Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Uzmanı Onur Çağlar, Bizim bölgemiz küçük. Ancak şunu söyleyebilirim başka bölgelerde 5 projeden birisi desteklenirse, bizim bölgemizde başvuran her 2 projeden biri desteklenebiliyor dedi.

 

Çağlar, Ereğli TSO Konferans Salonu'nda KOBİ ve küçük ölçekli altyapı mali destek programlarını anlatmak amacıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında KOBİ Mali Destek Programının amacının Zonguldak Bartın Karabük illerinin bulunduğu bölgede istihdam olanaklarını arttırarak, turizm ve imalata dayalı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerin üretim ve pazarlama kapasitelerini geliştirmek olduğunu söyledi

Bu bölgede sadece imalat ve turizm sektörüne yönelik projeleri destekleyeceklerini ifade eden Çağlar, Programımızın öncelikleri, üretim kapasitesinin ve verimliliğin arttırılması AR-GE' ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi, Enerji verimliliğinin ve çevreye duyarlı teknoloji kullanımının arttırılması, Turizm sektöründe çeşitliliğin sağlanmasına yönelik yatırımlar yapılmasıdır dedi.

Çağlar 2011 yılında ve 2012 yılında BAKKA mali destek programları kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında580 kişilik kalıcı istihdam sağlandı dedi.

 

KİLİT SEKTÖRLER BELİRLENDİ

Çağlar bu yıl ilçe eşleştirmeleri yapıldığını, bu kapsamda ilçelerin kilit öneme sahip sektörlerinin belirlendiğini ifade ederek şunları söyledi.

Başvuruların bu eşleştirme sektöründe yapılırsa maksimum3 puana kadar alabiliyorlar. Bu sektörlerde verildiğinde projeler 100 üzerinden, başka sektörlerde verilirse 97 üzerinden değerlendiriliyor. Ereğli'de kilit öneme sektörler olarak ana metal sanayi, gemi inşa ve onarım sektörleri belirlendi. Alaplı'dan ise ana metal sanayii ve gıda sektörleri kilit önemde kabul ediliyor. Bu sektörlerde yatırım yapılması durumunda yüz üzerinden yapılan değerlendirmede 3 puan fazladan alıyor. 3 Puan az gibi görünebilir ama bu yapılan değerlendirmede, başarılı olmak için gereken 65'i geçmek için önemli bir puan. Bizim bölgemiz küçük. Ancak şunu söyleyebilirim başka bölgelerde 5 projeden birisi desteklenirse, bizim bölgemizde başvuran her 2 projeden biri desteklenebiliyor.

 

KOBİ TANIMI GENİŞLEDİ

Program kapsamında 50 bin-250 bin lira arasında destek verildiğini ifade eden Çağlar Bizde eş finansman modeli geçerli. 250 bin liralık destek almak istiyorsanız, 250 bin lira sizin de yatırım yapmanız gerekiyor. Yani toplamda 500 bin liralık yatırım gerçekleştirmeniz gerekiyor dedi.

KOBİ tanımının yeniden yapıldığını belirten BAKKA uzmanı, 250 kişiden az çalışanı olanlar KOBİ sayılıyor. Ama eskiden 25 milyon liranın altındaki işletmeler KOBİ sayılıyordu, şimdi bu rakam 40 milyon liraya yükseldi. KOBİ tanımı genişledi diye konuştu.

Çağlar, bölge dışından başvurulara destek vermediklerini dile getirerek şunları söyledi:
Teşvikten destek alamayanlar bizden de alamıyor. Şöyle bir şey var. Aynı konuda başka bir kurumdan destek alıyorsanız, bizden alamıyorsunuz. 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar başlıklı 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 29. maddesi uyarınca, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar' başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, Ajans tarafından sağlanan mali desteklerden yararlanamaz. Ayrıca, söz konusu desteklerden yararlanılan veya yararlanılacak yatırım harcamaları için Ekonomi Bakanlığına müracaat edilemez.

 

NELER DESTEKLENİYOR

BAKKA uzmanı Çağlar, bugüne kadar desteklenen proje örnekleri ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

Mevcut üretim tesislerinin modernizasyonu, işletme bünyesinde yeni üretim hatlarının kurulması ve istihdamın arttırılması, Ar-Ge' ye yönelik yatırımların sağlanması ve yenilikçi ürün üretilmesi, turizme yönelik geleneksel el sanatlarının üretilmesi ve pazarlanması, işletmelerde Ar-Ge, Ür-Ge laboratuarlarının kurulması, yeni teknolojilerin işletmeye transfer edilmesi yoluyla üretimde verimliliğin arttırılması gibi konular giriyor. Son başvuru tarihi 4 Şubat 2013 günü saat 18.00. bu tarihe kadar başvurulması gerekiyor.

 

ALTYAPI PROGRAMI

Çağlar. 2013 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının 4,5 milyon lira ödeneği bulunduğunu ve proje başına 250 ila 750 bin lira destek sağlandığını dile getirerek, Bu projeye belediyeler, il özel idareleri, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri başvurabiliyor dedi.

Bilgilendirme toplantısını bazı TSO yetkilileri ile ilçede faaliyet gösteren 40 kadar girişimci izledi. Toplantıda izleyicilerin soruları da yanıtlandı.