Mustafa Balbay'ın gazetecilikte 30. yılı nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi işbirliğiyle İzmir’de açılan Mustafa Balbay Fotoğrafları Sergisi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinlikleri kapsamında Zonguldak’ta da açıldı.

 

Açılışa katılan konuklar Mustafa Balbay maskesi takarak “Hepimiz Mustafa Balbayız” mesajını verdiler.  Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da sergi açılışı için İzmir’den Zonguldak’a geldi.

 

Konuşmasına Mustafa Balbay’ın 11 Kasım’da Silivri Duruşma Salonu’nda gazetecilere hitaben yazdığı mektubu okuyarak başlayan TGF Genel Başkanı ve İGC Başkanı Atilla Sertel, Balbay’ın sadece kendisinin değil, ailesinin de tutuklandığını vurguladı. Silivri’de insani ve hukuki bir dram yaşandığını ifade eden Sertel,

“Ben birçok kez Silivri’deki duruşmaları izledim. Cezaevine ziyarete de gittim. O duruşmalarda her sanığın ayrı bir yaşam öyküsü olduğuna tanıklık ettim. Her tutuklunun ayrı bir insanlık dramı var. Silivri’de insani ve hukuki bir dram yaşanıyor. Ve Mustafa Balbay sadece kendisinin değil eşinin, çocuklarının ve ailesinin de tutuklu olduğunu her duruşmada ifade ediyor. Mahkeme heyeti de kör, sağır ve dilsiz olarak bu drama tanıklık ediyor” dedi.

 

17 OCAK’TA SİLİVRİ’DE

 

Gazeteciliğe 30 yıl önce İzmir’de başlayan Balbay’ın meslekte 30’ncu yılı anısına gerçekleştirilen bu serginin Türkiye’nin diğer illerine de taşınacağını belirten Sertel, şunları söyledi:

“İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak çok değerli bir üyemiz ve meslektaşımız olan Balbay’a sonuna kadar sahip çıkacağız. Balbay’a sahip çıktığımız için farklı kesimlerden zaman zaman eleştiriler de aldık. Ancak bütün eleştirilere rağmen tutuklu gazetecilerin özgür kalması adına sesimizi her platformda daha da çok yükselteceğiz. Demokrasi için verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz Mustafa Balbay’ı seviyoruz ve bu hasretin bir an önce son bulmasını istiyoruz. ”

Sertel, 17 Ocak’ta gerçekleştirilecek duruşma için Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak tüm Türkiye’den otobüsler kaldırarak, tutuklu gazetecilere destek için Silivri’de olacaklarını açıklayarak, sözlerini sonlandırdı.

 

ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIĞI

 

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ise emeğin, dayanışmanın, dostluğun başkenti olan Zonguldak’ta olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, mesleğe aynı dönemde başladığı Balbay ile ilgili anılarını paylaştı. Tartan, Balbay’ın tutukluluğu ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Bizler hukuka karşı değiliz. Ancak hukukun vicdanlarla buluştuğu noktada Mustafa Balbay’ın neyle suçlandığını bilmeden, sadece demokrasi mücadelesi verdiği için, sadece mesleğini yaptığı için yaklaşık 2 yıldır tutuklu kalmasına anlam veremiyoruz. Ben onun ailesi ve çocukları adına özgürlük istiyorum. Elinde silah yok, kaçma şüphesi yok. O halde Balbay hem işini yapsın, hem ailesine kavuşsun hem de yargılanması devam etsin. Özgür yargılansın. Bugün buradan, emeğin başkenti Zonguldak’tan verilen mesaj bir çığlık gibi tüm Türkiye’ye yayılacaktır. İzmir’den başlattığımız bu özgürlük mücadelesi Zonguldak’ta daha da katlanarak büyüyecektir. Buna inancım sonsuz.”

Cumhuriyet Gazetesi Editörü Aykut Küçükkaya ise Balbay’ın değerli bir gazeteci olduğuna dikkat çekerek, tüm yaşamı boyunca verdiği onurlu mücadele nedeniyle Mustafa Balbay’ın bir yurtsever olarak tarihteki yerini alacağını ifade etti. Küçükkaya’nın, Balbay’ın son kitabından yaptığı alıntılarla devam ettiği konuşmasında bazı konukların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Etkinliğe maden işçileri de katılarak destek verdi.

 

ÜÇÜNCÜ SERGİ ORDU’DA

 

Mustafa Balbay’ın dünden bugüne 45 fotoğrafının yer aldığı serginin açılışına Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, CHP Zonguldak Milletvekili Ali ihsan Göktürk, CHP İl Başkanı Osman Yayla ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Söyleşi sonrası Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve Cumhuriyet Gazetesi Editörü Aykut Küçükkaya sembolik bir imza günü de gerçekleştirerek Balbay’ın son kitabı “Silivri Toplama Kampı ZULÜMHANE”yi imzaladılar.  İlki 12 Kasım’da İzmir’de açılan Sergi’nin Zonguldak’tan sonraki durağı ise Ordu olacak.