Çaylıoğlu Beldesinde bal üretim ormanı kurulması için alt yapı çalışmalarına başlanıldı.

Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Yakup Varlık, beraberinde Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdür Yardımcısı İdris Tetik, Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney ve Çaylıoğlu belde Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin ile birlikte Çaylıoğlu beldesinde kurulması planlanan bal üretim ormanı alanında incelemelerde bulunuldu.

ARAZİ İNCELEMELERİ YAPILIYOR

Bal üretim ormanı çalışması ile ilgili bilgiler veren Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Yakup Varlık, "Şu anda Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü, Zonguldak Arıcılar Birliği ve Çaylıoğlu Belediye Başkanı ile arazi incelemelerini yürütmekteyiz. Amacımız burada bal üretim ormanları projesini kurarak ilk tesislerine başlatmak istiyoruz. Saha incelemelerinin ardından proje uygulamasına geçecektik. Ama önce bir irdeleme etütlerini yapacağız. Uygun görülürse tesis kurulacaktır dedi.

5 BİN KESTANE FİDANI DİKİMİ

Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdür Yardımcısı İdris Tetik, Biz ilçemize bağlı Çaylıoğlu beldesinde yaklaşık olarak 50 hektarlık alanda bal üretim ormanı kurmayı hedefliyoruz. Bilindiği gibi yöremizde en değerli bal kestane balı, bu kestane balına uygun 50 hektarlık alanda yaklaşık 3 bin ile 5 bin civarında kestane fidanı, 10 bin civarında ıhlamur fidanı, 2 bin ve 3 bin civarında akasya fidanı dikmeyi planlıyoruz. Arıcılığa katkı sağlamak amacıyla diğer türlerde de ağaç fidanları dikmeyi planlıyoruz. Arıcılığın gelişmesine ormancılık yönünden destek vermek istiyoruz diye konuştu.

VERİMİN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney, de Orman Bölge Müdürlüğümüz görüşmeler sonucunda ilimizde iki tane bal ormanı kurma çalışmalarına başladık. Bu anlamda Çaylıoğlu beldesinde arazi tespit çalışmalarına başladık. Bizim için son derece önemli olan kestane balı bu bölgede verimli, dolayısıyla kuracağımız bal üretim ormanında örtü altı bitkileri yani arıcılığın sürdürebilmesi için üçgül, korunga, yonca, dağ kekiği ve buna bağlı olarak da kestane, ıhlamur, akasya, yabani kiraz, yabani elma ağaçları dikeceğiz. Amacımız sadece arıcıların verimi arttırmalarını sağlamak değil, bölge insanımızın ekonomisine katkı sağlayacak olan diğer türler ve meyvelerden faydalanmasını sağlamak için geniş çaplı bir çalışma başlatıyoruz. Eminim ki Türkiye'de yapılan Afyonkarahisar da ki bal ormanından sonra ikinci seviyede ki bal ormanlarını Zonguldak orman Bölge Müdürlüğü ile beraber yapacağız dedi

Çaylıoğlu Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin bölgenin bal ormanı oluşturulmasına uygun olduğunu belirterek Zonguldak Orman Bölge Şube Müdürü Yakup Varlık, Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdür Yardımcısı İdris Tetik ve Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Güney'e teşekkür etti.