Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği üyeleri; MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ve Teftiş Kurulu Başkanı Atıf Ala’ya, Çaycuma Postanesinden faks çekerek “Sizleri Hukuka ve Yargı Kararlarına Saygılı Olmaya Davet Ediyoruz!” diye seslerini duyurdular.

 

Gönderilen faks metninde şu ifadelere yer verildi:

 

“15  Temmuz darbe girişimi  sonrasında ilan edilen OHAL ve peş peşe çıkarılan KHK’larla birlikte hukukun en temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaşanan kitlesel ihraçlar, örgütlü mücadelemize yönelik olarak başlatılan hukuk dışı uygulamalar, yüksek yargı ve AİHM kararları ile uluslararası sözleşmelere rağmen en temel sendikal faaliyetlerin zorlama yorumlarla suç kapsamına alınmaya çalışılması söz konusudur.

Çerçevesi Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle çizilmiş bulunan sendikal eylem ve faaliyetler ile sosyal medya paylaşımları, sırf hükümet politikalarına ters düştüğü için soruşturma konusu yapılamaz. Sendikal eylemlerin siyasi baskı ve yönlendirmelerle suç kapsamına alınmak istenmesi, gücünü yasalardan alması gerekenlerin hukuku ayaklar altına alarak göz göre göre suç işlemesi anlamına gelmektedir.

MEB bürokratları görevlerini yerine getirirken Anayasaya, yasalara, ulusal ve uluslararası yargı kararlarına, Türkiye’nin altına imza attığı ILO sözleşmelerine uymak, adımlarını hukuk ilkeleri çerçevesinde atmak zorundadır. Ancak özellikle 15 Temmuz sonrasında yaşanan ihraçlar, açığa almalar, soruşturma ve sürgünler konusunda hukukun en temel ilkelerini çiğneyerek hareket etmenizi doğru bulmadığımızı ifade ediyor, sizleri bir kez daha hukuka ve yargı kararlarına saygılı olmaya davet ediyoruz.”