Son günlerde balıkların azaldığını söyleyen balıkçılar zor günler geçirirken, balık fiyatlarındaki hareketlilik borsayı geçti.

Zonguldak Balık Pazarı'ndaki balıkçılar, az balık yakalanması nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi. Yaşanan balık sıkıntısı ile birlikte balık fiyatları günlük olarak değişiyor. Kimi zaman artan balık fiyatları kimi zaman düşüyor. Sezonu 10 TL'den açılan palamut fiyatları şu an 3 tane 10 TL'ye kadar düşerken, 2 gün önce kilosu 10 TL olan hamsi, mezgit ve
istavritin kilosunun 7.5 TL'ye indiği görüldü.
Yaklaşık 33 yıldır balıkçılık yaptığını belirten Hasan Avcı (51), önümüzdeki günlerde sezonu başlayan mezgit ve hamsi gibi balıkların fiyatlarının 5 TL ve altına düşmesini beklediklerini belirtirken, istavrit ve palamut gibi balıkların fiyatlarının artabileceği konusunda uyardı. İki gün önce hamsinin fiyatının 10 TL olduğunu anlatan Avcı, şöyle konuştu: "Mezgit yoktu, sezonu yeni başlıyor. İstavritin kilosu 7.5 TL idi. Ama bu böyle sabit kalacak diye bir şey yok. Balığın bollaşmasına bağlı. Balık bol olsa, kilosu 5 TL'ye belki de daha da aşağıya düşer."

Borsa gibi değişen fiyatların yanı sıra insanların yakıt ve okul gibi masraflarının da artması gibi nedenlerden balığa rağbetin azaldığını anlatan Avcı, şunları söyledi: "Şu an balığa pek talep yok. Vatandaşın alım gücü zaten belli. Okul masrafları, yakıt derdi var ama fiyatlarımız da yüksek. Fiyatların yüksek olması balığın azlığından kaynaklanıyor."
Baba mesleği olan balıkçılığı 1948 yılından itibaren yaptığını belirten 78 yaşındaki Mehmet Avcı ise, balığın bol olduğu yönündeki söylentilere tepki gösterdi. Satacak balık bulamadıklarını belirten Mehmet Avcı, teknesi bulunmasına rağmen zarar ettiklerini söyledi. Karadeniz'in aşırı sıcak olduğunu belirten ve balık azlığının deniz sıcaklığından kaynaklandığını anlatan Mehmet Avcı, sözlerine şöyle devam etti: "63 yıldır balıkçılık yapıyorum. Böyle balığın az olduğu bir dönem görmedim. Satacak balık
bulamıyoruz. Bu nedenle işlerimiz çok kötü. Çalışanların yevmiyelerini çıkaramıyoruz. Balıkçı motorlarımızda envai çeşit cihaz var. Balık nerede olsa bulup çıkarıyor. Bende 3 tane motor var ama denizde balık yok. Şu an motor 500 TL içeride. Cebimizden para veriyoruz, neredeyse borçlu kalacağız."