardı. Şu anda, 'su akıyor, Türk yapıyor' diyorlar."  Türkiye'de ilk defa temel atarken açılışı, saat ve tarihini kendilerinin verdiğini anlatan Bakan Eroğlu, "Biz hidroelektrik enerji potansiyelimizi yükselttik. Şu anda 4 ampulden birisi bizim getirdiğimiz temiz, yenilenebilir, ucuz ve kendi enerji kaynağımız olan hidroelektrik enerjiyle aydınlanıyor" dedi.

 

“EVLER BİDON HALİNDEYDİ”
Bakan Eroğlu, 1994 öncesinde İstanbul'da küveti doldurarak 1 hafta maşrapayla suyu idare etmeye çalıştıklarını belirterek, "Evler, bidon ev halindeydi. Neticede o durumda ben sadece İstanbul'da su problemi var sanırdım. Biz başkanımızla birlikte 2040'a kadar su problemini çözdük. Ben bir baktım 58 şehrimizde su yok. İzmir, Mersin, Zonguldak, Samsun'da su yok. Neticede büyük eylem planı hazırladık. Şu anda elinde bidonla herhangi vatandaş görüyor musunuz? Yok, çünkü 58 ilde 42 milyon vatandaşımıza su verdik. Nereye kadar? Biz planlarken 2040-2050 yılına kadar planlıyoruz" ifadesini kullandı.

 

“EN BÜYÜK AĞAÇLANDIRMAYI BİZ YAPIYORUZ”
Geçmişte orman teşkilatının sadece ormanlık alanda çalıştığına işaret eden Eroğlu, şimdi ise her yere imzasını attığını ifade etti. Eroğlu, bal ormanları kurduklarını, ücretsiz fidanlar verdiklerini anlatarak, "Devlet, millet için vardır. Şu ana kadar bütün Türkiye'de en büyük ağaçlandırmayı biz yapıyoruz. 3 milyar fidan son 10,5 yılda toprakla buluştu. Yaklaşık 3,5 milyon hektar alanda son 10 yılda çalışma yaptık. Bu seferberliğin birinci kısmı bitti" diye konuştu.
Yeni 3 seferberlik başlattıklarını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "2013-2017 yıllarını kapsayan seferberlikte, ağaçlandırma ve teraslandırma çalışmalarıyla taşkınlardan şehirleri korumak. Bu muazzam bir çalışma. İki, bütün göletlerin ve barajların etrafında yeşil kuşak ağaçlandırması yapıyoruz. Üç, erozyon kontrolü, bizim topoğraf çok dağlık, engebeli. Bundan dolayı çok toprak kayması oluyor. Erozyonla mücadeleyle ilgili seferberlik başlattık. Ağaçlandırmayla birlikte erozyon kontrolü devam edecektir."

 

YOLLAR KAYNAK
Eroğlu, Türkiye'de 135 bal ormanı kurduklarını, bu sayede Türkiye'nin bal üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldiğini belirterek, yıl sonuna kadar bal ormanlarının sayısının 172'e çıkaracaklarını kaydetti. Diğer bakanlıkların da Zonguldak'taki yatırımları hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu, yolların "Afyon kaymağı gibi" olduğunu, sağlıkta muazzam bir dönüşüm yaşandığını dile getirdi.

 

FİLYOS’DE MESAFE ALINDI
Zonguldak Valisi Ali Kaban da kentin ekonomik anlamda gelişmesine imkan sağlayan projelerin devam ettiğini vurgulayarak, "Filyos Projesi'nde de önemli bir mesafe almıştır. Bu proje hayata geçtiğinde bölgede ekonomik kalkınmayı tetikleyecek önemli istihdam yaratarak  bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır" dedi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Filyos Projesi kapsamında inşa edilecek limanın temelinin atılmasının ardından başlayacak süreçte 10 binlerce gencin iş bulabileceği sanayi alanının ortaya çıkacağını belirtti. Toptan, yıl sonuna kadar liman ihalesinin yapılmasının planlandığını, burada çevreye zarar vermeyecek sanayi tesislerinin de bacalarının yükseleceğini dile getirdi. AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, kentin her tarafına yatırımlar yapıldığını, dünyadaki krize rağmen bunların hayata geçmesinin bir başarı olduğunu anlattı. AK  Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da  Türkiye genelindeki yatırımlardan Zonguldak olarak yeterli payı aldıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu temeli atılacak "Filyos Çayı Taşkın Koruma Tesisi 3. Kısım Islahı Projesi"ni yürütecek müteahhit firma yetkilisini kürsüye davet ederek işi ne zaman bitireceği konusunda pazarlık yaptı. Törende, video-konferans sistemiyle Filyos Çayı'ndaki ıslah alanına bağlanarak bu tesisin temelinin atılmasının ardından, diğer 2 tesisin temel atma ve 8 tesisin açılışı da Bakan Eroğlu ve diğer ilgililer tarafından sembolik olarak yapıldı.