20 yıldan bu yana yaşamını balıkçılık yaparak  sağlayan Rasim Odabaşı ile artan balık fiyatlarını konuştuk. Bir kilo mezgitten ayıklandıktan sonra net olarak 500-650 gram balığın tavaya konulabileceğini söyleyen Rasim Odabaşı, balıkçı tezgahında mezgitin 50 lira olduğunu vurguladı. Daha ince mezgitin   15-20 liradan satıldığını belirten Balıkçı Rasim, av sezonunun bereketsiz geçmesi nedeniyle tezgahların boş kaldığını belirtti. Ayıklanmı ş bir kilo mezgitin kilosunun 80 liraya geldiğini, kilosu 60 lira olan barbun balığının da  ayıklanınca net 750 grama düştüğünü, en ucuz balığın ise kilosu 25 lira olan istavrit olduğunu söyleyen Odabaşı, çinekopun da kilosu 50 liradan, yerli somonun kilosunun da 80 liradar satıldığını kaydetti.

Günümüzdeki fiyatları ile balığın et fiyatlarını çoktan sollayıp geçmesini balığın az tutulmasına bağlayan Balıkçı Rasim, aşırı artan fiyatlara rağmen sağlık açısından yine de balığın tercih edildiğini ifade etti.

Vatandaşların balıkçı tezgahlarına gittiğinde uçuk fiyatlar nedeniyle satın almaktan daha çok sadece bakabildiğine dikkat çeken   Rasim Odabaşı  “Karadeniz’de balık kalmadı ki”  sözlerini, “küçük küçük balıkları tutup yem fabrikalarına veriyorlar, kimse de ilgilenmiyor” diyerek tamamladı.

Seyyar tezgahlarda ise mezgit 20 lira. Seyyar tezgahlar sabit balıkçılara göre daha ucuza balık satma şansı bulurken, en çok fire vere balığın çarpan ve mezgit olduğuna vurgu yapıyorlar. Balık kentinde ve güneşli bir günde Bozhane çevresinde gezinti yapanlar, balık tezgahlarına uzaktan bakmanın sebebini çok yönlü sorgularken, trol balıkçılığına son verilmesinin altını çiziyorlar. 

Haber: Eyüp Bektaş