Bal hasadı bayramına Gökçebey Kaymakamı Bünyemin Bilgin, Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri, tarım personeli ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Bal hasadı bayramında konuşma yapan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, "Bu yıl bal hasadında bir problemimiz oldu. Gerek Ziraat Odası Başkanım, gerekse Birlik Başkan Yardımcımın anlattıkları üzerine birkaç kelime söylemek istiyorum. Doğal olaylarla etkimiz ne kadar olur, ne kadarını önleyebilir ve bunlarında çaresine de  bakmamız lazım. Soframıza gelen balın nerelerde ve hangi şartlarda üretildiği görme acısından iyi olacağını düşündüm. Eskiden ormana arıcıyı da sokmuyorlardı hiç kimseyi de sokmuyorlardı. Şimdi ormanlarda insanların gönlü gibi herkese açıldı. Aynı zamanda bu ormanlar bizim ve korumamız lazım. Gerekiyorsa kestane ağcının dahi budamasını bizim yapmamız lazım. Bu konuda bilinçlenmemiz lazım ve ağaçları olduğu gibi kestane toplamak için kesmelerine izin vermemiz lazım. Her birimiz ormanın bekçisi olalım. Her birimizin bal ormanı nasıl oluştururuz çabası içinde olmalıyız. Bugün açıklanan bal fiyatı bence fazla değil hatta az. Perakende olarak marketlerde satılan balın fiyatı 120 TL. Bizim balımız iyidir ve kalitelidir bunda iddialıyız. Bizim 40 bin fenni kovanımız var. Kayıtlı olmayanlarla birlikte 50 bini buluyor. Yaklaşık yıllık üç yüz tonla üç yüz elli ton bal alıyorduk bu yıla kadar. Bu yıl balı az alacağız ama önümüzdeki sene fazla ve verimli olmayacağını kim nerden bilebilir. Bu güne kadar arıcılığa verilen desteklerle bal dolum tesisine kavuştuk ve merdiven altı üretimden kurtulduk. Biz 5996 sayılı kanuna uygun bal üretir hale geldik. Bizler hiçbir kalıntısı olmayan dört dörtlük balımız var diyoruz. Bize sahip çıkan valilimiz ve İlçe kaymakamlarımız var diyoruz" dedi.

 

Protokol konuşmalarının ardından, önümüzdeki yıl Bal Hasat Bayramının hangi ilçemizde yapılacağı Gökçebey Kaymakamı Bünyemin Bilgin'ın yaptığı kura çekiminde belirlendi. 3. Bal hasadı bayramı 2016 yılında Kdz.Ereğli İlçesinde yapılacak.

 

Kura çekimi sonrası Bal Hasadı için arı kovanlarının olduğu bölgeye gidildi.

Gökçebey Kaymakamı Bünyemin Bilgin ve İl Müdürü Necmi Çelik bal hasadını gerçekleştirdi. Bal hasat bayramı yapılan ikramların ardından son buldu.

 

(Haber Merkezi)