Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Ereğli'de cami yapmak için re'sen harekete geçti.

Kdz.Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP) tarafından Tatoğlu Kültür Merkezi'nde, Moderatörlüğü Avukat Yakup Okumuşoğlu'nun yaptığı, Prof.Dr.Doğan Kantarcı, Prof.Dr.Ali Osman Karababa, Tarım Orman İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın konuşmacı olarak katıldığı "Geleceğimiz İçin Çevre" konulu panel düzenlendi.

**Bakanlık mevcut sahili denize doğru 70 metre derinliğinde dolduracak. Elif Otel önündeki dere kenarından başlayacak dolgu Piramit Kafeye kadar alanı kaplarken, var olah liman içinin yaklaşık 38 bin metre kare alanı böylelikle doldurulup yeni cami alanı yaratılacak. Bu alan içinde krokide görüldüğü gibi amfi tiyatro ile Lal Kafe ve Kahverengi kafenin önü 30 metre yüksekliğinde cami yapılarak kapatılacak. 3 bin 200 metre kare alanına caminin yapılacağı yeni doldu alanı ile çevrenin deniz ile olan bağlantısı kesilecek.  Edindiğimiz bilgilere göre, bu caminin inşasının maliyetini de  Tat Metal ile Çınar Boru üstlenecek.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlığın, Elif Otel ile Piramit Kafe arasındaki deniz 70 metre derinliğinde yaklaşık 38 bin metre kare alanın doldurulacağını, Lal ile Kahverengi Kafe arasındaki alana da 3 bin 200 metre kare büyüklüğünde cami yapılacağını söyledi. Posbıyık, projenin askı süresinin Zonguldak'ta yapılacağını, imza kampanyası düzenleyerek toplayacakları 100 bin imza ile sürece itiraz edeceklerini söyledi.

"SIKINTILARIMIZ PROBLEMLERİMİZ VAR"

Posbıyık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Yıllarca bu memleketi ayakta tutan bir kent olmasına rağmen hep iteklenmiş gerilerde kalmış şimdi de doğalgaz ile ön plana çıkıyor ama doğalgaz kirlilikten de nasibini alıyor. Zonguldak'ta Çatalağzı'nda, Bartın'da her yerde bir hava kirliliği meselesi var, Ereğli'de de var. Demir çelik fabrikalarının ortaya koyduğu kirlilik dolayısıyla sıkıntılarımız, problemlerimiz var. Yeni çevre dernekleri kuruldu, bugünkü toplantının ortaya çıkmasının sebebi de bu panelin yapılmasını sağlayanlara teşekkür ediyorum. Hem çevre derneklerini hem çevreye önem veren çevrenin sağlığımızla, çocuklarımızın sağlığı ile ilgili olan bir konu olduğunu kabul edenlerin bu konuya çok duyarlı davranması lazım.

"EREĞLİ HALKININ RAZI OLMADIĞINI SÖYLEDİK"

Biliyorsunuz Çevre Bakanlığı ısrarla cami yapmak istiyor sahilde. Biz buna karşı çıktık, 'biz camiye karşı değiliz yerine karşıyız' dedik. Projeleri çizdik. 'Kazı, proje işlemlerinde yardımcı olalım' dedik. 'Sahilimizi bozmayın' dedik. Çünkü o sahil hem gelir durumu iyi olanlara hem de gelir durumu iyi olmayanlara hitap ediyor. Bakan beni çağırdı bu konuda desteklerimi istedi. Bizler de, 'Ereğli halkının buna razı olmadığını' söyledik. Belediye Meclis üyelerinin CHP grubunun kesinlikle meclisten bunu geçirmeyeceğini ifade ettik. Bakanlıkta konuşuyoruz kendisiyle özel olarak, o bunun üzerine, 'belediye meclis üyelerinden değil biz buradan planlamayı yaparız, yeter ki sen bize yakın ol' dedi. Bunu söylemesinin nedeni de ilk olarak kent meydanı yapılacak yere cami yapmak isteniyordu. Orada da mülkiyeti bize ait olduğu için belediye başkanının imzası olmadan böyle bir işlem yapamıyorlar. Bende kendilerinden özür diledim, beni bağışlayın dedim. Bunu kabul etmeyeceğimi ifade ettim. Kızdılar, fotoğraf çektirdik, istememize rağmen vermediler.

"İSKELEYİ BİZE VERMİYORLAR"

Buraya geldik Çevre Bakanlığı'nda bana bunu yaparsan bütün bakanlıktaki işini ben yapacağım, takip edeceğim demişti. Biz okey demediğimiz için hiçbir işimiz olmuyor. İskelemiz var, belediye para kazanıyor oradan, iyi bir geliri var. 1994'de göreve geldiğimde bakanlıktan kiralama yapmıştık almıştık, 2014'de seçim olunca yerime gelen AK Partili arkadaş o muameleleri yapmadığı için maalesef gerekli parayı da yatırmadığı için şimdi iskeleyi bize vermiyorlar. Oraya ekstradan para yatırdık ama vermiyorlar. Revizyon yapacağız, okeyi gelmedi. Vatandaş ruhsat almak için bekliyor ama cami izni vermediğimiz için o işlemlerimiz de olmuyor. Belediyenin tüm işleri durmuş vaziyette, veya bakanlıktan gelen işleri durmuş vaziyette.

70 METRE DENİZ DOLDURULACAK

Bunun üzerine sahilde amfi tiyatronun olduğu yere cami yapacağız dediler. İkinci etapta buradan vazgeçtiler. Lal Kafe ile Kahverengi arasında karadan bittiği yerden itibaren yeni proje hazırlandı, 70 metre uzunluğunda dolgu alanı, Sevgi Barış Dostluk Köprüsünün oradan yay çıkıyor ve aşağı yukarı Piramit kafenin olduğu yere kadar denizi dolduruyorlar ve bunun üzerine cami yapıyorlar. Elimizden geldiğince itiraz ettik. Bu cami yapılacak yere fotoğraflarını gönderdik. 6,5 metrelik dalgalar var dedik. Buraya yapacağınız 9 katlı bina büyüklüğündeki cami Atatürk ve Ereğli sülliyetini ortadan kaldıracağını anlattık. Ayrıca sahilde yürüyen insanlar her ne kadar kendilerini müslüman diyorlar ama biz onlardan daha müslüman inançlıyız. Cami dururken kafede oturanlar bir mabetin karşısında bacak bacak üstüne atıp da kahkaha atamaz.

"BEN FESTİVALLERİ ORADA YAPAMAM"

Ben festivalleri orada yapamam. Çıplak sanatçıları veya eteği kısa sanatçıları halkın tabiri ile getiremem. Şortlu bir kız sahilden geçemez. Buralar bizim yaşam koşullarımızın önemli yeri dedik, yapmayın dedik. Dinlemediler, diskalifiye ettiler, Ereğli Belediyesi'ne hiçbir haber vermiyorlar. Aldığımız bilgiye göre re'sen yapımını kararını vermişler. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta başlarında askıya asacaklar. Askıya asmayı da olayın mahallinde Ereğli'de yapmıyorlar bunu Zonguldak İl Çevre Müdürlüğü'nde askıya çıkaracaklar. Biz kararlıyız, inançlıyız. Ereğli halkının da bu işi bizimle sürükleyeceğine inanıyoruz. Hem hukuki yönden savaşa başlayacağız hem de gerektiği anlarda demokratik kurallar içerisinde eylemlere başlayacağız. Bütün siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, evladını seven, Ereğli sevdalılarını bu eylemlere davet edeceğiz. "

"EREĞLİ'YE BÜTÜNLÜK KAZANDIRAN BİR ALAN"

Avukat Yakup Okumuşoğlu da konuşmasında, önümüzdeki günlerde gelinen ve yapılmak istenenlere ilişkin bilgilendirmelerde bulunacaklarını ifade ederek, "Aldığımız habere de üzüldük. Bizim festival, sanat kültür alanımız bir de sahilimiz var. İnsanların girip nefes aldığı o güzel yapılmış peyzajı ile Ereğli'ye bütünlük kazandıran bir alanın 3'de 1'nin kaybına neden olacak. Saat 3'ten sonra güneşin o yapıdan dolayı gölge vuracak olan bir yapıya asla müsaade edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Kimse cami karşıtı değil, caminin yapılacağı yer bize göre son derece hatalı. İhtiyaç değil inançlar üzerinden insanların duygularını ön plana çıkartan bir karar." dedi.

Haber: Eyüp Bektaş